Uusi koneasetus 2023/1230 ja koneturvallisuuden muutokset
Nykyinen konedirektiivi 2006/42/EY (Suomessa täytäntöön pantu koneasetus 400/2008) tullaan korvaamaan EU:n uudella koneasetuksella 2023/1230, joka astuu voimaan 14.1.2027. Uusi koneasetus 2023/1230 tulee voimaan ilman siirtymäaikaa.
Vuoden 2006 direktiivi on yksi tärkeimmistä säädöksistä, joka on yhdenmukaistanut koneiden olennaisia terveys- ja turvallisuusvaatimuksia EU:ssa. Direktiivillä edistetään koneiden vapaata liikkuvuutta sisämarkkinoilla ja taataan EU:n työntekijöille ja kansalaisille korkeatasoinen suojelu.
Muuttamalla direktiivi asetukseksi pyritään takaamaan varmempi oikeuskehys ja parantamaan standardien yhdenmukaistamista sisämarkkinoilla. Asetuksessa varmistetaan riittävä jousto nouseville teknologioille, kuten konealan tuleville tekoälysovelluksille.
On kuitenkin tärkeää huomata, että koneasetusta sovelletaan EU:ssa, kun taas SFS-EN ISO 12100 -standardia sovelletaan maailmanlaajuisesti koneiden riskinarvioinnissa ja turvallisuustoimenpiteiden määrittelyssä. EU:n ulkopuolisilla mailla voi olla omia lisäyksiä, mutta standardin perusperiaatteet pysyvät samoina.
Koneasetuksen soveltamisala
Uuden koneasetuksen tärkeimmät muutokset:
- käytettyä terminologiaa selkeytettiin tietyiltä osin, esim. ”kone”, ”tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluva tuote” ja ”merkittävä muutos”,
- joidenkin tuoteluokkien pakollista kolmannen osapuolen suorittamaa vaatimustenmukaisuuden arviointia selkeytettiin,
- asetus irrotettiin tulevasta tekoälyasetuksesta,
- Kyberturvallisuus erillisenä turvallisuusvaatimuksena,
- asetus yhdenmukaistettiin uuden lainsäädäntökehyksen kanssa.
Neuvoston tekstissä ehdotetaan, että komissio voisi laatia teknisiä eritelmiä, jos standardeja ei ole tai ne eivät ole riittäviä. Tämä mahdollisuus olisi kuitenkin vain viimeinen vaihtoehto, ja komissio voisi käyttää sitä vain erityisolosuhteissa. Koneasetuksen soveltaminen kohta (45).
Aiemmin käyttöohjeet tuli toimittaa paperisena. Uudessa koneasetuksessa määritetään seuraavasti: ” Ohjeet ja muut asiaankuuluvat asiakirjat voidaan toimittaa digitaalisessa tulostettavassa muodossa. Valmistajan olisi kuitenkin varmistettava, että jakelijat voivat toimittaa käyttöohjeet painetussa muodossa maksutta, jos käyttäjä sitä ostamisen yhteydessä pyytää.”
Tyyppihyväksyttyjen koneiden luettelo
Koneasetuksen liitteessä I on tyyppihyväksyttävien koneiden luettelo. Useimpiin osiin sovellettaisiin edelleen vaatimustenmukaisuuden itsearvioinnin mahdollisuutta, ja vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten pakollinen osallistuminen koskisi vain joitakin tuotteita. Euroopan komissio voi päivittää delegoiduilla säädöksillä tyyppihyväksyttyjen koneiden luetteloa. Tyyppihyväksyttyjen koneiden vaatimustenmukaisuuden tarkistaa ilmoitettulaitos. Näin varmistetaan toisaalta mahdollisimman korkea turvallisuustaso ja toisaalta vältetään aiheuttamasta toimialalle kohtuuttomia rasitteita.
Nykyisessä 2006/42/EY konedirektiivissä olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset ovat liitteessä I ja uudessa koneasetuksessa ne ovat liitteessä III. Vaatimukset ovat pääasiassa pysyneet samoina.
Seuraavat vaiheet
Koneasetuksen 2023/1230 muutokset tullaan päivittämään koneasetuksen alaisiin standardeihin. Ensimmäisenä päivityksessä huomioidaan koneasetuksen alainen A-standardi, joka on SFS-EN ISO 12100:2010. Päivitykset pyritään suuntaamaan edellä mainittuihin koneasetuksen muutoksiin, mutta ISO:n jäsenmailla on mahdollisuus tehdä omia korjausehdotuksiaan koneiden turvallistamisen ja riskinarvioinnin osalta. Standardien päivittäminen yleensä kestää 3–5 vuotta, joten uusi SFS-EN ISO 12100 -standardi voi ilmestyä noin 2–3 vuoden kuluessa. Swecon johtavana koneturvallisuusasiantuntijana osallistun Suomen edustajana SFS-EN ISO 12100 -standardin päivitystyöhön.
Standardisointiprosessi alkaa standardin päivittämisellä, ja kun standardi on saatu jäsenmaiden puolesta hyväksyttyä, se pyritään myös harmonisoimaan erillisessä harmonisointiprosessissa. Ensimmäisenä harmonisoidaan A-standardi ja kun se saadaan valmiiksi, jatketaan muiden koneasetuksen alaisten standardien päivitykseen.
Swecon asiantuntijat ovat aktiivisesti mukana standardisointityössä ja siten tietävät mahdolliset uudet koneturvallisuusvaatimukset etukäteen. Mikäli sinulla on haasteita koneiden ja koneyhdistelmien CE-merkinnässä, ota yhteyttä ja me ratkaisemme ongelmasi!
Sari Hissa, Leading Machinery Safety Specialist, sari.hissa@sweco.fi
Sari on ollut mukana METSTA/SR 114 koneturvallisuusstandardointiryhmässä 15 vuotta sekä Suomen edustajana ISO TC 199/WG 5 ”General principles for the design of machinery and risk assessment”-ryhmässä 10 vuoden ajan.
Hän toimii myös Suomen Riskianalyysiseuran hallituksen puheenjohtajana.