0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Sweco - matkakuumetta

Swecon Vaikuttava Kaupunki -podcastin seitsemäs jakso: Miksi haluamme matkustaa kauas?

Vaikuttava kaupunki -podcastissa toimittaja Riku Rantala selvittää asiantuntijoiden kanssa, miten kaupunki vaikuttaa hyvinvointiimme. Seitsemännessä jaksossa podetaan matkakuumetta ja pohditaan, miksi haluamme matkustaa kauas? Miten lähimatkailusta tehdään houkuttelevaa ja kaupungeista asukkaille elämyksellisiä?

Matkailu aiheuttaa 5–10 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä, ja lentämisen hiilijalanjälki on tehnyt lomareissuista arvokysymyksen. Kotimaan- ja lähimatkailun suosio kasvoi jo ennen koronaa, mutta samaan tahtiin kasvoivat myös lentomatkat ulkomaille.

Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin seitsemännessä jaksossa toimittaja Riku Rantalan vieraina ovat Lapin yliopiston matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola ja Swecon kaupunkisuunnittelun projektipäällikkö Mikko Raninen.

Jaksossa pohditaan, miksi oikeastaan matkustamme. Voisimmeko saada läheltä samoja tunteita ja havaintoja, joita haemme kaukaa? Kasvaako lähi- ja kotimaanmatkailu pysyvästi, vai hyppäävätkö reissaajat lentokoneeseen alta aikayksikön, kun se on taas mahdollista? Voidaanko lähiympäristöstä tehdä kaupunkisuunnittelun keinoin houkutteleva ajanviettokohde?

”Tärkeintä olisi vaihtaa ajatusmaailmaa. Ajatusmaailmaa ylipäätään julkisesta tilasta, oli se sitten katu, puisto tai aukio, että se olisi ihmisten olohuone. Pitäisi muistaa suunnitella kaupungin keskustaa myös ihmisille, jotka siellä asuvat. Ei pelkästään siihen, että saadaan sinne ostajia ja työpaikkoja”, Mikko Raninen sanoo.

”Uskon että matkailun tehdasasetukset ovat koronavuoden tai -vuosien aikana sen verran kokonaisvaltaisesti muuttuneet, että työmatkailu ei palaa entiselleen eikä lähimatkailulle enää hymähdellä. Koittaa entistä tietoisempi matkailun aikakausi, ja osa ihmisistä matkustaa vähemmän, mutta sitäkin tietoisemmin ja kestävämmin”, pohtii Soile Veijola.

Kuuntele koko jakso:
Spotifystä >>
Apple Podcastista >>
Google Podcastista >>