0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Amos Rex

Elokuussa 2018 avattu ja heti huikean suosion saanut Taidemuseo Amos Rex valittiin myös Vuoden 2018 Betonirakennepalkinnon voittajaksi. Sweco toimi kohteen innovatiivisessa rakennesuunnittelussa tiiviissä yhteistyössä hankkeen kaikkien osapuolten kanssa.

Helsingin Amos Rex, taiteen ja kulttuurin kohtaamispaikka palkittiin Vuoden 2018 betonirakenteena taitavasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta rakennuttamisesta ja toteutuksesta.

Yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on toteutettu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja taitavilla detaljeilla varustettu kiinnostava arkkitehtoninen kokonaisuus. Kohde on loistava esimerkki betonin käytöstä, jossa muunneltavat sisätilat sekä erityisesti museon vaativat maanalaiset rakenteet että maanpäälliset kupolirakenteet korostavat rakennusmateriaalin tarjoamia mahdollisuuksia.

Kohteen arkkitehtuurin ja toiminnallisuuden tavoitteena oli avoin ja yhtenäinen tila, jossa myös luonnon valo pääsee leikkimään taidemuseon päälle nousevien kupolien ja kupoleissa olevien valoaukkojen kautta.

Swecon suunnittelemat teräsbetoniset paikalla valetut kupoliholvit mahdollistivat maan alle laajat pilarittomat tilat näyttelyiden toteutukseen ja maan päälle ne muodostavat kumpareineen, kumpuineen ja kattoikkunoineen avoimen ja kiinnostavan oleskelutilan kaupunkilaisille.

”Kupolit ovat suunnittelijoidemme upea, innovatiivinen taidonnäyte. Ne on suunniteltu jälkijännitetyillä rengaspalkkirakenteilla, joiden avulla säilytimme avoimen tilan idean varmistaen samalla rakenteen turvallisen toiminnan ja kantokyvyn”, kertoo hankkeen rakennesuunnittelija Janne Hanka Swecolta.

Kupolien jännevälit ovat pisimmillään 32 metriä ja niiden rakenteissa on hyödynnetty materiaalin maksimaalista puristuslujuutta ja betoniteknologiaa. Vaativa geometria haastoi niin hankkeen rakennesuunnittelijat kuin arkkitehditkin.

”Amos Rexiä ei olisi voitu suunnitella ilman kaikkien hankkeen osapuolten toimivaa yhteistyötä”, Hanka kertoo.