15/02/2024

Reading time: 3min

JA

Jenny Asanti

Biodiversiteetti ja luontoarvot vahva osa suunnittelutyötämme

biodiversiteetti

Sitra toteutti muutama vuosi sitten kyselyn suomalaisten luontosuhteesta. Tuloksia lukiessani oloni oli onnellinen ja hetkittäin myös yllättynyt.

Suomalaiset arvostavat luontoa

Sitran vuonna 2021 tuottaman kyselyn mukaan ylivoimainen enemmistö suomalaisista pitää luontoa erittäin tärkeänä tai melko tärkeänä omassa elämässään ja arjessaan. Luonnon henkilökohtainen tärkeys riippuu voimakkaasti vastaajan iästä, 18–34-vuotiaiden arvio on selvästi matalampi kuin yli 65-vuotiailla.

Luonnosta haetaan erityisesti hyvinvointia: rauhoittumista, virkistymistä ja palautumista. Samaan aikaan luonnon tilasta ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä ollaan huolissaan. Aktiivinen liikkuminen on voimakkaasti yhteydessä siihen, kuinka tärkeäksi luonto koetaan omassa elämässä ja arjessa. Luontoa erittäin tärkeänä itselleen pitävistä liikkuu luonnossa joka päivä tai useamman kerran viikossa verrattuna niihin, jotka arvioivat luonnon itselleen vähän tärkeäksi.

Meille maisemasuunnittelijoille tulokset ovat erinomaisia. Ne osoittavat, että tekemällämme työllä on iso merkitys. Biodiversiteetti ja ihmisten hyvinvointi ovat työmme keskiössä.

Suuri enemmistö on sitä mieltä, että luonnon arvoa ei voi mitata rahassa, taloutemme ja hyvinvointimme ovat riippuvaisia luonnosta, kaikkien pitäisi pyrkiä valitsemaan luontoa vähemmän kuormittavia tuotteita ja palveluja ja että luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on yhteiskunnan tärkeimpiä tehtäviä.

Tulokset osoittavat, että biodiversiteetista ja luonnon arvoista tulee keskustella. Swecolla biodiversiteetti on osa päivittäistä työtämme ja mukana kaikissa hankkeissamme. Monialainen biodiversiteettityöryhmämme koostuu eri alojen asiantuntijoista ja yhdessä olemme laajentaneet käsitystä siitä, miten biodiversiteettiä tuetaan ja miten voimme siihen suunnittelullamme vaikuttaa.

Työryhmämme loppuraportin tärkein tuotos oli tunnistaa vaikutusmahdollisuudet ja keinot kaikilla suunnittelun eri tasoilla ja tekniikka-aloilla, laajoista strategioista ja tiekartoista suunnitelmiin, jalkautuen lopulta toteutukseen ja hoitoon. Biodiversiteettihan on lopulta kaikessa mukana – ja jos ei ole, niin otetaan. Siihen miten hyvin onnistumme tässä tehtävässä ja ylipäätään luontokadon taklaamisessa liittyvät tunteet epäuskosta intoon.

Olemme tunnistaneet uusia vaikutusmahdollisuuksia ja keinoja kaikilla suunnittelun ja tekniikka-alojen eri tasoilla laajoista strategioista ja tiekartoista suunnitelmiin, jalkautuen lopulta toteutukseen ja hoitoon. Biodiversiteetin tulee olla ihan kaikessa mukana.

Monialaisuus eli yhteistyö asiantuntijoiden kesken on meille arkea. Biologit ja ekologit ovat entistä vahvemmin mukana kaupunkisuunnittelussa sekä myös infran suunnittelussa. Maisemasuunnittelijana työskentelen ilmastokestävyyden osaajien sekä luonto- ja vesiasiantuntijoiden kanssa. On hienoa, että voimme vahvistaa omaa ydinosaamista oppimalla muilta asiantuntijoilta, yhteensovittaa ja löytää uusia ratkaisuja.

Biodiversiteetti näkyy yhä vahvemmin sekä yleisessä keskustelussa että suunnittelutyössä. Olen varma, että tämäkin vuosi tuo eteen hienoja kohtaamisia ja projekteja luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi.

Suomalaisten luontosuhde -tutkimusraportti (sitra.fi)

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.