0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Swecolle on myönnetty teräsrakenteiden palosuojauksen tuotesertifikaatti ensimmäisenä suunnittelutalona Suomessa

 

 

Lehdistötiedote

Julkaistu 23.2.2023, Helsinki

 

Alkuvuonna myönnetty vesisprinklerijärjestelmään perustuva teräsrakenteiden palosuojauksen tuotesertifikaatti mahdollistaa tilaajalle kustannustehokkaamman ja ilmastoviisaamman hallirakentamisen. Ennen pelkästään parilla teräsrakennevalmistajalla hallussa ollutta sertifikaattia hyödynnetään jo nyt laajasti logistiikkarakennuksissa ja hypermarketeissa kautta maan.

Eurofins Expert Servicen myöntämä sertifikaatti täyttää voimassa olevan ympäristöministeriön asetuksen vaatimukset rakennusten paloturvallisuuden mitoituksesta (12 §).

Vesisprinklaukseen perustuvaa palosuojausmenetelmää voidaan hyödyntää joustavasti teräsrakenteisissa 1-2-kerroksisissa P1 ja P2 -paloluokan mukaisissa hallimaisissa rakennushankkeissa, kuten kaupan liiketilojen, tuotanto- ja varastotilojen sekä logistiikka- ja urheilutilojen rakentamisessa. Sertifikaattia voi myös esimerkiksi hyödyntää hybridirakenteisissa hallirakennuksissa teräsrakenteisten kattoristikoiden palosuojaukseen, kun rakennus on varustettu automaattisella sammutuslaitteistolla.

Menetelmän avulla huomioidaan sammutusveden jäähdyttävä vaikutus teräsrakenteiden lämpötilan nousussa siten, että vaadittu palokestovaatimus saavutetaan ilman muuta palosuojausta, huomioiden sertifikaatissa esitetyt rajoitukset.

Ratkaisulla saavutetaan merkittäviä kustannus-, energia- ja ympäristösäästöjä. Menetelmää käytettäessä vältytään erilliseltä palosuojamaalaukselta tai muulta erilliseltä mekaaniselta palosuojaukselta. Teräsrakenteita mitoitettaessa saavutetaan myös merkittäviä materiaalisäästöjä vähemmällä materiaalikäytöllä. Palosuojamaalaukselta välttyminen tuo hyötyjä hankkeen koko elinkaaren ajalle, koska huolto- ja korjausmaalausten tarve vähenee ja teräsrakenteiden pinnat pysyvät sileinä eivätkä kerää epäpuhtauksia. Palosuojausratkaisu mahdollistaa tilaajille rakennushankkeen teräsosa ja -runkotoimituksen kilpailuttamisen entistä laajemmin CE-hyväksytyillä teräsrakennetoimittajilla.

Swecon omien laskelmien mukaan sertifikaatin materiaalisäästö teräsrungon osalta on noin 25 tkg, jonka valmistukseen kuluisi noin 75 tkgCO2e, esimerkinomaisessa 10.000 m2 yksikerroksisessa hallirakennuksessa.

Sertifikaatti on ollut Swecolle merkittävä tuotekehityshanke ja investointi. Swecolla on myös omat palotekniseen konsultointiin ja sprinklerisuunnitteluun erikoistuneet yksiköt.

”Olen 35-vuotisen työurani aikana ollut toteuttamassa vastaavilla sertifikaateilla satoja suomalaisia rakennushankkeita. Siirtyessäni Swecolle halusin ehdottomasti auttaa Swecoa hakemaan työkalupakkiimme olennaisesti kuuluvan sertifikaatin, lisäten asiakashyötyä ja toiminnan vaikuttavuutta. Kustannustehokkaat, kestävät ja turvalliset ratkaisut tehdään rakennushankkeen aikaisessa vaiheessa jo suunnittelupöydällä”, sanoo teräs- ja hallirakentamisen hankekehityspäällikkö Juha Kirvesmäki Swecolta.

 

Lisätietoja:

Jyrki Jauhiainen, liiketoimintayksikön johtaja, Sweco, 0400 382 686, jyrki.jauhiainen@sweco.fi

Tim Karike, pr- ja mediasuhteet, Sweco, 044 507 5562, tim.karike@sweco.fi