Sweco suunnitteli Ficolon Vantaan datakeskukselle katseet pysäyttävän julkisivun ja suuren mittaluokan teknisen toteutuksen

/siteassets/uutiset-2020/ficolon_770_380.jpg

Sweco suunnitteli Ficolon Vantaan datakeskukselle katseet pysäyttävän julkisivun ja suuren mittaluokan teknisen toteutuksen

3 marraskuuta 2020
Datan määrä kasvaa nopeasti, mikä lisää entistä suurempien, energiatehokkaampien ja teknisesti monimutkaisempien datakeskusten tarvetta.

Suuret ikkunattomat hallit kätkevät sisäänsä paljon erilaista tekniikkaa. Datakeskukset eivät lähtökohtaisesti komista maisemaa. Vantaalle noussut datakeskusyritys Ficolon “The Air” -keskus kuitenkin kerää katseita, sillä sen alumiinilevyistä koostuva julkisivu liikkuu tuulen mukana.

– Ficolo haastoi meidät miettimään, miten yrityksen uuden datakeskuksen julkisivua voitaisiin hyödyntää niin, että sillä olisi symbolisempi merkitys ja se rakentaisi samalla yritysmielikuvaa, kertoo datakeskusten suunnitteluun erikoistunut arkkitehti ja Ficolon pääsuunnittelija Tapani Virkkala Swecolta.

Sweco on ollut mukana useissa datahankkeissa. Ficolon hankkeessa Swecon tiimi vastasi arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä LVI-, sähkö- ja rakennusautomaatiosuunnittelusta.

Datakeskusten suunnittelu vaatii erityisosaamista, sillä rakennukset ovat usein valtavan mittaluokan teknisiä kokonaisuuksia.

– Suunnittelussa mennään tekniikka edellä, toteaa Virkkalan kanssa Ficolon suunnittelusta vastannut Swecon arkkitehti Stefan Vara.

Datan määrä kasvaa nopeasti, mikä lisää tarvetta uusille ja kapasiteetiltaan entistä suuremmille datakeskuksille. Samalla teknologia kehittyy, mikä vaatii Virkkalan ja Varan mukaan suunnittelijoita jatkuvaa osaamisen päivittämistä.

Jotain vanhaa ja jotain uutta 

Ficolo sisältää sekä vanhaa että uutta rakennusosaa, sillä se on rakennettu olemassa olevaan teollisuushalliin, jota on jatkettu laajennusosalla. Ficolossa rakennesuunnittelijana toiminut Swecon Iikka Ylihärsilä kertoo, että modernin tekniikan tuominen vanhoihin rakenteisiin asettaa aina omat haasteensa.

– Vanhoista rakenteista ei välttämättä ole saatavilla kaikkia lähtötietoja tai ne eivät ole ajantasaisia. Yllätyksiä tulee vastaan, kun rakenteet eivät olekaan niillä paikoilla, kuin on oletettu, Ylihärsilä kertoo.

Hänen mukaansa kohteen rakenneteknistä suunnittelua haastoivat myös siinä käytetyt rakennusmateriaalit sekä erilaiset tarpeet tiloille.

– Vanhan rakennuksen sisään on rakennettu uusi teräsrakenteinen halli, kuin laatikko laatikon sisään. Laajennusosa, jonka näyttävä julkisivu koostuu alumiinilevyistä, taas on betonirunkoinen. Datakeskuksen vaatimien moninaisten tekniikkatilojen lisäksi rakennuksessa on myös toimisto-osa, Ylihärsilä kertoo.

Vapaajäähdytteinen ja ympäristöystävällinen datakeskus

Datakeskusten CO2 päästöt ovat maailmanlaajuisesti jo samalla tasolla lentoliikenteen päästöjen kanssa. Kapasiteetin jatkuvasti kasvaessa on merkittävää, miten keskusten käyttämä sähkö tuotetaan.

Ficolon Vantaan datakeskus on ympäristöystävällinen datakeskus, joka on saanut ilmastoinstituutin parhaan mahdollisen “Dark Green” -luokituksen. Keskuksen käyttämä sähkö tuotetaan täysin uusiutuvalla tuulivoimalla.

– Palvelimien jäähdytyksestä muodostuva hukkalämpö syötetään Vantaan Energian kaukolämpöverkkoon, kertoo rakennuksen taloteknisestä suunnittelusta vastannut Jussi Alilehto Swecolta. Samaa vihreätä energiaa käytetään siis kerran konesalissa ja kierrätetään vielä lämpöverkon kautta uusiin käyttökohteisiin.

Jäähdytysjärjestelmä sisältää myös viileän ulkoilman hyödyntämiseen perustuvan, erittäin pienellä sähkönkulutuksella toimivan ja lähes ympärivuotisen vapaajäähdytyksen. Alilehdon mukaan suunnitteluratkaisuissa on huomioitu myös tulevaisuuden tarpeet.

– Joustavien ratkaisujen ansiosta jäähdytykseen voidaan käyttää kulloiseenkin tilanteeseen sopivaa menetelmää, eikä tulevaisuudessakaan olla lukittauduttu vain yhteen vaihtoehtoon.