0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Suomen ensimmäinen puurakenteinen Lidl avautuu Riihimäelle

Marraskuun 25. päivä Riihimäelle avautuu toinen Lidl-myymälä, joka on myös Suomen ensimmäinen puurakenteiden Lidl. Runsaan puun käytön ansiosta sisätiloissa on rauhallinen ja avara tunnelma, ja hiilijalanjälkikin pieneni neljänneksen. Luonnonmukaisuus ja ilmastokestävyys näkyvät myös piha-alueen suunnittelussa.

Lidl hakee jatkuvasti ilmastoystävällisempiä ratkaisuja rakentamiseen, ja yhtiössä investoidaan aktiivisesti uusiutuvaan energiaan, minimoidaan sähkönkulutusta ja käytetään rakentamistuotteita, joilla on mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Riihimäelle 25. marraskuuta avautuva Suomen ensimmäinen puurakenteinen Lidl toimii vähähiilisen rakentamisen esimerkkinä.

”Riihimäen uuden myymälän rakentamisen ajoitus osui monessa mielessä hyvään saumaan”, kertoo Lidlin kiinteistöpäällikkö Antti Isokoski. Erinomaisen liikepaikan lisäksi kohteen sijainti on sopiva puurakenteisen konseptimyymälän pilotointiin. ”Halusimme olla tiiviisti mukana myymälän suunnitteluprosessissa ja ratkaisuissa.”

Rakennustuotteiden hiilijalanjälki on 25 % pienempi

Puurakenteiden Lidlin taustalla on paljon tutkimustyötä, ja Sweco laski myymälän hiilijalanjäljen ja elinkaarikustannukset jo ennen suunnittelua. ”Puisen myymälän rakennustuotteiden hiilijalanjälki on neljänneksen pienempi kuin teräs- ja betonirakenteisen”, kertoo Swecon vähähiilisyyden asiantuntija Kari Nöjd. Myymälässä käytetään vain vihreää sähköä, kierrätetään syntyvät lauhdelämmöt ja tuotetaan uusiutuvaa energiaa 270 aurinkopaneelilla. ”Ne kattavat yli 10 prosenttia myymälän sähköntarpeesta ja säästävät hiilipäästöjä 9,95 tonnia.”

Hankkeen suunnittelussa on hyödynnetty Ruotsista saatu kokemuksia. ”Olemme olleet mukana myös Ruotsin ensimmäisten puisten Lidlien suunnittelussa Visbyssä ja Sigtunassa”, kertoo hankkeen kokonaissuunnittelusta vastanneen Swecon projektipäällikkö Susanna Friman.

Riihimäellä on kokeiltu myös aivan uudenlaisia ratkaisuja. Näkyvien liimapuupalkkien ja kattoelementtien sijaan myymälän katto toteutettiin jänneväliltään 20-metrisillä koteloelementeillä. ”Suuren jännevälin ansiosta myymälän katossa ei näy kantavia rakenteita, mikä tekee tilasta yhtenäisen ja avaran.”

Puuta on onnistuttu käyttämään poikkeuksellisen laajasti. Vain perustusrakenteet, lattia ja väestönsuoja ovat betonia. ”Runsasta puun käyttöä tukee Lidlin selkeä ja helposti eri materiaaleille kääntyvä konsepti”, Friman toteaa. Puiset rakenteet tuottavat hyötyjä myös myöhemmin. ”Muuntojoustavana materiaalina puista myymälää on helppo laajentaa.”

Tuttu Lidl-asiakaskokemus uusin maustein

Yksi Lidl Riihimäen suunnittelun lähtökohdista oli tutun asiakaskokemuksen säilyttäminen. Uniikin puupaneloidun julkisivun tunnistaakin jo kaukaa Lidliksi, ja puumateriaali tuo myymälään lähinnä rauhoittavaa lisämaustetta. ”Viihtyisä tunnelma ottaa asiakkaat vastaan jo ulko-ovella, kun astutaan puisen sisäänkäyntikatoksen alle”, Friman kertoo.

Vastuullisuusohjelmansa mukaisesti Lidl huomioi rakentamisessa myös luonnon monimuotoisuuden. Tontille on istutettu mäntyjä, huoltorakennuksessa on viherkatto ja pihassa lahopuurakennelmia ja hyönteishotelleja. Pysäköintialueen ja kevyen liikenteen väylän väliin on myös kasvamassa perhosniitty. ”Luonnon monimuotoisuuden varmistaminen onkin mukana kaikissa uusissa hankkeissamme”, Lidlin Antti Isokoski kertoo.

Hänen mukaansa Lidl Riihimäki on ollut kokemuksena rohkaiseva. ”Pilotti on vahvistanut tavoitettamme saada puurakentaminen aidoksi vaihtoehdoksi muiden toteutustapojen rinnalle. Seuraavaksi keräämme käyttökokemuksia, joita voidaan hyödyntää parhaan mahdollisen puurakentamisen konseptin kehittämiseksi.”

Lidl Riihimäen avajaisia vietetään huomenna 25.11.2021 klo 7 alkaen osoitteessa Etelän Viertotie 8. Tervetuloa mukaan!

Havainnekuva: Lidl