Sweco muuttaa Turussa yhteisiin tiloihin Kupittaan yritysalueelle

/siteassets/uutiset-2020/swecon-turun-uusi-toimipiste-trivium_770x380.jpg

Sweco muuttaa Turussa yhteisiin tiloihin Kupittaan yritysalueelle

6 marraskuuta 2020
Sweco muuttaa joulukuussa uuteen Trivium Retoriikka -toimistokiinteistöön Turun Kupittaalla. Sama rakennus toimii myös kiinteistönomistaja Veritaksen tulevana pääkonttorina. Swecon suunnittelijat vastasivat kohteen vähähiilisestä ja muuntojoustavasta rakenne- ja talotekniikasta.

Länsi- ja Lounais-Suomen alueella toimii tällä hetkellä noin 130 Swecon rakenne- ja talotekniikan, ympäristö- ja infrasuunnittelun sekä projektinjohdon asiantuntijaa. Joulukuussa kaikki Turun swecolaiset muuttavat saman katon alle Kupittaalle juuri valmistuneeseen kahdeksankerroksiseen Trivium Retoriikka -toimistokiinteistöön.

”Meille on varattu 10 000 neliön toimistotalosta kaksi kerrosta, joissa on modernit toimisto- ja neuvottelutilat ja viihtyisät taukotilat”, kertoo rakennetekniikan yksikön johtaja Mikko Sirén. Hän uskoo, että saman katon alla yhteinen tekeminen lisääntyy ja tiivistyy. ”Asiakkaat hyötyvät synergiaeduista, joista tiedonkulku on yksi tärkeimmistä.”

Sweco on mukana Turun seudulla monissa merkittävissä hankkeissa. ”Olemme olleet suunnittelemassa Kupittaalle esimerkiksi AMK-kampusta, Palloiluhallia ja Pohjola Sairaalaa sekä keskustaan Turun Toriparkkia ja Hamburger Börs -hotellia”, Sirén kertoo. ”Kädenjälkemme näkyy vahvasti myös seudun asuinrakentamisessa, esimerkiksi Linnafältin alueella.”

Nopeasti kehittyvä yritysalue

Kupittaa on Turun tärkeimpiä työssäkäynti- ja yritysalueita, jonne keskittyvät seudun ykköshankkeet. Alue onkin tärkeä myös toimiston pääurakoitsija YIT:lle. ”Olemme rakentaneet Kupittaalle esimerkiksi uuden palloiluhallin ja Original Sokos -hotellin”, kertoo YIT:n hankekehityspäällikkö Juha Kohonen. ”Trivium Retoriikassa tavoitteenamme oli nykyaikainen, muuntojoustava ja ekologinen toimisto, joka erottuu edukseen koko elinkaarensa ajan.”

Uusi toimistokiinteistö tuo Kupittaalle 500–600 uutta asiantuntijaa. Kaksi ylintä kerrosta on varattu kiinteistönomistaja Veritakselle, joka muuttaa Turun keskustasta. ”Yhtiön pääkonttori on ollut samassa paikassa vuodesta 1956, ja nyt halusimme muuttaa kehittyvälle yritysalueelle nykyaikaisiin tiloihin”, kertoo Veritaksen tekninen päällikkö Jarkko Saari.

Talotekniikka tukee tilojen muuntojoustavuutta

Trivium Retoriikan taloteknisten ratkaisujen laatureferenssinä käytettiin Swecon pääkonttoria Helsingin Ilmalassa. ”Pyrimme kehittämään energiatehokkaita ja vähähiilisiä kiinteistöjä, joissa yhdistyy kannattava ja vastuullinen liiketoiminta”, Saari kiteyttää.

Sweco on vastannut toimistokiinteistön kestävistä ja muuntojoustavista rakenne-, LVISA- ja energiaratkaisuista. ”Rakennuksen betonielementtirunko on suunniteltu kestämään seuraavat 100 vuotta”, Sirén sanoo. Lisäksi tilat sopivat yhtä lailla avo-, kombi- ja koppikonttoreille.

Muuntojoustavuutta parantaa hajautettu ilmanvaihtojärjestelmä. Katon sijaan IV-koneet on sijoitettu joka toiseen kerrokseen. ”Näin pystymme säätämään eri kerrosten olosuhteita ja muuttamaan tilojen käyttötarkoitusta ilman, että se vaikuttaa koko kiinteistöön”, Kohonen sanoo.

BREEAM ohjasi talotekniikan suunnitteluratkaisuja

Kohteelle on haettu BREEAM-ympäristösertifikaattia, joka on ohjannut kaikkia suunnitteluratkaisuja. Kiinteistön lämmityksestä ja jäähdytyksestä vastaa hybridiratkaisu, jossa hyödynnetään sekä maalämpöä että -kylmää.

”Niitä tuetaan tarvittaessa kaukolämmöllä ja -kylmällä”, kertoo Swecon talotekniikkasuunnittelun ryhmäpäällikkö Antti Mustalammi. Lisäksi rakennuksen katolle sijoitettujen aurinkopaneelien tuottamaa sähköenergiaa hyödynnetään ilmanvaihtokoneiden sähköistyksessä.

Energiasuunnittelijat varmistivat hyvät sisäolosuhteet ja lämpötalouden olosuhdesimuloinneilla. ”Ikkunoiden ominaisuudet on pyritty optimoimaan siten, että sisään päästetään riittävästi päivänvaloa, mutta jäähdytettävä lämpökuorma pidetään kohtuullisena”, Mustalammi sanoo. Myös valaistus säätyy automaattisesti päivänvalon mukaan.

BREEAM-sertifiointi vaati myös hulevesilaskelmia ja tulvariskianalyysin. ”Hulevesien huippuvirtaama ei saa kasvaa, vaikka kovia pintoja on enemmän”, kertoo Swecon Jussi Hamilas. Maan alle on sijoitettu hulevesikasetti, joka viivyttää hulevesiä, ja purkautuvan veden virtausmäärää hallitaan säätökaivolla.

”Myös LVI-tekniikassa on käytetty vähän vettä kuluttavia vesikalusteita, ja vedenkäyttöä seurataan vuokralaiskohtaisesti”, Mustalammi lisää.