0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Lintutornien kuntotarkastukset

Metsähallitus varmisti kahden lintutornin turvallisuuden asiantuntijan kuntotarkastuksella

Metsähallituksen pari noin 30-vuotiasta lintutornia tarkastettiin Pohjois-Karjalassa elokuussa. Swecon silta- ja taitorakenteiden tarkastaja ylitti suo- ja vaarataipaleet varmistaakseen, että Huuhkajavaaran ja Teretin lintutornit ovat jatkossakin turvallisia alueen tuhansille retkeilijöille ja lintuharrastajille.

Huuhkajavaaran ja Teretin lintutornit valmistuivat Lieksassa 90-luvun alussa. Molempien tornien katselutasanteet kohoavat noin 10 metrin korkeuteen, ja ylös kiivetään tukevia puuportaita. Tornien vakaudesta huolehtivat 200-milliset kestopuupylväät ja betonianturat.

”Kumpikaan lintutorneista ei sijaitse varsinaisesti kulkuyhteyksien varrella, vaan Huuhkajavaaran torni on vaaran laella Ruunaan retkeilyalueella ja Teretti Patvinsuon kansallispuiston laajojen suoalueiden keskellä”, kertoo Jani Perttunen Swecolta. Tarkastusten toteutus vaatikin taitorakenteiden asiantuntijalta reipasta ulkoilumieltä. ”Suurin haaste oli päästä paikan päälle! Onneksi pitkospuilla levänneestä kyykäärmeestä selvittiin jalkoja tömistämällä.”

Lintutornien tarkastaminen on Suomessa harvinaista, ja kokeneita tarkastajia löytyy lähinnä Metsähallituksesta. Projektin alussa Swecolla mietittiinkin huolella, minkälaista osaamista lintutornien tarkastaminen vaatii. ”Rakenteeltaan näköalatorni vastaa puista siltaa, joten taitorakenteiden tarkastajalla on sopivat taidot molempien tarkastukseen”, Perttunen sanoo.

Tuhansien retkeilijöiden turvallisuus on ykkösasia

Metsähallituksen oma tarkastuskierto varmistaa, että erilaiset näkötornit ja muut palvelurakenteet tarkastetaan ja huolletaan vuosittain.

”Haluamme tarkistuttaa näkötornejamme sekä maantie- ja riippusiltoja säännöllisesti myös ulkopuolisin voimin”, kertoo Heikki Räsänen Metsähallituksesta. ”Noin 30 vuotta vanhat lintutornit haluttiin tutkia tavallista perusteellisemmin, jotta rakenteet ovat varmasti turvallisia ja pääsemme ajoissa kiinni ongelmakohtiin.”

Yleisessä käytössä olevien lintutornien turvallisuus koskettaa tuhansia kävijöitä vuodessa. ”Ruunaan retkeilyalueella käy noin 80 000 henkeä vuosittain ja Patvinsuolla noin 16 000”, Räsänen sanoo.

Torneissa havaittiin vain ajan tuomaa kulumista

Yleistarkastuksessa etsittiin mahdollisia materiaalivaurioita, ja myös liitokset ja perustukset tarkastettiin. Pilareista otettiin pistokokein kasvukairanäytteitä pylväslahon havaitsemiseksi.

”Tarkastus oli systemaattista ja liikkeelle lähdettiin osa kerrallaan”, kertoo paikan päällä tarkastusta seurannut Räsänen. Hänen mielestään tarkastaja keskittyi turvallisuuden kannalta oikeisiin rakenteisiin. ”Kokonaisvaltainen tarkastus toi hyvin esiin myös tärkeitä yksityiskohtia, kuten joidenkin porraslankkujen ylös nousseet naulat.”

Toinen torneista myös sattumalta koekuormitettiin tarkastajien ollessa paikalla. ”Teretin tornissa oli juuri ennen tarkastusta yli 15 hengen turistiporukka, ja hyvin torni kesti!” Perttunen naurahtaa.

Tarkastuksessa ei tullut vastaan suuria yllätyksiä, vaan rakenteet olivat hyvässä kunnossa. Lahovaurioitakaan ei löytynyt. ”Tarkastuksessa tuli esiin vain ajan tuomaa kulumista”, Räsänen kertoo tyytyväisenä. ”Tarkastusraportin perusteella teemme tarvittavat kunnostus- ja huoltotoimenpiteet, mikä pidentää rakenteiden käyttöikää.”