0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Kaarikuja 1 linjasaneeraus

Kuvaus

Kaarikuja 1 linjasaneeraus sekä projektinjohto ja valvonta

Asiakas

Asunto Oy Kaarikuja 1

Laajuus

6792 kem², 3 kerrosta, 201 huoneistoa

Kaarikuja 1:n linjasaneeraus toteutettiin Swecon kumppanuusmallilla

Kontulan ostoskeskuksen tuntumassa sijaitsevassa asunto-osakeyhtiö Kaarikuja 1:ssä harkittiin putkiremonttia pitkään. Swecon hanke- ja toteutussuunnittelu sekä kumppanuusmalli urakoitsijan kanssa loivat taloyhtiöön kaivattua uskoa ja luottamusta.

Kontulan ostoskeskuksen ja metroaseman seutua modernisoidaan tulevina vuosina. Myös läheisen Kaarikujan asuinkerrostalojen LVI- ja sähkötekniikkaa uusitaan taloyhtiö kerrallaan. Vuonna 1967 valmistuneessa Kaarikuja 1:ssä putkiremontin tarve oli ollut selvä jo pitkään. 

”Taloyhtiössä oli yritetty startata putkiremonttia 3–4 vuotta, mutta remontin sisällöstä oli ollut vaikea tehdä lopullisia päätöksiä”, kertoo linjasaneerauksen pääsuunnittelija Dennis Murto Swecolta. Hyvin perusteltu hankesuunnitelma loi keskinäistä luottamusta, ja taloyhtiö tilasi Swecolta lopulta TATE-, arkkitehti- ja rakennesuunnittelun lisäksi projektinjohdon ja valvonnan. 

”Taloyhtiön luottamus suunnitteluun ja projektinjohtoon syntyy, kun hallituksen tietoon tuodaan avoimesti ja hyvissä ajoin myös mahdolliset ongelmakohdat”, toteaa kohteen isännöitsijä Aki Hahle Kontulan Huolto Oy:stä. ”Kaarikujalla on ollut paljon käsiteltäviä asioita, mutta kaikki ongelmat on saatu yhdessä ratkaistua.” 

Kumppanuusmalli vähentää riskejä ja muutostöitä

Linjasaneeraus toteutettiin Swecon kumppanuusmallilla, jolloin urakka ensin kilpailutetaan luonnossuunnitelmilla ja sitten valitaan urakoitsija, jonka kanssa suunnittelu viedään loppuun. Urakoitsijan valintaan kiinnitettiin Kaarikujalla paljon huomioita. 

”Haastatteluvaiheen neuvotteluihin pyydettiin mukaan myös kohteeseen valittu työmaamestari, koska henkilövalinnat ovat yksi tärkeimmistä asioista linjasaneerauksen onnistumisessa”, isännöitsijä Hahle korostaa. ”Työmaamestarin on pidettävä langat käsissään työmaalla. Se vaatii pelisilmää, tilanneälyä ja nopeaa reagointia.” 

Kumppanuusmallin etuna on, urakoitsija saadaan sitoutumaan hankkeeseen jo varhaisessa vaiheessa. ”Samalla voimme hyödyntää suunnittelussa urakoitsijan tietotaitoa”, Murto toteaa. ”Yhdessä pystymme karsimaan ja ennakoimaan riskejä, ja esimerkiksi Kaarikujalla sovimme urakoitsijan kanssa kiinteän lisätyökaton.” 

Isännöitsijän mielestä kumppanuusmalli toimii perinteistä suunnitteluprosessia paremmin. ”Mitä pidempään kaikki ovat olleet hankkeessa mukana, sitä enemmän he ovat tietoisia hankkeen sisällöstä”, Hahle sanoo. ”Myös lisä- ja muutostöiden ennakointi on huomattavasti parempaa.” 

Lisärakentaminen helpottaa taloyhtiön taloutta

Linjasaneeraus on taloyhtiön elinkaaren suurin korjaushanke ja taloudellisesti haastava paikka. Kaarikujalla helpotusta tilanteeseen etsittiin lisärakentamisen mahdollisuuksista. 

”Laskimme taloyhtiölle, voisiko rakennusta korottaa tai tontille rakentaa uuden talon”, Murto kertoo. Korotuksella taloyhtiön on mahdollista saada uusia osakkaita ja uudisrakentamisella tuloja tontin myymisestä ja rakentamisoikeuden luovuttamisesta. Jos Helsingin kaupunki näyttää Kaarikujan lisärakentamiselle vihreää valoa, putkiremontin rahoittaminen on helpompaa. 

”Swecon projektinjohtaja Risto Partanen on vienyt lisärakentamista aktiivisesti eteenpäin, ja toteutuessaan se on taloyhtiölle hyvin merkittävä asia”, Hahle sanoo. ”Lisärakentaminen helpottaa taloyhtiön tulevaisuutta ja osakkaiden taloudellista tilannetta todella paljon.” 

Vuoden 2020 lopulla Kaarikuja 1:n asukkaat pääsevät nauttimaan viihtyisistä uusista kylpyhuoneista. Osakkaiden kannalta on myös olennaista, että korjaus- ja huoltokustannukset laskevat. ”Onhan taloyhtiössä ollut kaikenlaista korjattavaa jo useamman vuoden”, Murto toteaa. 

Hyvin sujunut yhteistyö Kaarikujalla jatkuu Swecon, urakoitsijan ja isännöitsijän välillä myös muissa taloyhtiöissä. ”Samalla porukalla on meneillään linjasaneerauksen suunnittelu ja lisärakentamisselvitykset myös naapurissa Kaarikuja 5:ssä”, Murto kertoo. 

Tutustu taloyhtiöpalveluihimme ja ole meihin yhteydessä!