0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

22/12/2023

Reading time: 3min

MH

Määttä Heidi

Uusi akkuasetus ohjaa huomioimaan akkujen ja paristojen elinkaaren

Akkuasetus

EU:n uusi akkuasetus tuli voimaan 17.8.2023. Asetus kumoaa ja korvaa paristo- ja akkudirektiivin 2006/66/EY. Vaikka akkuasetus on suoraan sovellettava EU:n asetus, joitain yksityiskohtia on päätettävä kansallisella tasolla. Uuden asetuksen kansallinen täytäntöönpano on alkanut. Muutoksia on tulossa esimerkiksi jätelakiin. EU-komissio aikoo monessa kohdin tarkentaa asetuksen sisältöä siirtymäaikojen sisällä. Komissiolta odotetaankin tarkennuksia ja ohjeistuksia useisiin asetuksen kohtiin.

Asetus kattaa koko paristojen ja akkujen elinkaaren

Asetuksessa määritellään tuottajan rooli ja vastuu. Tuottajia ovat jatkossakin akkujen ja paristojen maahantuojat, valmistajat ja etämyyjät, mutta myös jälleenmyyjät, jotka myyvät omalla tuotemerkillään akkuja ja paristoja. Tuottajina pidetään myös taloudellisia toimijoita, jotka laskevat markkinoille akkuja, jotka ovat läpikäyneet uudelleenkäytön valmistelun, uudelleenvalmistuksen tai akun muuttamisen toiseen käyttötarkoitukseen.

Erityisesti asetuksessa on huomioitavaa akkujen ja paristojen vaatimuksenmukaisuuden määrittely. Asetuksen mukaista vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyä ja vaatimuksenmukaisuusvakuutuksen laatimisen velvoitetta sovelletaan 18. elokuuta 2024 alkaen. Valmistajien on ennen akun tai pariston saattamista markkinoille tai ennen sen käyttöönottoa laadittava asetuksessa tarkoitetut tekniset asiakirjat ja suoritettava tai suoritutettava vaatimustenmukaisuuden arviointimenettely. Valmistajien on laadittava EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus ja kiinnitettävä soveltamisalaan kuuluviin tuotteisiin CE-merkintä asetuksen mukaisesti.

Maahantuojien on huolehdittava siitä, että niiden markkinoille saattamat ja käyttöön ottamat akut ja paristot ovat asetuksen vaatimusten mukaisia ja että akkujen ja paristojen CE-merkintä ja valmistajien laatimat asiakirjat ovat kansallisten viranomaisten saatavilla.

Asetuksessa määritelty due diligence -velvollisuus koskettaa akkuja ja paristoja markkinoille tuovia yrityksiä

Talouden toimijan on täytettävä asianmukaisen huolellisuuden järjestelmää koskevat velvoitteet 18. elokuuta 2025 alkaen. Velvollisuuden mukaan yritysten on tunnistettava, ehkäistävä ja puututtava akkujensa sisältämien raaka-aineiden, käsittelyyn ja kauppaan liittyvät sosiaaliset ja ympäristöriskit. Talouden toimijalta vaaditaan akkuja ja paristoja koskevan asianmukaisen huolellisuuden toimintapolitiikan kehittämistä ja toteuttamista sekä ulkopuolisen todennuksen hankkimista.

Asetuksen mukaan tuottajien on vastattava markkinoille saattamiensa paristojen ja akkujen jätehuollosta, tiedottamisesta ja neuvonnasta sekä viranomaisraportoinnista aiheutuvista kustannuksista. Etämyyjät eivät voi enää liittyä suoraan tuottajayhteisöjen jäseniksi, vaan heidän tulee nimetä valtuutettu edustaja EU-maihin, joiden markkinoille saattavat akkuja ja paristoja myymällä niitä suoraan loppukäyttäjille. Asetuksen myötä akkuja ja paristoja ei saa saattaa markkinoille kyseisessä EU-maassa ilman, että tuottajavastuuvelvollisuudet on hoidettu.

Asetuksessa laajennetaan ja kiristetään keräys- ja kierrätystavoitteita portaittain tulevien vuosien kuluessa. Laajennettua tuottajavastuuta koskevat vaatimukset tulevat voimaan elokuussa 2025. Asetuksessa asetetaan tärkeille akkuraaka-aineille, kuten litiumille, koboltille, kuparille, lyijylle ja nikkelille, materiaalikohtaisia kierrätystavoitteita. Akuille otetaan käyttöön hiilijalanjälkitarkastelu ja suorituskykyvaatimuksia sekä uusia rajoituksia akkujen sisältämille haitallisille aineille eripituisten siirtymäaikojen jälkeen. Kuluttajan ja korjaajien mahdollisuutta saada tarkempaa tietoa akkujen valmistuksesta, suorituskyvystä ja koostumuksesta lisätään QR-koodiin perustuvalla tietojärjestelmällä ja isompiin akkuihin liitettävällä digitaalisella akkupassilla. Hiilijalanjälkeä, materiaalikohtaisia kierrätystavoitteita ja akkupassia koskevia velvoitteita koskevat vaatimukset tulevat asetuksen mukaisesti voimaan vuoden 2027 aikana ja akkujen ja paristojen  suoritus- ja kestokykyä koskevat vaatimukset vuosien 2027 ja 2028 aikana.

 

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.