0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Swecon uudistettu Smartdrawings-työkalu vie rakennusalan digitalisaation aivan uudelle tasolle

Swecon uudistetulla SmartDrawings-työkalulla kuka tahansa rakennushankkeen osapuolista pääsee hyödyntämään tietomallitietoa. Tiedonkulku paranee, aikaa säästyy ja toiminta rakennustyömailla ja elementtivalmistuksessa tehostuu.

Sweco lanseeraa SmartDrawings-työkalusta uuden version ja ottaa älykkäät piirustukset entistä laajemmin käyttöön rakennesuunnittelussa. Työkalun uusi versio tuo tietomallitiedon kaikkien hankkeessa mukana olevien osapuolten hyödynnettäväksi. Tietoon pääsee käsiksi ilman kirjautumista millä tahansa laitteella, vaikkapa keskellä rakennustyömaata.”Aiemmin rakennesuunnitelmien tietomalleihin käsiksi pääsy on vaatinut ohjelmia, joita vain harva osaa käyttää. SmartDrawingsin käyttöön ei tarvita erillistä sovellusta tai ohjelmistoa. Tarvittava tieto löytyy nopeasti, aikaa säästyy ja toiminta rakennustyömailla ja elementtivalmistuksessa tehostuu”, Swecon BIM erityisasiantuntija Antti Hämäläinen kertoo.

SmartDrawings-työkalun tekniikka perustuu kolmiulotteisten tietomallien hyödyntämiseen ja suunnitelmien esittämiseen internetselaimessa – mallit toimivat niin tietokoneilla kuin mobiileilla älylaitteillakin. Uudistetussa versiossa voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaisesti hyvinkin tarkkaan, millaista tietoa tietomallista tuodaan visuaaliseen muotoon.

”Tietomallit ovat valtavia kokonaisuuksia, joista juuri oikean tiedon löytäminen on haastavaa. Kun tieto pureskellaan valmiiksi, olennainen löytyy nopeasti ja tietomallien hyödyntäminen helpottuu”, Hämäläinen sanoo.

Sweco edelläkävijänä edistämässä alan digiharppausta

KIRAHubin toimitusjohtaja Teemu Lehtinen uskoo, että digitaalisilla työkaluilla voidaan saada aitoa lisäarvoa ja tehostaa rakennushankkeiden läpivientiä.

”SmartDrawings on hyvä esimerkki siitä, miten tietomallitietoa hyödynnetään suunnittelussa, urakoinnissa ja käytännön ylläpidossa. Työkalun käyttö vähentää ylimääräistä tiedon pallottelua puolin ja toisin. Näin tuodaan lisäarvoa prosessin kaikille osapuolille”, Lehtinen kiteyttää.

Rakennettu ympäristö on maailman suurin toimiala, mutta se on Lehtisen mukaan ollut suhteellisen hidas hyödyntämään uutta teknologiaa. Siksi alan tuottavuuskehitys on laahannut muihin toimialoihin verrattuna. Lanseeraamalla uudistuneen SmartDrawingsin laajasti käyttöön rakennesuunnitteluprosesseissaan Sweco tekee harppauksen rakennusalan digitalisaatiossa.

”Meillä on jo pitkään panostettu digitaaliseen kehitykseen ja uusien työkalujen käyttöön rakentamisen koko elinkaarella. SmartDrawings on jälleen selkeä edistysaskel”, Hämäläinen sanoo.

”Sweco on toiminut edelläkävijänä ja lähtenyt rohkeasti edistämään ideoitaan ja investoimaan kehitykseen. Taloon on myös rekrytoitu uudenlaista osaamista tukemaan tätä kehitystä”, Lehtinen lisää.

Hackathonista suunnittelupöydille ja rakennustyömaille

Lehtinen tietää, mistä puhuu, sillä ensimmäinen prototyyppi SmartDrawingsista syntyi rakennusalan hackathonissa, jota hän oli vetämässä vuonna 2016. Lehtinen näkee etua siinä, että Sweco suunnitteluyrityksenä myös kehittää digitaalisia työkaluja.

”Suunnittelutoimistoilla, arkkitehtitoimistoilla ja urakoitsijoilla on usein paras näkemys ja ruohonjuuritason kokemus prosesseista. Siellä tiedetään, missä prosessien kipupisteet ovat, mihin pitäisi kehittää uusia ratkaisuja ja millaisia tarpeita asiakkaalla on”, hän sanoo.

Lehtisestä on huikeaa nähdä, miten SmartDrawings on pikkuhiljaa kehittynyt vuoden 2016 prototyypistä kypsäksi ja skaalattavaksi ratkaisuksi, joka on oikeassa toiminnassa. Hämäläinen puolestaan visio, että tulevaisuudessa SmartDrawings voisi olla käytössä laajasti Swecon eri toimialoilla.

”Suunta on varmastikin se, että työkalu otetaan entistä laajemmin käyttöön. Näen ehdottomasti etuja sen hyödyntämisessä vaikkapa arkkitehtisuunnitelmissa ja talotekniikassa.”

SmartDrawings herättää suunnitelmasi henkiin!

Lue lisää työkalusta täältä!