0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Turun Toripaviljongit Puupäivän yleisöäänestyksen voittajaksi

Turun kauppatorin toripaviljongit on voittanut vuoden 2023 Puupäivän yleisöäänestyksen. Paviljonkien sirot julkisivurakenteet piilottavat alleen monimutkaisen hybridirungon, jossa on yhdistelty ennakkoluulottomasti puuta, terästä, lasia ja betonia.

Swecon rakennesuunnittelukohde Turun Toripaviljongit on voittanut Puupäivän yleisöäänestyksen. Esiraati valitsi 29 kohteen joukosta 12 ehdokasta sekä Puupalkinnon saajaksi että yleisöäänestykseen. Tuomariston mukaan ehdokkaat edustivat erittäin korkealaatuista arkkitehtuuria ja monipuolista puun käyttöä rakentamisessa. Voittaja julkistettiin 2. marraskuuta Helsingin Messukeskuksessa.

Hybridirunkoon yhdistettiin eri materiaaleja

Swecon yksikönjohtaja Mikko Sirénin mukaan noin 620 bruttoneliön paviljonkirakennukset edustavat hybridirakentamista parhaimmillaan. Orgaanisten muotojen rakenneteknisessä toteutuksessa hyödynnettiin ennakkoluulottomasti eri materiaaleja. ”Pääosa kantavasta rungosta on terästä, porrashuoneet betonia ja julkisivu- ja sisäverhoukset puuta.”

Monipuoliset rakenneratkaisut mahdollistivat matalan ja siron arkkitehtuurin, jonka erityispiirteisiin kuuluvat jopa neljän metrin päähän kurottavat hoikat räystäsulokkeet.

Rakenneratkaisuissa noudatettiin tarkasti toripaviljonkien arkkitehtien visiota ja tavoitteena oli luoda kutsuvia kohtaamispaikkoja erilaisille käyttäjäryhmille ja jakaa laaja torialue kolmen paviljonkirakennuksen avulla inhimillisen kokoisiin osiin. Inspiraationa toimivat torialueen puut.

Turun kauppatori paviljonkeineen valmistui loppukesästä 2022. Samana vuonna Toripaviljongit valittiin Vuoden Teräsrakenteeksi. Vuoden 2023 Puupalkinnon voitti Lukio- ja kulttuuritalo Monio.

 

Kuva: Pekka Vuola

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.