Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin viides jakso: Kuuluuko melu kaupunkiin?

/siteassets/podcast/jakso-5/sweco_kuuluuko_melu_kaupunkiin_770_380.jpg

Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin viides jakso: Kuuluuko melu kaupunkiin?

4 toukokuuta 2021
Vaikuttava kaupunki -podcastissa toimittaja Riku Rantala selvittää asiantuntijoiden kanssa, miten kaupunki vaikuttaa hyvinvointiimme. Viidennessä jaksossa keskustellaan kaupungin äänistä ja melusta. Kuuluuko melu kaupunkiin? Miten melu vaikuttaa terveyteen ja elinympäristön laatuun? Pitäisikö melusta pitää enemmän meteliä?

Melusaaste on kasvava ongelma kaikkialla Euroopassa. Jopa viidesosa Euroopan väestöstä altistuu terveydelle haitallisille melutasoille, ja Suomessakin melun riskirajat ylittävillä alueilla asuu lähes miljoona ihmistä. Kaupunkien äänimaisema ei kuitenkaan ole pelkkää melua ja hälyä: jokaisen kaupungin oma, urbaani äänimaisema on myös tärkeä osa kaupunkikokemusta.

Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin viidennessä jaksossa toimittaja Riku Rantalan vieraina ovat Uudenmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Larri Liikonen ja Metropolia-ammattikorkeakoulun tutkintovastaava, lehtori Aura Kaarivuo.

Jaksossa pohditaan, miten meluun voi puuttua kaupunkisuunnittelulla, voivatko kaupunkilaiset itse tehdä jotain melun vähentämiseksi ja millainen kaupungin äänimaisema on parhaimmillaan. Kuinka suuri ongelma melusaaste kaupungeissa oikeastaan on, ja millaisia terveysvaikutuksia se aiheuttaa?  

”Melu on kiusallista ja häiritsee esimerkiksi yöunta ja opiskelua. Kun melualtistus jatkuu vuosia, stressireaktiot lisääntyvät ja tulee myös sydän- ja verisuonitauteja. Ja loppujen lopuksi melusta aiheutuu myös ennenaikaisia kuolemia”, sanoo Larri Liikonen. 

”Kyse on myös viihtyvyydestä. Melusta seuraa ilmiöitä kuten äänimaiseman privatisaatiota: kaikilla on napit korvillaan, emmekä ole enää tilallisesti samassa ympäristössä. Sen seurauksena kaupunkiympäristö muuttuu jättömaaksi, josta kukaan ei välitä ja jonka äänimaisema on ruma ja epämiellyttävä”, pohtii Aura Kaarivuo. 

Kuuntele koko jakso: 
Spotifystä >>

Apple Podcastista >> 

Google Podcastista >>