0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Vaikuttava kaupunki -podcast

Kaupunki vaikuttaa hyvinvointiimme enemmän kuin uskommekaan. Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastissa toimittaja Riku Rantala keskustelee vaihtuvien asiantuntijavieraiden kanssa hyvän elämän ympäristöistä.

 

Yhdistämme hyvinvointiimme esimerkiksi sen, miten terveellisesti syömme, miten usein liikumme tai kuinka monta tuntia nukumme yössä. Rakennusalan ja kaupunkisuunnittelun ratkaisuja ei automaattisesti mielletä osaksi kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Miten kaupunki ja rakennettu ympäristö vaikuttavat hyvinvointiimme? Miten hyvän elämän ympäristöjä tehdään käytännössä? Swecon Vaikuttava kaupunki -podcast kertoo hyvinvoinnista kaupungeissa, kaupunkilaisten näkökulmasta.

Podcastin toisella tuotantokaudella toimittaja Riku Rantala keskustelee jälleen hyvän elämän ympäristöistä asiantuntijavieraiden kanssa. Aiheina ovat muun muassa avoin data, kaupunkiluonto, valo, ruoka ja liikenne.

Kuuntele ja tilaa podcastSpotify | Apple Podcasts | Google Podcasts

Vaikuttava kaupunki -podcast

2. TUOTANTOKAUDEN JAKSOT

 

9. ASFALTTIA JA VIIDAKKOA 

Sanotaan, että luontokato on uusi ilmastonmuutos. Ihmiskunta on vauraampi kuin koskaan, mutta luonnon monimuotoisuus hupenee nopeammin kuin kertaakaan meidän historiassa.  Millaisella tolalla kaupunkiluontomme on? Kumpi voittaa, asfaltti vai viidakko? Vieraina Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Leena Kopperoinen ja Gaian perustaja Pasi Rinne. Gaia on osa Swecoa.

 

10. KAIKKI KYYTIIN 

Suomalainen tekee keskimäärin 2,7 matkaa vuorokaudessa. Vuositasolla jokainen meistä tekee siis liki tuhat valintaa siitä, millä kuljemme töihin, kouluun, harrastuksiin ja asioille. Mikä lopulta määrittelee sen, minkä kulkutavan valitsemme? Vieraina Helsingin kaupungin liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen ja Swecon infratoimialan johtaja Juho Siipo.

 

11. HYVÄT EVÄÄT

Istahdat ravintolan pöytään, ja tarjoilija tuo eteesi mehevän annoksen. Tai näpyttelet puhelinta, ja kohta matkalla on Wolt- tai Foodora-tilaus. Ehkä tilasit seuraavan viikon ruoat verkosta tai kävit korttelikaupassa. Milloin viimeksi pohdit, mistä kaikki tämä ruoka tulee? Vieraina Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen ja Swecon elintarviketurvallisuuden asiantuntija Heidi Määttä.

 

12. TIEDON VOIMALLA 

Data, avoimempaa kuin koskaan! Yhteiskunnan tietovarannot aukeavat kiihtyvää tahtia. Esimerkiksi Turku, Oulu ja Helsinki ovat avanneet tietoaineistojaan maksutta julkiseen käyttöön, mistä hyötyvät kansalaiset, yritykset, yhteisöt, koulutus ja tutkimus. Miten kaupunkisuunnittelijat voivat käyttää tätä dataa meidän kaikkien hyödyksi? Vieraina Turku City Datan toimitusjohtaja Jussi Vira ja Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius.

 

13. KÄY SISÄÄN 

Me työikäiset vietämme jopa 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, lapset ja vanhukset sitäkin enemmän. Kotona, koulussa, työpaikalla, päiväkodissa, kuntosalilla, kaupassa, kirjastossa. Ei siis ole ihan pikku juttu, millaisia asunnot, rakennukset ja erityisesti niiden sisätilat ovat. Kun sisäilma on kunnossa, siihen ei oikeastaan edes tajua kiinnittää huomiota.  Vieraina THL:n tutkimusprofessori Anne Hyvärinen ja Swecon arkkitehti Juha Vihma

 

14. VALOA NÄKYVISSÄ 

Valo on sähkömagneettisia energiapaketteja sisältävää säteilyä. Valo luo viihtyisyyttä ja turvaa. Se vaikuttaa käyttäytymiseen, uni-valverytmiin, vireystilaan ja mielialaan. Väärin suunnattu tai liian kirkas valo muuttuu kuitenkin saasteeksi, joka haittaa ekosysteemiä ja heikentää terveyttä. Toisaalta pimeyttäkin tarvitaan. Se ylläpitää vuorokausirytmiä, suojelee eläimiä ja parantaa unen laatua. Vieraina THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen ja Swecon valaistussuunnittelija Matti Syrjälä.

 

1. TUOTANTOKAUDEN JAKSOT

 

1. AHTAAN PAIKAN KAMMO
Millainen on pandemian kestävä kaupunki? Miten pandemia muuttaa käsitystämme kaupungeista? Vieraina Helsingin kaupungin apulaispormestari Anni Sinnemäki ja Tampereen yliopiston kestävän kaupunkikehittämisen yliopistonlehtori Salla Jokela.
KUUNTELE JAKSO!

2. LAPSEN KENGISSÄ
Kenen näkökulmasta kaupunkeja suunnitellaan? Kuuluuko lasten ääni? Vieraina lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja Swecon arkkitehti, tuore isä Stefan Vara.
KUUNTELE JAKSO!

3. VEDEN VARASSA
Missä kunnossa vesijohtoverkostot ovat? Riittääkö puhdasta vettä jatkossakin? Miten ilmastonmuutos vaikuttaa kaupunkien vesihuoltoon ja veden laatuun? Vieraina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija, ympäristöterveyden apulaisprofessori Tarja Pitkänen ja Swecon vesihuollon yksikönjohtaja Antti Ryynänen.
KUUNTELE JAKSO!

4. VAPAA PÄÄSY
Pääsevätkö kaikki liikkumaan kaupungissa? Millainen on esteetön kaupunki, ja miksi se on hyväksi kaikille? Vieraina Espoon kaupungin esteettömyysasiantuntija Sirkku Wallin ja Näkövammaisliiton IT-asiantuntija Kaisa Penttilä.
KUUNTELE JAKSO!

5. KORVAT SOI
Kuuluuko melu kaupunkiin? Miten melusaasteeseen voidaan puuttua? Millainen kaupungin äänimaisema on parhaimmillaan? Vieraina Uudenmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Larri Liikonen ja Metropolia-ammattikorkeakoulun tutkintovastaava, lehtori Aura Kaarivuo.
KUUNTELE JAKSO!

6. KYLMÄSTÄ LÄMPIMÄÄN
Millaista kaupunkiemme ilmasto on 30 tai 50 vuoden kuluttua? Voidaanko kaupunkisuunnittelulla torjua kuumuuden ja pitkien hellejaksojen vaikutuksia kaupunkilaisiin? Vieraina Turun yliopiston maantieteen professori, Suomen ilmastopaneelin jäsen Jukka Käyhkö ja Swecon kestävän kehityksen johtaja Mia Andelin.
KUUNTELE JAKSO!

7. MATKAKUUMETTA
Miksi haluamme matkustaa kauas? Miten lähimatkailusta tehdään houkuttelevaa, ja kaupungeista sen omille asukkaille elämyksellisiä. Vieraina Lapin yliopiston matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola ja Swecon kaupunkisuunnittelun projektipäällikkö Mikko Raninen.
KUUNTELE JAKSO!

8. TORILLA TAVATAAN!
Millaisia kulttuurikohteita tai tiloja tarjotaan kaupunkilaisten käyttöön? Kuka pääsee rakentamaan kaupunkikulttuuria, ja miten suunnittelulla voidaan vaikuttaa siihen? Vieraina Aalto-yliopiston maankäytön suunnittelun professori Marketta Kyttä ja kaupunkiaktivisti Jaakko Blomberg.
KUUNTELE JAKSO!