0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Mansikkalan puukoulu

Kuvaus

Uusi puukoulu Imatralla

Yhteistyössä

YIT, Oiva Wood ja Sweco

Toimeksianto

Puurakennesuunnittelu

Vuosi

2020

Responsible consumption and production
Quality education

Mansikkalan puukoulu

Mansikkalan puukoulu Imatralla kohosi Vuoksen rannalle keskelle upouutta koulukampusta. Imatran kaupungin kaikkien aikojen suurin investointi on rohkea askel kohti yhä ympäristötietoisempaa uudisrakentamista. Koulu sai Vuoden Puupalkinto 2020 -kilpailussa kunniamaininnan.

Mansikkalan puukoulu on osa Imatran kouluverkon uudistusta, jossa pikkukouluista siirrytään kolmeen koulukampukseen. Suomen suurimman puukoulun rakennuttaminen oli kaikille osapuolille ainutlaatuinen hanke niin laajuuden kuin toteutustavankin puolesta. Lisäksi puukoulu on hieno osoitus Imatran kaupungin halusta tehdä ympäristön eteen konkreettisia tekoja.

”Suurena uudiskohteena Mansikkala oli mainio mahdollisuus tehdä asioita toisin. Haluamme noudattaa ilmasto- ja ympäristövastuullisuutta uudisrakentamisen kaikilla tasoilla”, kertoo Imatran kaupungin rakennuttamisyhtiö Mitran toimitusjohtaja Lassi Nurmi. Puun käytön lisäksi koulun lämmityksessä ja viilennyksessä hyödynnetään geotermistä lämpöä.

Elinkaarimalli vaatii hyvää suunnittelua ja toimivia kompromisseja

Puukoulu toteutettiin elinkaarimallilla, jossa suunnittelusta ja rakentamisesta vastannut YIT huolehtii myös koulun ylläpidosta seuraavien 20 vuoden ajan. ”Elinkaarimalli sopi kohteeseen hyvin, koska yhteen oli sovitettava suuri määrä erilaisia tilatarpeita ja näkökulmia”, kertoo YIT:n elinkaariprojektien suunnittelujohtaja Matti Varstala. ”Yhteistyössä loimme rakennuksen, joka on toimintavarma pitkälle tulevaisuuteen.”

YIT halusi hankkeeseen mukaan kumppanit, joilla on kykyä vaativaan puurakentamiseen. Puuelementtien toteutus ja asennus olivat Oiva Wood Solutionsin vastuulla. Sweco huolehti esi-, elementti- ja päärakennesuunnittelusta.

”Hankkeessa tarvittiin laajaa puusuunnitteluosaamista, ja hyödynsimmekin ammattilaisiamme eri puolilta Suomea”, kertoo Swecon puuteknologiapäällikkö Hannes Tähtinen. Puisten kattorakenteiden monimuotoisuudesta kertoo, että yhteensä 240 kattolohkossa tarvittiin noin 640 erilaista kattoristikkotyyppiä. ”Esivalmistuksen ansiosta kattolohkojen asennus sujui nopeasti ja turvallisesti, ja koulu saatiin lohko kerrallaan säältä suojaan.”

YIT, Oiva Wood ja Sweco ovat tehneet yhteistyötä jo aikaisemmin. ”Vakuuttavien puurakentamisreferenssien lisäksi meillä oli varmuus siitä, että yhteistyömme toimii”, korostaa Oiva Woodin myyntipäällikkö Vesa Saarelainen. Hän arvostaa kumppanusten suoraviivaista ja reilua kommunikointia. ”Kipeätkin asiat pystyttiin hoitamaan nopeasti ja nätisti!”

Puuelementtirakentaminen istui tilaajan tarpeisiin

Syksyllä 2020 uudessa koulussa aloitti 1350 lasta ja nuorta päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin. Nykyopetuksessa ryhmäkoot vaihtelevat, ja lisäksi koulu toimii kaupunkilaisten monitoimitalona. Koulun runko ja julkisivu onkin tehty puuelementeistä muuntojoustavalla moduulijaolla.

”Loimme yhdessä järjestelmän, joka soveltuu asiakkaan tarpeisiin parhaiten ja on mahdollista toteuttaa teknisesti kustannustehokkaalla tavalla”, Oiva Woodin Saarelainen sanoo.

Kun puuelementit rakennettiin hallituissa tehdasolosuhteissa mahdollisimman pitkälle, korkea esivalmistusaste ja mittatarkkuus lyhensivät työmaa-aika selvästi. Imatran kaupunki onkin vakuuttunut puuelementtirakentamisen hyödyistä. ”Aikataulullisesti sillä oli suuri merkitys. Suunnittelua pystyttiin limittämään toteutuksen kanssa”, Nurmi toteaa.

Digitaalisia työkaluja hyödynnettiin myös tuotannossa ja asennuksissa

Tiukassa aikataulussa 3D-tietomalli oli ehdoton apuväline, jolla töitä voitiin jakaa osiin.

”Käytäntö on osoittanut, että mallintaminen vähentää erityisesti puurakentamisessa virheiden määrää ja havainnollistaa kipupisteet ajoissa”, Saarelainen korostaa. ”Myös tuotannossa ja asennuksissa monia rakenteellisia yksityiskohtia olisi vaikea hahmottaa perinteisin keinoin.”

Oiva Woodin tehtaalla hyödynnettiin myös Swecon SmartDrawings-palvelua, jolla puuelementtien tietomalleja oli mahdollista tarkastella havainnollisesti tabletilla.

Varstala toivoo, että puurakentamisesta tulee ajan kanssa samanlaista rutiinia kuin betonirakentamisesta. ”Tällä hetkellä julkinen puurakentaminen suuressa mittakaavassa vaatii, että tilaajalla on vahva halu käyttää puuta. Ratkaisuja etsitään yhä kohde kerrallaan”, hän sanoo. ”Puurakentamisessa onkin paljon hyödyntämätöntä kehityspotentiaalia, ja nyt tarvitaan vain lisää Mansikkalan kaltaisia onnistuneita kokemuksia. Muutos tapahtuu projekti kerrallaan!”

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.