0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Kauppis-Heikin koulu

Kuvaus

Kauppis-Heikin koulun päärakennesuunnittelu

Asiakas

Iisalmen kaupunki

Toimeksianto

Päärakennesuunnittelu

Vuosi

Koulu avattu 2017

Kauppis-Heikin koulu

Kauppis-Heikin alkuperäinen ja myöhemmin sisäilmaongelmien takia purkutuomion saanut koulu rakennettiin vuonna 1967. Se oli saanut nimensä 1900-luvun taitteessa eläneen kansankirjailijan Heikki Kauppisen mukaan. Nyt Iisalmen keskustan liepeille rakennettu uusi hirsirakenteinen Kauppis-Heikin koulu on Iisalmen Peltosalmella sijaitseva alakoulu. Sweco toimi upean puurakenteisen kohteen päärakennesuunnittelijana ja vastasi puurakenteiden ohella myös perustus-, teräsrakenne- ja vesikattosuunnittelusta.

Kauppis-Heikin uusi koulu on perinteinen hirsirakenteinen koulu, jossa materiaali on tilaajan toiveiden mukaisesti massiivihirttä erityisesti sen terveellisten ja ekologisten ominaisuuksien vuoksi.

Kohteen suunnittelussa haluttiin välttää perinteisen hirsirakentamisen stereotypiat ja luoda täysin nykyaikaisista lähtökohdista ponnistavaa hirsiarkkitehtuuria. Hirsirakentamisen luontaista karheutta ei kuitenkaan haluttu kätkeä, vaan talossa on säilytetty hirsinurkat sekä följarit pultteineen reilusti näkyvissä.

Kohteen suuri koko ja uniikki arkkitehtuuri toivat Swecon rakennesuunnittelijoille mielenkiintoisia haasteita, johon vastattiin innovatiivisin ratkaisuin. Näyttävimmät puurakenteet sijoittuvat ulkokatoksiin ja liikuntasaliin. Liikuntasalista löytyvät upeat liimapuiset avaruusristikot, joita on hyödynnetty ripustamalla niihin kiipeilyköydet ja -renkaat. Kohteen sisäpihan katos toteutettiin puun ja teräksen yhdistelmänä, hybridi-rakenteena, muut katokset ovat puurakenteisia.

Toiminnallisesti koulu rakentuu ruokalan, näyttämön ja luokkasiipiä yhdistävän valoaulan ympärille. Nämä tilat voidaan monipuolisesti yhdistää toisiinsa erilaisten taittoseinien avulla. Tiloihin on haettu valoisuutta ja läpinäkyvyyttä suurien lasiseinen avulla. Oppilaita luokilla 1.-6. on 119 ja lisäksi samassa rakennuksessa toimivassa esiopetuksessa on 18 lasta. U:n muotoisen rakennuksen syliin jää sisäpiha, joka toimii välituntialueiden sisäänkäynti- ja oleskelupihana.