0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Topias Siren Aalto-yliopiston kalliotekniikan ja rakenteiden mekaniikan työelämäprofessoriksi

Swecon kalliorakenteiden osastopäällikkö TkT Topias Siren on nimitetty Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kalliotekniikan ja rakenteiden mekaniikan työelämäprofessoriksi ajalle 1.10.2022–30.9.2025. Tehtävä sijoittuu rakennustekniikan laitokselle.

Professor of Practice (työelämäprofessori) on määräaikainen ja osa-aikainen tehtävä, johon kutsutaan yritysten tai julkisen alan johtajia ja asiantuntijoita toimimaan kehittäjänä että sillanrakentajana yliopiston ja teollisuuden välillä. Työprofiilin painopiste on opettamisessa.

Sirenillä on yli 14 vuoden kokemus kalliorakennussuunnittelusta. Työnsä ohella hän väitteli tekniikan tohtoriksi Aalto-yliopistossa vuonna 2015 kalliomekaniikan ja teknillisen geologian alalta. Väitöskirja käsitteli kallion vaurioitumismekanismeja.

Siren on erikoistunut erityisen vaativaan kalliomekaniikkaan, jossa tutkitaan ja mallinnetaan kallion käyttäytymistä ja lasketaan kallionlujituspulttien kapasiteettia ja kuormitusta. Kalliomekaniikka on verrattavissa rakenteiden mekaniikkaan rakennesuunnittelussa.

”Kalliorakentaminen on erityisen tärkeä ala juuri nyt, kun maanalainen rakentaminen kaupungeissa lisääntyy. Topias Sirenillä on laaja ja monipuolinen osaaminen kallioista ja kalliomekaniikan alalta. Arvostan hänen tuomaansa asiantuntemusta opiskelijoidemme käyttöön, jotka pääsevät Sirenin avulla tutustumaan perusasioiden lisäksi erittäin vaativienkin kalliomekaniikan haasteiden ratkaisuihin”, sanoo Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Gary Marquis.

”Työelämän ja akateemisen maailman yhdistelmä on lähellä sydäntäni. Olen vuosia toiminut työelämän ohella yliopistomaailmassa sivutoimisena opettajana, tohtorikoulutettavana ja tutkijatohtorina. Hetkeksi irtaannuin yliopistolta siirtyessäni Swecolle perustamaan uuden Kalliorakenteet-osaston. Nyt palaan innolla osa-aikaisesti akateemiseen maailmaan. Mukanani tuon opiskelijoille paljon oppeja työelämästä yhdistettäväksi teoreettiseen osaamiseen ”, toteaa tuore työelämäprofessori Topias Siren.

Sirenillä on kokemusta muun muassa vesihuoltotunnelien saneerauksista, varovaisen louhinnan suunnittelusta vesihuoltotunneleiden läheisyydessä ja maanalaisen jätevedenpuhdistamon suunnittelusta. Hän on toiminut vuodesta 2020 alkaen puhdistettua jätevettä hyödyntävän Katri Valan lämpöpumppulaitoksen vastaavana kalliorakennesuunnittelijana ja pääsuunnittelijana. Laitos toimii Katri Valan puiston alla Helsingin Sörnäisissä.

Siren on myös vastannut Olkiluodon ydinvoimalaitosalueella sijaitsevan ydinjätteen maanalaisen loppusijoitustilan, ONKALOn, kalliorakennesuunnitteluun liittyvistä jännitystilavaurioanalyyseistä ja lujitusrakenteiden kestävyydestä ydinpolttoaineen aiheuttamassa kasvavassa kuormituksessa pitkän ajan kuluessa.

Siren on Suomen kalliomekaniikkatoimikunnan johtokunnan varapuheenjohtaja ja toimii aktiivisesti Vuorimiesyhdistyksessä. Vertaisarvioitujen julkaisujen lisäksi hän on kirjoittanut lukuisia tutkimusraportteja ja konferenssijulkaisuja. Vuorimiesyhdistys palkitsi Sirenin myös Eero Mäkisen pronssisella ansiomitalilla vuonna 2021.

Siren jatkaa päätoimessaan Swecolla työelämäprofessuurin rinnalla. Työelämäprofessuuri on jo vuorossaan Swecon toinen: Nina Aarras kutsuttiin Lapin yliopiston kestävän matkailun työelämäprofessoriksi viime vuonna.

”Lämpimät onnittelut sekä Topiakselle että kumppaniyliopistollemme Aallolle. Työelämäprofessoriksi kutsutuksi tuleminen on ennen kaikkea tunnustus Topiaksen asiantuntijuudelle ja valtava rikkaus Aallon opiskelijoille. On aivan olennaista, että elinkeinoelämä on aidosti läsnä opiskelijoiden arjessa pohtien yhdessä ratkaisuja kestävämmän yhteiskunnan edistämiseksi sekä myös jakamassa tietoa niistä matkan varrella ylitetyistä kompastuskivistä”, sanoo henkilöstöjohtaja Sari Metsänen Swecolta.

”Swecolle on erittäin tärkeää tehdä yhteistyötä oppilaitosten kanssa infra-alan tulevaisuuden edistämiseksi. Topiaksen työelämäprofessuuri on erinomainen esimerkki siitä, kuinka infra-alan osaajat ja opiskelijat jakavat keskenään yhteistä suuntaa sekä työskentelevät yhdessä paremman tulevaisuuden eteen. Työelämäprofessori on yhtä lailla oppimassa opiskelijoilta ja nämä tuoreet ajatukset ja ratkaisumallit tulevat vuoren varmasti jättämään kädenjälkensä meitä kaikkia koskettaviin infran asiakasprojekteihin”, lisää Swecon infratoimialan johtaja Juho Siipo.

 

Lisätietoja:

Topias Siren, työelämäprofessori, Aalto-yliopisto, 050 354 9582, topias.siren@aalto.fi

Tim Karike, pr- ja mediasuhteet, Sweco, 044 507 5562, tim.karike@sweco.fi