0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Biokaasua maatilan lannasta

Biokaasua maatilan lannasta – Tankkausasema aukesi Haapavedellä

Vuorenmaan maatilalla käyvä Valion maitoauto tankkaa tätä nykyä biokaasua tilan pihalla olevalla tankkausasemalla. Sweco toimi hankkeessa yhteistyökumppanina maatalouden asiantuntijayritys Demecalle, joka toimitti tankkausaseman tilalle.

Jos ajelee Haapaveden ohitse kaasuautolla, voi pysähtyä tankkaamaan Vuorenmaan maatilalle, jossa tehdään biokaasua oman karjan lannasta. Tilalla on ollut biokaasulaitos jo vuodesta 2005, mutta alkuvuodesta 2021 lähtien maatilan pihalla on seissyt myös julkinen biokaasun tankkausasema. Aseman tankille pysähtyy myös Valion maitoauto.

Tankkauslaitoksen toimitti Swecon yhteistyökumppani, maatalouden asiantuntijayritys Demeca. Demecan projektipäällikkö Lauri Penninkangas uskoo, että jatkossa yhä useammalla tilalla tartutaan kiertotalouden mahdollisuuteen.

”Maatilamittakaavassa biokaasun jalostaminen tulee yleistymään ja nopeutumaan. Kantavana ajatuksena on hajautettu energiantuotanto, eli tuotetaan energia siellä, missä syöte on”, Penninkangas sanoo.

Swecolta apuja suunnitteluun ja riskiarvioon

Sweco toimi Demecan yhteistyökumppanina tankkausaseman suunnittelussa. Taustalla oli jo aiempaa yhteistyötä, joten hankkeeseen oli luontevaa ryhtyä. Sweco tarjosi Demecalle alkuvaiheessa selvityksiä ja myöhemmin erilaisia suunnitteludokumentteja sekä turvallisuustarkastelua.

”Yhteistyö Swecon kanssa on sujunut hyvin. Suurin apu meille oli riskien arviointi ja turvallisuussuunnittelu. Kun saimme Swecon kanssa määriteltyä tarkat tarpeet, suunnittelumylly pyöri hyvin”, Penninkangas sanoo.

Swecon kiertotalouden osastopäällikkö Leena Pirhonen sanoo, että Swecolla oltiin innolla mukana uudenlaisessa, maatilakokoluokan kiertotalousprojektissa.

”On hienoa, että Suomesta löytyy tällaista innovatiivisuutta ja halua viedä asioita eteenpäin. Meillä on tietysti kova halu olla mukana kiertotalouden hankkeissa, ja nyt pääsimme tuomaan Demecalle tarvittavat palikat”, Pirhonen sanoo.

Isompi kaasulaitos toi uuden mahdollisuuden

Vuorenmaan tilan isännän, Janne Vuorenmaan mukaan tankkausaseman asentaminen sujui kivuttomasti. Projekti kesti kokonaisuudessaan alle vuoden. Nyt kaikki on valmista ja asema auki.

Ajatus tankkausasemasta syntyi noin vuosi sitten, kun Vuorenmaa investoi isompaan kaasulaitokseen, jotta saisi tuotettua lämmön lisäksi myös kaiken tilan tarvitseman sähkön omavaraisesti. Isompi kaasulaitos mahdollisti myös tankkausaseman suunnittelun.

”Silloin totesin, että jos en nyt laita tankkausasemaa, niin ei tule myöhemminkään laitettua. Jonkun pitää yrittää olla etunenässä näissä uusissa ratkaisuissa”, Vuorenmaa sanoo.

Investoinnissa auttoi sopimus siitä, että Valion maitoauto tankkaa tilalla. Se varmisti, että kaasulle on kysyntää. Lannasta tuotetulla biokaasulla kulkeva maitoauto sopii hyvin Valion tavoitteisiin tehdä maidosta hiilineutraalia vuonna 2035.

Kuva: Valio