0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Northvolt copyright Northvolt

Sweco mukana jättimäisessä akkuteollisuuden allianssihankkeessa: Euroopan suurin kestävän liikenteen energiaratkaisuja valmistava laitos nousee Ruotsiin

Julkaistu: 1.4.2020

Skellefteåssa Ruotsissa valmistetaan muutaman vuoden päästä akkuja sähköautojen ja kestävän liikenteen tarpeisiin Euroopan suurimmassa tuotantolaitoksessa. Northvoltin laitoksen suunnittelu, toteutus ja rakentaminen tehdään allianssihankkeena, jossa Swecon lisäksi ovat mukana ABB ja Fineweld.

”Tämä on merkittävä virstanpylväs kestävän liikenteen sektorille ja myös Swecolle: olemme mukana toteuttamassa yhtä Pohjois-Euroopan suurimmista kestävän teollisuuden hankkeista. Me Swecolla olemme viimeisen viiden vuoden ajan toimineet tiiviisti akkuteknologiateollisuuden parissa ja olemme nähneet energiasektorin murroksen ja alan valtavan kasvun. Olen ylpeä meidän asiantuntijoidemme vahvasta kokemuksesta ja osaamisesta, jonka voimme tuoda tähän hankkeeseen”, sanoo Erik Skogström, Swecon teollisuustoimialan johtaja.Maailman vihreimpien akkujen valmistajana itsensä tunnetuksi tehnyt Northvolt on perustettu 2016. Yrityksen taustalla on aiemmin Teslassa toiminutta johtoa. Euroopan suurin akkuja valmistava laitos rakennetaan Ruotsiin, Skellefteåån.”Tämän hankkeen erityispiirteenä on, että se toteutetaan allianssihankkeen muodossa yhdessä Northvoltin, ABB:n ja kokkolalaisen Fineweldin kanssa. Allianssihankemuoto tarjoaa parhaimman mahdollisuuden näin merkittävän kestävän teollisuuden projektin läpiviemiselle ja olen iloinen, että me Swecolla kokeneina allianssitoimijoina pääsemme tuomaan toteutusmuodon myös teollisuushankkeiden piiriin”, jatkaa Skogström.Edelläkävijänä energiavarastojen ja sähköistyvän liikenteen kehittämisessä

Euroopan ensimmäinen gigafactory, Northvolt Ett, tulee olemaan yrityksen merkittävin laitos aktiivimateriaalin tuotannossa, kennojen kokoonpanossa sekä oheistuotannossa. Teknisen erityisosaamisen lisäksi Northvoltin toiminnan ytimessä on kestävä tuotantoprosessi. Akkukennojen tuotannossa käytettävä energia on hiilipäästötöntä, ja laitoksen kaikki toiminnot sekä tuotteiden elinkaari raaka-aineista kierrätykseen asti tullaan suunnittelemaan kestävästä näkökulmasta.

”Olemme erittäin innoissamme, että pääsemme tukemaan Northvoltia tämän merkittävän tuotantolaitoksen suunnittelussa. Hanke on luonnollinen jatkumo Swecon aiemmille projekteille Suomessa ja koko Euroopassa akkuteollisuuden arvoketjujen kehittäjänä. Energian varastointi ja kestävän liikenteen kehittyminen on kasvava toimiala Euroopassa. Lisäksi tämä investointi on tervetullut Pohjois-Eurooppaan, sillä EU:n tavoitteena on jo pitkään ollut oman akkuteknologiasektorin kehittäminen”, sanoo Swecon kemian- ja kaivosteollisuuden liiketoimintajohtaja Tomi Keskinen.

Swecon vastuulla on projektin johtaminen ja kokonaissuunnittelu: teknisen turvallisuuden kokonaisuus, prosessisuunnittelu, laitesuunnittelu, teräsrakenteet, sähkö- ja automaatiosuunnittelu. ABB vastaa sähköistämisestä, automaatiosta ja laitetoimituksista, Fineweld puolestaan teknisistä laitteista, putkistoista ja asennuksista.

”Meillä on Swecolla useiden vuosien kokemus hydrometallurgisista ja kemian prosesseista. Ydinosaamistamme on akkuteollisuuden materiaalit ja akkukemikaalit”, kertoo Swecon suunnittelujohtaja Sini Larsen.

Northvolt Ett tulee hyödyntämään sataprosenttisesti hiilipäästötöntä energiaa ja on täten myös Swecon kestävän kehityksen strategiassa merkittävä teollisuuspartneri. Sähköautojen myynnin odotetaan kasvavan vuosittain 40–50 %. Tuotanto on tarkoitus aloittaa 2021 ja vuotuinen tuotantokapasiteetti on vähintään 32 GWh vuoteen 2024 mennessä, mikä vastaa yli 500 000 sähköauton tarvetta. Tuotantokapasiteetti on mahdollista kasvattaa tulevaisuudessa jopa 40 GWh:iin.

Kuva: Havainnekuva tulevasta Northvolt Ett -gigafactorystä. Kuvaoikeudet Northvolt.