0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

14/11/2022

Reading time: 2min

JH

Jani-Aleksi Huttunen

PC

Pekka Crabol

Vesihuollon omaisuudenhallinnan uusi työkalu arvioi vesihuollon verkostojen kuntoa

vesihuolto omaisuudenhallinta infrastruktuuri

Helsingissä isänpäivänä 2022 tapahtuneet putkirikot muistuttivat verkosto-omaisuuden kunnossapidon tärkeydestä. Kuten Suomen Vesilaitosyhdistys ry:n VVY:n toimitusjohtaja Osmo Seppälä kommentoi 13.11.2022 Ylen haastattelussa, huonokuntoista verkostoa löytyy paljon ja saneerausvelkaa on kertynyt monille Suomen vesilaitoksille.

Putkirikoilta ei voida koskaan kokonaan välttyä, mutta niitä voidaan ennaltaehkäistä oikea-aikaisilla saneeraustoimenpiteillä. Tällöin tulee kuitenkin tietää, missä kunnossa verkostot ovat, mikä niiden arvo on ja miten verkostojen kunnosta pidetään huolta. Tiedot ovat olennaisessa osassa saneerausten suunnittelussa, aikatauluttamisessa ja budjetoinnissa.

Olemme kehittäneet Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kanssa yhteistyössä työkalun, jolla pientenkin vesihuoltolaitosten on helppo arvioida omaisuutensa tilaa ja kuntoa. Työkalu on ladattavissa maksutta vesi.fi -sivustolta, mistä löytyy myös pikaohje työkalun käyttöön. Hankkeessa mallia kehitettiin ja testattiin viidentoista erityyppisen vesiosuuskunnan kanssa.

Uusi työkalu tukee omaisuudenhallintaa

Tulevan saneeraustarpeen selvittäminen edellyttää monenlaista tietoa sekä itse verkostosta että pumppaamoiden kunnosta, verkostoventtiileiden ja huuhteluyhteiden määrästä sekä toimivuudesta. Tietoja tarvitaan myös, kun suunnitellaan vesilaitosten yhteistyötä tai jopa yhdistämistä. Yhteistyöneuvotteluihin on helpompi lähteä, kun arvio oman laitoksen omaisuuden tilasta ja arvosta on dokumentoitu.

Työkalun avulla autamme kokonaisvaltaisesti vesiosuuskuntia ja pienempiä kunnallisia vesihuoltolaitoksia omaisuudenhallinnassa ja tulevaisuuden investointi- ja korjausrakentamissuunnittelussa.

Suuntaa antava yleiskuva verkoston tilanteesta auttaa ennakoimaan ja haarukoimaan saneerauskustannuksia sekä helpottaa niin lyhyen kuin pitkän aikavälin taloussuunnittelua. Työkalu nostaa myös esillekehityskohteita, joita laitoksen kannattaa priorisoida omaisuudenhallintatyössään.

Kiinnostuitko vesihuollon omaisuudenhallinnasta?

Asiantuntijamme auttavat mielellään vesihuollon omaisuudenhallintaan liittyvissä tehtävissä, joihin lukeutuvat mm. urakoiden suunnittelu- ja rakennuttamistyöt, verkoston ja laitoksien saneeraustarveselvitykset sekä erilaiset vesihuollon kartoitus- ja talousselvitykset.

 

Jani-Aleksi Huttunen, jani-aleksi.huttunen@sweco.fi
Pekka Crabol, pekka.crabol@sweco.fi

 

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.