0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Sweco osallistuu Turun Tunnin Junan suunnitteluun ja Turun keskeisiin rautatiehankkeisiin

Sweco on voittanut useita Turun Tunnin Junaan kytkeytyviä rautatiehankkeita sisältäen uuden Kupittaa–Turku kaksoisraiteen rakentamissuunnitelman laatimisen ja sähköradan suunnittelun, Turun päärautatieaseman henkilö- ja tavararatapihojen uudistamisen sekä uuden Espoo-Salo oikoradan suunnittelun. Tilausten yhteisarvo on noin 9,6 miljoonaa euroa.

Turun kaupungin, hankeyhtiö Turun Tunnin Juna Oy:n ja Väyläviraston tilaamat työt ovat lähtölaukaus nopealle raideyhteydelle Turun ja Helsingin välillä. Tunnin juna tulee merkittävästi lyhentämään matkustusaikaa noin 2,7 miljoonalle vuosittaiselle matkustajalle, tarjoamaan paremmat jatkoyhteydet Ahvenanmaalle ja Tukholmaan sekä edistää kestävää kaupunkikehitystä. Asema-alueilta vapautuu myös maa-alueita mm. asuntotuotantoon.

”Alkavat suunnittelutehtävät ovat Swecolle merkittävä mahdollisuus vaikuttaa kestävän kehityksen edistämiseen ja valtakunnallisestikin näköalapaikka asema-alueiden ja -ratakehittämisen saralla. Hankekokonaisuus tulee työllistämään kymmeniä suunnittelijoitamme monesta eri tekniikkalajista ja mahdollistaa tilaajalle että loppukäyttäjille arvoa tuottavia ratkaisuja sekä parantaa rautatieliikenteen houkuttelevuutta, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Tuomme vahvan panoksemme Suomen kasvukolmiolle ja koko Turun kaupunkiseudulle tärkeään hankkeeseen”, kertoo ratasuunnittelun liiketoiminnan johtaja Jori Lehtikangas Swecolta.

Hanke luo läntiseen Etelä-Suomeen 1,5 miljoonan suomalaisen työssäkäyntialueen. Tunnin junan myötä matka Turun ja pääkaupunkiseudun välillä vertautuu samanpituiseksi kuin matkustus pääkaupunkiseudun sisällä.

”Tunnin junan myötä matka-aika Helsingin ja Turun välillä olisi nopeimmillaan noin 73 minuuttia, sillä junat eivät enää joudu pysähtymään odotusraiteelle odottamaan vastaantulevaa junaa. Kaksiraiteisuus lisää ratakapasiteettia ja sujuvoittaa liikennettä”, Lehtikangas jatkaa.

Kupittaalla rakentamissuunnitelmaan sisältyy muun muassa geometriasuunnittelu, päällys- ja alusrakenteen suunnittelu, liikennepaikan sekä raiteistomuutosten ja asemajärjestelyjen suunnittelu, radan merkkisuunnittelu sekä huolto- ja pelastusteiden suunnittelu. Osana sähköradan rakentamissuunnittelua laaditaan suunnitelmat ratapihan uuden raiteiston ja työvaiheistuksen edellyttämille sähköistysmuutoksille. Uusi kaksoisraide sujuvoittaa ja parantaa lähi-, kauko- ja tavaraliikennettä koko Varsinais-Suomessa ja rantaradalla.

Turun päärautatieasemalla tehdään myös tilaa alueen suunnitteilla oleville suuren mittakaavan rakennushankkeille. Ratapihan muutokset ulottuvat Heikkilän tavararatapihalle saakka, jonne sijoittuvat jatkossa varikkotoimintaa ja radanpitoa varten tarvittavat raiteet.

 

Lisätietoja:

Jori Lehtikangas, ratasuunnittelun liiketoiminnan johtaja, Sweco, puh. 040 863 0674, jori.lehtikangas@sweco.fi

Tim Karike, pr- ja mediasuhteet, Sweco, puh. 044 507 5562, tim.karike@sweco.fi

 

Hankeyhtiö Turun Tunnin Juna Oy:n kotisivut

Copy link
Powered by Social Snap