0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

14/10/2024

Reading time: 4min

VK

Ville-Veikko Karhunen

Ydinvoima on osa tämän ja huomispäivän energiajärjestelmää 

energia

Ydinvoima ei ole toimialana häviämässä mihinkään. Uudet teknologiat tarjoavat uusia mahdollisuuksia myös paikallisille energiayhtiöille, ja kansainvälisellä alalla riittää töitä nuorille erityisasiantuntijoille myös tulevaisuudessa. 

Joitain vuosia sitten ydinvoimaa pidettiin ”auringonlaskun alana”. Tällä hetkellä käsitys on toinen. Ydinvoimalla tuotetaan yli 40 prosenttia Suomen sähköntarpeesta, ja maailmalla eletään ydinvoiman uutta aaltoa. Rakenteilla on globaalisti yli 60 ydinreaktoria, joilla tuetaan yhteiskuntien sähköistymistä. 

Sweco on osallistunut kotimaisiin ja kansainvälisiin ydinvoimahankkeisiin jo viiden vuosikymmenen ajan. Kun ratkaistavana on globaali energiakriisi ja energiaomavaraisuus, ydinvoiman roolia vihreässä siirtymässä ei voi ohittaa.  

Ydinvoimaloiden käyttöikä on kaksinkertaistunut

Ydinvoima-ala kehittyy teknologian näkökulmasta jatkuvasti. Uudet ydinvoimalat ovat kaukana 80-luvun laitoksista, mikä näkyy erityisesti turvallisuudessa, käytettävyydessä ja huollettavuudessa. Myös lainsäädäntö on muuttunut, ja ydinreaktoreita on tulevaisuudessa mahdollista rakentaa nykyistä lähemmäs asuinkeskittymiä.  

Teknologian kehittyminen on pidentänyt ydinvoimaloiden käyttöikää. Vanhat laitokset rakennettiin 30 vuoden elinkaarelle; nykyiset mitoitetaan 60–80 vuodelle. Se on huomioitava suunnittelun ja rakentamisen jokaisessa vaiheessa sekä ylläpidossa. Vaikka ydinvoimaloiden huoltokatkot nousevat otsikoihin, suomalaisten ydinvoimaloiden käyttöaste on yli 90 prosenttia!  

Pienydinvoimaloissa mullistavaa on sarjatuotanto

Olemassa olevat laitokset toimivat vielä vuosikymmeniä, mutta nykyteknologia on tuonut markkinoille myös uusia vaihtoehtoja. Pienet modulaariset ydinreaktorit (SMR) ovat ydinvoiman tulevaisuus, vaikka sana ”pieni” on harhaanjohtava. Pienydinvoimalaa ei kuljeteta peräkärryllä, vaan ne ovat kooltaan jalkapallokentän luokkaa, siinä missä perinteisen voimalan pinta-ala lasketaan kilometreissä. 

Mullistavin asia pienydinvoimaloissa on modulaarisuus ja sen mahdollistama sarjatuotanto. Modulaarisuus tuo toteutukseen toistettavuutta, mikä helpottaa lisensointia ja luvitusta. Alan hankkeita on meneillään ympäri maailman, ja Suomessa kehityksen kärjessä on Steady Energy. Sweco toimii suunnittelussa yhtiön pääyhteistyökumppanina. 

Pienydinvoimalat kiinnostavat tällä hetkellä myös Fortumin ja Helenin kaltaisia valtakunnallisia toimijoita sekä paikallisia energiayhtiöitä Kuopiosta Lappeenrantaan. Uusien hankkeiden aloituksista kuullaan lähivuosina, ja uutta ydinvoimakapasiteettiä Suomi tarvitsee viimeistään 2050-luvulla. Ydinvoimahankkeet ovat pitkiä, vaativia ja kompleksisia, joten nyt on aika tarttua toimeen. Sweco pystyy tarjoamaan hankkeisiin vahvaa asiantuntemusta ja projektihenkilöstöä laidasta laitaan, lähtien site-valinnasta päättyen käyttöönottotehtäviin laitoksen valmistuessa. 

Ydinvoima-ala kaipaa uusia osaajia!

Ydinvoima tarvitsee uusia osaajia. Moni alan konkari on lähellä eläkeikää, ja itsekin olen toiminut konsulttina ydinvoimaloissa yli 15 vuoden ajan. Talossamme on jaettavana uusille sukupolville huikea määrä korvaamatonta kokemusta, koska erinomaisesta koulutuksesta huolimatta tämän työn oppii vain tekemällä. 

Projekteissamme nuorilla suunnittelijoilla on mahdollisuus kasvaa ja oppia kokeneiden asiantuntijoiden rinnalla ydinvoimaloiden koko elinkaaren hallinta aina suunnittelusta ylläpitoon ja hallittuun alasajoon. Ala on kiinnostava monesta syystä: 

Kansainvälisyys. Alaamme kuvaa yhdessä tekemisen meininki ja kansainvälisyys. Ydinvoimaloiden suunnittelu on globaalia bisnestä, jossa partnerit tulevat ympäri maailmaa. Hankkeet perustuvat laajoihin verkostoihin ja toimivaan yhteistyöhön, joka meillä osataan. 

Riskit ovat pienet. Käsitys ydinvoimalatyöskentelystä säteilyalttiina työtä on väärä. On teoriassa mahdollista, että ydinvoimaloissa työskentelevät saavat vuosittain jopa vähemmän säteilyä kuin tavalliset kansalaiset. Riskit ovat itse asiassa pienemmät kuin monilla muilla teollisuuden aloilla.  

Hybridityöskentely. Ydinvoimaloiden suunnittelijat ja konsultit eivät ole sidottuja tiettyyn paikkakuntaan. Vaikka käymme asiakkaiden luona usein paikan päällä, hybridityöskentely on tätä päivää. Kotipaikkakunnan sijaan ratkaisevaa on osaaminen. Ja duunia riittää!  

Jos haluat tietää lisää palveluistamme tai avoimista työpaikoista, ota yhteyttä! 

Ville-Veikko Karhunen, aluepäällikko ja ydinvoima-alan asiantuntija, ville-veikko.karhunen@sweco.fi

 

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.