0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Katajanokan Laituri on puurakentamisen näyttävimpiä luomuksia. Arkkitehtoninen toimisto- ja hotellikohde toimii Stora Enson pääkonttorina ja tuo samalla esiin yhtiön innovatiivisia ratkaisuja vähähiiliseen rakentamiseen. Sweco toimi kohteen rakennesuunnittelijana ja vastasi myös puu- ja betonielementtisuunnittelusta.

Katajanokan Laiturille kunniamaininta ja yleisöäänestyksen voitto

Työeläkeyhtiö Varman rakennuttama Katajanokan Laituri on suomalaisen puurakentamisen tuorein lippulaiva. Paraatipaikalle meren rantaan pian valmistuva toimisto- ja hotellikokonaisuus suunniteltiin arkkitehtuurikilpailutyön pohjalta ja sen käyttöikä on 100 vuotta.

”Kohteen sijainti, arkkitehtuuri sekä käyttäjien vaatimukset edellyttivät rakennesuunnittelulta poikkeuksellisen monipuolista osaamista ja myös uusia innovatiivisia rakennuksen elinkaaren huomioivia ratkaisuja. Tavoitteiden toteutuminen edellytti kaikkien toimijoiden onnistunutta yhteistyötä”, kertoo tiiminsä puolesta Swecon rakennesuunnittelun liiketoimintajohtaja Antti Vilén.

”Laajan ja monitahoisen hankkeen onnistumisen edellytys on laadukas tietomallintaminen. Mallipohjainen tuotanto ja työmaan toiveet nostivat mallintamisen vaatimuksia entisestään hankkeen edetessä. Rakennuksessa on noin 3 000 täysin detaljoitua puuelementtiä, ja niissä lähes 3 000 läpivientiä. Laadun ja tehokkuuden maksimoiseksi hankkeessa pyrittiin hyödyntämään mahdollisimman paljon uusimpia mallinnus- ja suunnittelutyökaluja”, täydentää tietomallivastaava ja projekti-insinööri Camilla Leiman Swecolta.

Kilpailun järjestäjä kiitteli erityisesti siitä, että hankkeessa otettiin huomioon pohjarakentamisen monimuotoisuus ja materiaalien erityispiirteet ja siinä hyödynnettiin mallinnusta kokonaisvaltaisesti.

Edistyksellisessä BIM-mallinnuksessa hyödynnettiin algoritmeja ja IFC:stä tehtiin suoraan tuotantomallit. Asennusjärjestys ohjasi tehdastuotantoa. Yhteistoiminta eri organisaatioiden välillä oli erinomaista, säilyttäen projektin ketteryyden ja nopean reagoinnin mahdollisuuden muutoksiin.

Yleisön suuri suosikki

Katajanokan Laituri voitti myös yleisön puolelleen. Sitä pidettiin modernin puurakentamisen taidonnäytteenä, hybridikohteena, joka edustaa uusinta teknologiaa sekä hiilineutraalia ja kestävää rakentamista. Se myös elävöittää Helsingin keskustan rannikkoaluetta.

Lisätietoa voittajista ja muista projekteista.

Kilpailun tulokset julkistettiin 13.6.2024 ja palkinnot jaetaan Tekla BIM Awardsissa

Suomen Tekla BIM Awards -kilpailu järjestetään vuosittain, ja siinä palkitaan parhaiten mallinnettua tietoa käyttäneet rakennusalan projektit. Alueellisten kisojen parhaimmat projektit osallistuvat Tekla Global BIM Awards 2024 -kilpailuun, joka järjestetään syksyllä 2024.

 

Kuva: VARMA / Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.