0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Mangrove testaa SmartDrawings-palvelua yli 300 asunnon uudiskohteessa Kangasalla

Tietomallien saaminen työmaille ei ole osoittautunut helpoksi tehtäväksi, mutta Mangrove haluaa edistää kehitystä omilla työmaillaan. Swecon kehittämää SmartDrawings™-palvelua testataan tänä vuonna vauhdilla kehittyvällä Lamminrahkan alueella Kangasalla.

Mangrove Oy on turkulainen asuntorakentamiseen erikoistunut perheyritys, joka tuottaa kestävästi rakennettuja, kohtuuhintaisia ja nykyaikaisia omistus-, asumisoikeus- ja vuokrakoteja. ”Lisäksi haluamme toimia rakennusalan digitalisaation edelläkävijänä, ja työmaillamme on jo käytössä omat alustat ja applikaatiot”, kertoo Mangroven suunnittelujohtaja Ari Hannonen.

Mangrove käyttää hankkeissaan digitaalista tuotanto- ja laadunvalvontaprosessia, ja siksi yhtiön oli luontevaa aloittaa myös Swecon kehittämän SmartDrawings-palvelun kokeilu. Palvelua testataan vauhdilla kehittyvällä Lamminrahkan asuin- ja yritysalueella Kangasalla, Tampereen kupeessa. ”Sweco vastaa myös kohteen rakenne- ja elementtisuunnittelusta, mikä helpottaa uuden työkalun testausta ja antaa meille parhaat mahdollisuudet onnistua”, Hannonen sanoo.

Kaikissa Swecon rakennesuunnittelukohteissa on jo mahdollista käyttää SmartDrawingsin katseluversiota, jolla tietomallista avataan tietty näkymä QR-koodin avulla. Mangrove testaa SmartDrawingsin täysversiota, jolla tietomalliin päästään porautumaan vieläkin syvemmälle. ”Mallista voidaan esimerkiksi tehdä rakenneleikkauksia tai siihen voidaan lisätä kommentteja”, toteaa Swecon VDC-palvelujen tuote- ja myyntipäällikkö Niko Vironen. Näin varmistetaan, että kaikki osapuolet puhuvat samasta asiasta. ”Se nostaa rakentamisen laatua ja tuottavuutta.”

Suuressa kohteessa hyödyt moninkertaistuvat

Mangrove on rakentamassa Lamminrahkaan kokonaisen korttelin, joka sisältää noin 350 asuntoa. Ensimmäisenä alueelle valmistuu betonirakenteinen kerrostalo. Kestävyys näkyy alueella monissa valinnoissa, ja kaikista kohteista on laskettu hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki. Hanke kasvattaa Mangroven rakenteilla olevien asuntojen määrää 20 prosentilla.

”Halusimmekin kokeilla SmartDrawingsia juuri Lamminrahkassa, koska jos näin isolla työmaalla voitetaan aikaa eri työvaiheissa ja virheitä tulee vähemmän, se merkitsee todella suuria säästöjä toteutusajassa ja kustannuksissa”, Hannonen sanoo.

Mangroven toiveena onkin saada työmaahenkilöstölle ja aliurakoitsijoille uusi työkalu, jolla seurata rakentamisen etenemistä yhdessä. SmartDrawingsilla kaikki osapuolet pääsevät kiinni samaan tietomalliin lukemalla 2D-piirustuksen QR-koodin puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. ”Näin kaikilla on käytössään samat kuvat koko rakentamisen ajan”, Hannonen sanoo.

Tutustu tarkemmin Magroveen ja SmartDrawingsiin!

Kuva: Mangrove/Sigge arkkitehdit