Opiskelijat innovoivat tulevaisuuden satamia Intelligence Hunt -kilpailussa

/siteassets/uutiset-2020/intelligence-hunt-voittajajoukkue-lavalla-02_770x380.jpg

Opiskelijat innovoivat tulevaisuuden satamia Intelligence Hunt -kilpailussa

21 helmikuuta 2020
Seafocus järjesti tammikuussa jo 6. kerran opiskelijoiden kansainvälisen IntelligenceHunt-ideakilpailun. Sweco sparrasi Turussa kahta opiskelijajoukkuetta, joista Team Aquamarine voitti kilpailun idealla ”Harbour2100”. Voittajat pääsevät kansainväliseen finaaliin Floridaan.

Opiskelijatiimeille jaettiin kilpailussa yhteensä 10 tehtävää, joihin nuorilla oli kolme kuukautta aikaa kehittää ratkaisuja. Sweco asetti joukkueidensa tehtäväksi ”Harbour2100”-teeman, jonka kautta etsittiin näkymiä tulevaisuuden satamien suunnitteluun.

”Haluamme tietää, mitä tulevaisuudessa pitäisi osata ja hallita, ja siksi asetimme tavoitteen kauas. Vuoden 2100 visiointi ei rajoittanut opiskelijoiden ideoita, joita voimme toivon mukaan kehittää jatkossa edelleen”, kertoo Swecon kestävän kehityksen asiantuntija Jyri Nieminen. Opiskelijayhteistyö on Swecolle tärkeä keino pysyä mukana alan kehityksessä ja houkutella yhtiöön parhaat tekijät. ”Olemme opiskelijoiden kanssa jatkuvasti tekemisissä, esimerkiksi Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston teknillisissä yliopistoissa.”

Merenkulun päästöjä on vähennettävä

Molemmat Swecon sparraamat joukkueet toivat esiin kestävää satamasuunnittelua ja ratkaisuja merikuljetusten päästöjen vähentämiseen. Toisessa tiimissä oli mukana Suomessa liiketaloutta opiskelevia nuoria. He korostivat ympäristövastuullisten satamien taloudellisia mahdollisuuksia.

”Esityksen ideana oli, että ympäristötehokkaat satamat säästävät myös kustannuksia”, Nieminen kertoo. Aihe on alalla ajankohtainen. ”Merenkulkuala aiheuttaa noin viisi prosenttia maailman CO2-päästöistä, joten asian sivuuttaminen on yrityksille merkittävä imagotappio. Taloudellinen kannattavuus, ympäristö ja teknologian kehittyminen kulkevat käsi kädessä.”

Nieminen oli iloisesti yllättynyt nuorten osaamisen korkeasta tasosta ja valmiudesta tehdä töitä. ”Nuoret ovat uskomattoman fiksuja ja valmiita paneutumaan asioihin. He eivät myöskään ujostele tuoda esiin hullujakin ideoita, jotka voivat olla totta 100 vuoden päästä”, hän sanoo. Molemmat tiimit olivat myös erittäin oma-aloitteisia. ”Siksi päätimme, ettemme sparraa nuoria perinteisellä tavalla. Annoimme heille mahdollisuuden nostaa jalat irti maasta!”

Paikalla olleet satama- ja merenkulkualan ammattilaiset pitivät kilpailua erittäin onnistuneena. ”Kaikilla tiimeillä oli hienoja ideoita, ja paikalla olleet ammattilaiset olivat hyvin tyytyväisiä kilpailun tasoon. Mekin saimme hyvää osviittaa tulevaisuuden satamien suunnitteluun.”

Voittajajoukkue esitteli idean modulaarisesta avomerisatamasta

Merenkulkualan ammattilaiset valitsivat kilpailun voittajaksi Swecon luotsaaman Team Aquamarinen. Amiraali Makarovin merenkulkuakatemiasta saapuneet nuoret ideoivat teknologioita, joilla voitaisiin toteuttaa uudenlaisia kelluvia satamia.

”Tehtävä ei todellakaan ollut helppo, vaan tiimin jokainen jäsen pisti parastaan”, kertoo voittajajoukkueen opiskelijamentori Vladimir Syropyatov. Nuoret paneutuivat tehtävään perusteellisesti. ”Kävimme läpi eri lähteitä, luimme artikkeleita ja konsultoimme alan asiantuntijoita, kuten yliopistomme professoreita. Lisäksi käytimme mielikuvitustamme ja luovaa ajattelua.”

Syropyatovin mukaan haastavinta oli kehittää yleispätevä satama, joka sopisi eri ilmastovyöhykkeisiin. Nuoret esittelivät lopulta avomerelle tai meren pohjaan sijoitettavan modulaarisen sataman, jota on helppo laajentaa tai pienentää.

”Nuoret tekivät ehdotuksia myös kuljetus- ja energiaratkaisuista, jolloin laiva voisi tuottaa energiaa itse esimerkiksi aurinkopaneeleilla tai satamassa vuoroveden vaihtelun avulla”, Nieminen kertoo. Nuorten visioon kuuluivat esimerkiksi matalalla lentävät rahtilentokoneet eli maaefektialukset (engl. ekranoplan). ”Lisäksi voittajatiimi arvioi ratkaisujen kustannuksia. Tulevaisuuden satama olisi puolet nopeampi rakentaa, ekologisempi ja tehokkaampi.”

Voittajajoukkue saapui samasta yliopistosta, joten nuorten oli helppo tehdä projektin aikana yhteistyötä Skypessä ja kasvokkain. Esityksen aikana lavalla näkyi saumaton tiimi.

”Tärkeintä hyvässä tiimihengessä oli, että jokainen oli inspiroitunut tehtävästä ja halusi voittaa”, Syropyatov korostaa. Kilpailu oli joukkueelle mahtava kokemus. ”Tajusimme kunnolla vasta seuraavana aamuna, mitä oli tapahtunut! Ikimuistoisin hetki oli, kun kättelimme Swecon edustajat palkintoseremoniassa ja aplodit raikuivat.”

Kuvassa voittajajoukkueen jäsenet Pavel Kan, Vladislav Zegerov, Iaana Borodulina ja Victoria Stroilova.

Tutustu Intelligence Hunt -tapahtumaan >> 

 

Swecon viime syksyn yrityskaupan myötä palvelumme ovat laajentuneet myös satamasuunnittelussa. Lue tiedotteemme yrityskaupasta >>