0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

As Oy Wuokkolan julkisivusaneeraus

Projekti

As Oy Wuokkolan ulkovaippasaneeraus (Helsinki)

Toimeksianto

Ulkovaippasaneerauksen arkkitehti- ja rakennesuunnittelu sekä rakennusvalvonta

Huoneistojen lukumäärä

38 huoneistoa ja liikehuoneistoja

Content blocks – This block is empty

Arvokerrostalo Helsingin Punavuoressa sai alkuperäänsä kunnioittavan julkisivun

As Oy Wuokkola on vuonna 1907 valmistunut asuinkerrostalo Iso Roobertinkadulla Helsingin Punavuoressa. Arvotalo, jota oli muutettu muun muassa 60-luvun korjauksissa, palautettiin julkisivun, vesikaton ja ikkunoiden saneerauksessa lähelle alkuperäistä asua.

As Oy Wuokkola edustaa Punavuoren lintukorttelien kansallisromanttista arkkitehtuuria. Kuluneen vuosikymmenen aikana taloyhtiössä on jo tehty linjasaneeraus, mutta vesikatto ja julkisivun kolmikerrosrappaus olivat päässeet huonoon kuntoon.

”Ulkovaipparemontti on ollut taloyhtiön suunnitelmissa jo pitkään, mutta ensin haluttiin hoitaa linjasaneeraus, lyhentää sen lainaa ja pitää remonteissa jokunen välivuosi”, kertoo kohteen isännöitsijä Petri Kukkonen Braleva Isännöintipalvelut Oy:stä.

Swecon asiantuntijat arvioivat kohteen julkisivun kunnon vuonna 2017, ja sen jälkeen kohteelle toteutettiin erillinen kuntotutkimus. Kiireellisintä korjausta vaati huonokuntoinen vesikatto.

”Teimme hanke- ja toteutussuunnitelman ulkovaipan saneerauksesta kivijalasta vesikattoon”, kertoo Swecon projektipäällikkö Janne Luhtamäki. ”Myös parvekkeet ja ikkunat oli kustannustehokasta uusia samassa yhteydessä.”

Ullakkorakentamisesta luovuttiin riskianalyysin perusteella

Taloyhtiössä harkittiin ajan kanssa, mitä asioita ulkovaipparemontissa on järkevä toteuttaa. ”Korjausten laajuudesta päättäminen on aina iso kysymys. Kaikki kivet kannattaa kääntää, jotta selviää, mikä on pitkällä tähtäimellä taloyhtiölle parasta”, Kukkonen korostaa.

Yksi alkuvaiheen kysymyksistä oli ullakkoasuntojen rakentaminen, jonka yhteydessä taloyhtiöön oli suunniteltu myös hissejä. ”Riskianalyysissa ullakkorakentaminen osoittautui kannattamattomaksi, ja liian suureksi haitaksi koettiin myös liki kaksi vuotta kestävä työmaa-aika”, Kukkonen sanoo.

Paluu 60-luvun ratkaisuista kohti alkuperäistä

Ulkovaipparemontti toteutettiin rakennuksen arvon ja Helsingin kaupunginmuseon suositusten mukaisesti. ”Julkisivussa ja vesikatolla on monia pieniä, mutta tärkeitä yksityiskohtia”, Kukkonen korostaa.

Rakennuskonservaattori toteutti väritutkimuksen, jonka perusteella julkisivu palautettiin 60-luvun värimaailmasta alkuperäiseen sävyyn. Myös ikkunat vaihdettiin takaisin 1900-luvun alun tyyliin, joka oli jätetty pois 60-luvun ikkunaremontissa.

”Ikkunat toteutettiin kaupunginmuseon suojeluohjeiden mukaisesti mittatilaustyönä, jolloin säilytettiin talon historiallinen ulkonäkö tinkimättä nykyaikaisten ikkunoiden ominaisuuksista”, Luhtamäki sanoo.

Rakennuksen julkisivu on pyrittävä säilyttämään lähellä alkuperäistä asua, ja siksi kaupunginmuseo valvoi myös kadunpuoleisten asuntoparvekkeiden ja niiden teräskaiteiden uusimista. Samalla kunnostettiin porrashuoneiden alkuperäiset ovet tuuletusparvekkeille.

Osakkaat, joilla oli ikkuna sisäpihalle, saivat myös tilaisuuden rakennuttaa oman parvekkeen. ”Suunnitelmat ovat nyt olemassa, joten sama mahdollisuus on myös uusilla osakkailla”, Kukkonen kertoo.

Wuokkolan loppuvuodesta 2020 valmistuva uusi julkisivu täydentää omalta osaltaan Iso Roobertinkadun historiallista kaupunkikuvaa. ”Lopputulos on suunniteltu kestämään seuraavat 50–60 vuotta!” Kukkonen iloitsee.