Massiivipuinen Katajanokan Laituri on Vuoden Puupalkinnon voittaja
Katajanokan Laituri on valittu vuoden 2024 Puupalkinnon voittajaksi. Arkkitehtoninen toimisto- ja hotellikohde on puurakentamisen näyttävimpiä luomuksia, jossa yhdistyy moderni puunkäyttö ja kestävän rakentamisen periaatteet. Sweco toimi kohteen rakennesuunnittelijana ja vastasi myös puuelementtien sekä teräsrakenteiden tuotantosuunnittelusta.
Puupalkintokilpailun tuomaristo kiteytti, että Katajanokan Laituri on korkeatasoinen kansainvälisen arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaehdotuksen pohjalta toteutettu rakennus. Se on myös vaikuttava esimerkki suomalaisen puurakentamisen tasosta.
Puu on rakennuksessa läsnä monin tavoin: rakenteissa, verhouksissa ja sisustuksessa. Rakennusprojektissa puun käyttö on mahdollistanut sekä nopean rakennusprosessin että monipuolisen suunnittelun. Esivalmistettujen osien ansiosta on saatu aikaan visuaalisesti kiinnostava ja toimiva kokonaisuus. Projektin tavoitteet, kuten vähähiilisyys ja muunneltavuus, on onnistuttu saavuttamaan.
Puupalkintokilpailuun saapui määräaikaan mennessä 20 ehdotusta, joista esiraati valitsi 12 kohdetta ehdolle Puupalkinnon saajaksi ja yleisöäänestykseen. Ehdokkaat edustivat erittäin korkealaatuista arkkitehtuuria ja monipuolista puun käyttöä rakentamisessa. Voittaja julkistettiin 6. marraskuuta.
Suunnannäyttäjä modernin puunkäytön tulevaisuudelle
Katajanokan Laituri toimii suunnannäyttäjänä nykyaikaisen puunkäytön tulevaisuudelle osana kaupunkien kestävää rakentamista. Rakennushanketta on ohjannut alusta alkaen tavoite minimoida elinkaaren aikaiset ilmastovaikutukset.
”Rakennuksen veistoksellinen muoto oli todellinen haaste, vaikka hankkeen kaikki osapuolet olivat erityisen kokeneita puurakentamisen kehittäjiä. Todellinen taideteos vahvoine puupintoineen syntyi useiden toimijoiden yhteistyönä”, kertoo Swecon rakennesuunnittelun liiketoimintajohtaja Antti Vilén.
Kohteen arkkitehtuuri ja rakennesuunnittelu tukevat yhdessä rakennuksen ilmastoystävällisiä tavoitteita, että historiallista kontekstia. Erityisesti kohteen pitkä käyttöikä, muuntojoustavuus sekä energiatehokkuus ohjasivat kohteen suunnittelua alusta asti.
Rakennesuunnittelun näkökulmasta Katajanokan Laituri on täysin omaa luokkaansa. Kaarevat muodot ja pyöreät nurkat yhdistävät uudisrakennuksen alueen historialliseen miljööseen ja rakennuksiin.
Kohteen sijainti meren rannalla, arkkitehtuuri sekä käyttäjien vaatimukset edellyttivät rakennesuunnittelulta poikkeuksellisen monipuolista osaamista ja uusia innovatiivisia elinkaariratkaisuja. Paaluille perustetun vesitiiviinä betonoidun kellarin varaan tukeutuva puurunko koostuu viilupuupilareista ja -palkeista (LVL) sekä jäykistävistä CLT-laatoista ja -seinistä. Kohde sisältää rakenteiden osalta useita erikoisratkaisuja, kuten käännetyn katon ratkaisu puurakenteiselle yläpohjalle, puurakenteinen palomuuriratkaisu sekä kohteeseen kehitetty puurunkoinen esivalmisteinen julkisivujärjestelmä.
Moderni toimitalo valmistui kesällä 2024 ja toimii myös Storan Enson pääkonttorina. Se palkittiin jo kesäkuussa Suomen Tekla BIM Awardsissa kunniamaininnalla ja yleisöäänestyksen voittajana.
Katajanokan Laituri on Varman rakennuttama hanke, joka toteutettiin projektinjohtopalvelu -mallilla. Projektin- ja työmaan johdosta vastasi Haahtela ja arkkitehtisuunnittelusta Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy. Kohteessa toimi noin 70 osaurakoitsijaa.
Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Nyt myönnettävä palkinto on järjestyksessä kahdeskymmenesseitsemäs. Palkinnon myöntää Puuinfo Oy.
Puupalkintoa jakaessaan tuomaristo kiinnittää erityistä huomiota kohteen arkkitehtoniseen laatuun, puun käytön innovatiivisuuteen sekä kohteen yleiseen huomioarvoon.