27/09/2023

Reading time: 2min

MH

Määttä Heidi

Metsäkatoasetuksella asetettiin uusia velvoitteita tiettyjen elintarvikkeiden ja muiden hyödykkeiden markkinoille saattamiseksi

metsäkato biodiversiteetti

EU:n uusi metsäkatoasetus (EU) 2023/1115) tuli voimaan kesäkuun lopussa ja se korvaa vanhan EUTR-asetuksen (EU) 995/2010. Asetuksella kielletään metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden saattaminen unionin markkinoille sekä metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden vienti (3 artikla). Uusien vaatimusten soveltamiselle on annettu 18 kuukauden siirtymäaika. Asetuksen soveltaminen alkaa suurten yritysten osalta 30.12.2024. Mikro- ja pienyritysten osalta soveltaminen alkaa kesällä 2025.

Asetus velvoittaa toimijat tarkistamaan, että EU:ssa markkinoille asetettavat ja EU:sta vietävät tuotteet ovat asetuksen mukaisia. Sen soveltamisalan keskeisimmät hyödykkeet ovat nautakarja, palmuöljy, soija, puu, kaakao, kumi ja kahvi. Asetus koskee toimijoita, jotka tuovat EU-markkinoille tai EU-markkinoilta edellä mainittuja hyödykkeitä sekä niistä valmistettuja tuotteita, esimerkiksi suklaata tai paperia. Asetuksen soveltamisalaan kuuluvista hyödykkeistä Suomessa tuotetaan nautakarjaa ja puuta. Asetus ei koske esimerkiksi kotimaisten viljojen, marjojen tai nurmen tuotantoa.

Asianmukaisen huolellisuuden noudattamiseksi toimijoiden on perustettava artiklojen 8 ja 12 mukainen, menettelyistä ja toimenpiteistä muodostuva Due Diligence-järjestelmä. Osana tätä asianmukaisen huolellisuuden järjestelmää toimijoiden pitää kerätä artikla 9 mukaisesti tietoa, joka mahdollistaa tuotteen alkuperän todentamisen. Alkuperää ja toimitusketjua koskevan tiedon lisäksi toimijoiden edellytetään keräävän maantieteelliset koordinaatit maa-alueista, joilla kyseiset hyödykkeet on tuotettu. Järjestelmä koostuu tietojen saannista, riskinarvioinnista ja riskin vähentämisestä.

Markkinoille saatettavan tuotteen tulee olla artikla 3 mukaisesti metsäkatoa aiheuttamaton, tuotettu tuotantomaan lainsäädännön mukaisesti ja siitä on annettava vakuutus asianmukaisesta huolellisuudesta eli nk. due diligence –vakuutus. Due diligence-vakuutuksen sisältö on kuvattu asetuksen liitteessä II.

Asetuksella maat ja maiden osat jaetaan kolmeen riskiluokkaan: suuri riski, keskimääräinen riski ja alhainen riski. Euroopan komissio luokittelee maat tai maiden osat alhaisen tai korkean riskin maihin. Mikäli tuote on tuotettu keskimääräisen tai suuren riskin maassa, toimijan on noudatettava laajaa huolellisuusvelvoitetta.

Siirtymäajan aikana Euroopan komissio julkaisee ohjeistuksia metsäkatoasetuksen toimeenpanosta. Varsinaiset komission suuntaviivat julkaistaan aikaisintaan ensi syksynä. Maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa kansallisista linjauksista.

Ole meihin yhteydessä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.