0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

fillari2_hsl_lauri-eriksson_mainittava_770x380

Sweco suunnitellut maailman suosituimman kaupunkipyöräjärjestelmän Helsinkiin, seuraavaksi Tampere

Helsingin kaupunkipyörät ovat selvityksen mukaan maailman suosituimmat. Vertailukaupunkeina ovat muun muassa Pariisi, Barcelona ja pyöräilystä tunnettu Kööpenhamina. Sweco on mukana myös Tampereen kaupunkipyöräverkoston suunnittelussa.

Helsingin kaupungin teettämän selvityksen perusteella Helsingin kaupunkipyörät ovat maailman suosituimmat. Järjestelmää verrattiin 50 kaupunkiin eri puolilta maailmaa. Suosion mittarina käytettiin käyttöastetta, eli pyöräkohtaisesti tehtyjen matkojen määrä päivittäin.

”On upeaa, että Helsingin kaupunkipyörät ovat todella maailman mittakaavassakin näin valtavan suosittuja. Ihmiset ovat ottaneet tämän liikkumismuodon omakseen. Huolellinen vertailututkimus jäsentää meille itsellemme sitä, miten järjestelmää voi tulevaisuudessa vielä parantaa ja samalla se antaa meille mahdollisuuden jakaa kaupunkipyörien onnistumisen eväitä muille kaupungeille, joiden kanssa teemme yhteistyötä ja opimme toinen toisiltamme”, sanoo Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Kaudella 2018 matkoja kertyi yhdessä Espoon pyörien kanssa yli 3 miljoonaa ja kausikäyttäjiä oli jo lähes 50 000. Järjestelmän laajeneminen pääkaupunkiseudulla ja Länsimetron aukeaminen kasvattivat kaupunkipyörien suosiota entisestään vuoden 2017 luvuista; jo tuolloin matkoja tehtiin pelkästään Helsingissä 1,5 miljoonaa.

”Pääkaupunkiseudulla on ilahduttavasti kehitetty polkupyöräilyn mahdollisuuksia ja otettu kaupunkipyörät osaksi sujuvaa joukkoliikennettä, ja se näkyy näissä tuloksissa. Toki pyöräilyn suosion myötä tarvitaan myös uusia pyöräteitä ja infrastruktuurin kehittämistä yhä entisestään”, toteaa Helsingin kaupunkipyöräverkoston suunnittelusta vastaava projektipäällikkö Mikko Raninen Swecolta.

Sweco suunnittelemassa myös Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmää

Menestyneiden esimerkkien myötä kaupunkipyörien suosio kasvaa Suomessa ja uusia järjestelmiä suunnitellaan esimerkiksi Tampereella. Tavoitteena on, että Tampereella avataan kaupunkipyöräjärjestelmä vuoden 2020 aikana. Kaupunkipyörähankintaa edeltävä suunnittelu on aloitettu, ja Tampereen kaupunki kerää nyt asukkailta kyselyllä mielipiteitä järjestelmän palvelualueesta sekä pyörien ominaisuuksista ja käytöstä.

”Tampere kehittää joukkoliikennettään hiilineutraalimmaksi ja yhdessä raitiovaunulinjan kanssa tulevat myös kaupunkipyörät. Kaupunkipyörät tekevät kestävästä liikkumisesta entistä kätevämpää ja pyörällä liikkumisesta saadaan myös yhteiskunnallisesti merkittäviä terveyshyötyjä”, sanoo Swecon liikkumispalveluiden asiantuntija Niklas Aalto-Setälä.


Lisätietoja:
Mikko Raninen, projektipäällikkö, Sweco Ympäristö, puh. 040 867 5912, mikko.raninen@sweco.fi
Heini Jokinen, lehdistökontakti, Sweco Finland, puh. 040 718 0063, heini.jokinen@sweco.fi