As Oy Kalasataman Fiskari ja As Oy Kalasataman Fregatti

Sörnäistenrannan entiselle satama-alueelle on noussut uusi kaupunginosa, jolle on leimallista vahva korttelirakenne. Fiskarin ja Fregatin asuinrakennusten toteutus perustuu korttelin kerrostaloista järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen ehdotukseemme.

FAKTAT

PROJEKTI

Sörnäistenrannan asuinkortteleiden suunnittelu

VUOSI

2015

LAAJUUS

14 588 m2

 

PROJEKTI

Arkkitehtonisen otteen lähtökohtana on ollut vuoropuhelu olemassa olevan ympäristön kanssa. Käänsimme katseemme tulevien asuntojen ikkunoista kohti merta ja meren takaa näkyvää Katajanokkaa, Mustikkamaata ja Suomenlinnaa. Innoittavina tekijöinä arkkitehdeillemme olivat mereltä nousevat kalliot ja pengermuurit, muurien päälle rakennetut talot ja linnoitukset, vaaleiden talojen päällä olevat tummat katot sekä linnoituksen polveilevat varustukset.

Pelkistetystä maisemasta haimme voimaa rakennuksillemme. Muuratuissa julkisivuissa eri sävyiset kerrokset säännöllisine aukkoineen lepäävät päällekkäin kuin ladotut tiilet. Ylimmät, pienemmät ja tummemmat kerrokset antavat rakennuksille ylevyyttä ja muistuttavat jäsentelyiltään kaupungin perinteisiä ullakkokerroksia.

Autopaikoitustilojen päälle nostetun suojaisan sisäpihan puolella rakennukset näyttäytyvät matalampina.

Asuntojen pohjaratkaisu perustuu avariin oleskelu- ja ruokailutiloihin jotka ulottuvat läpi talorungon ja toisaalta intiimimpään omaan vyöhykkeeseen, jonka makuuhuoneet muodostavat yhdessä pesutilojen kanssa.

 

Valokuvat: Antti Canth