0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Swecon Kumppanuus-mallilla toteutettu As Oy Salpalehdon linjasaneeraus alitti budjetin ja aikataulun

Projekti

As Oy Salpalehdon linjasaneeraus (Vantaa)

Toimeksianto

Linjasaneerauksen toteutussuunnittelu (pää-, arkkitehti- ja rakennesuunnittelu sekä LVIS-suunnittelu), projektinjohto ja valvonta Swecon Kumppanuus VARMA -mallilla, turvallisuuskoordinointi

Laajuus

Asuntojen määrä 96

Swecon Kumppanuus-mallilla toteutettu As Oy Salpalehdon linjasaneeraus alitti budjetin ja aikataulun

Vantaan Martinlaakson ensimmäisen asuinkerrostalon, As Oy Salpalehdon, linjasaneeraus valmistui aikataulussa ja budjetissa. Swecon Kumppanuus VARMA -mallin ansiosta yhteistyö oli urakoitsijan kanssa tiivistä jo suunnittelun aikana, mikä loi turvaa myös asukkaille.

Vuonna 1969 valmistunut taloyhtiö As Oy Salpalehto on Vantaan Martinlaakson ensimmäinen asuinkerrostalo. Kahdessa kuusikerroksisessa rakennuksessa on yhteensä 96 huoneistoa. Vuosien varrella toteutetuissa kuntotarkastuksissa taloyhtiölle oli suositeltu linjasaneerausta 50 vuoden iässä. ”Linjasaneerauskontit tulivatkin pihaan heti seuraavana päivänä taloyhtiön 50-vuotisjuhlien jälkeen”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Anna-Leena Putkonen. 

Swecon projektipäällikkö Risto Partasen mukaan linjasaneeraukseen lähdettiin taloyhtiössä oikeaan aikaan. ”Vesivuotoja ei vielä ollut, mutta talon käyttövesi- ja viemäriputket olivat käyttöikänsä päässä.” 

Sweco vastasi putkiremontin toteutussuunnittelusta, projektinjohdosta ja valvonnasta. Korjaustöiden laajuus päätettiin yhdessä taloyhtiön kanssa, ja putkien lisäksi uusittiin kaikki märkätilat, ilmanvaihto, sähkönsyötön ryhmäkeskukset ja sähkönousut huoneistoihin. 

”Lisäksi huoneistoihin asennettiin valokuituyhteydet, huoneistokohtainen vesimittaus ja varaukset sähköautojen lataukseen”, Partanen sanoo. Yksi lisätöistä oli saunaosastojen kunnostus. ”Pyrimme aina siihen, ettei isompia korjauksia tarvitse tehdä seuraavaan 40 vuoteen.” 

Kumppanuus-malli varmisti taloyhtiön edun

Linjasaneeraus toteutettiin Swecon kehittämällä Kumppanuus VARMA -mallilla. Sen tarkoituksena on varmistaa linjasaneerauksen budjetti, aikataulu ja laatu. Urakoitsija otetaan mukaan jo luonnossuunnitteluvaiheessa. 

”Urakan ennakkohintaa tarkennetaan neuvotteluissa, ja urakoitsija voi esittää muutosehdotuksia”, kertoo Swecon projekti-insinööri Susanna Turkia. Jos urakkahinta laskee, taloyhtiö saa hyvityksen. Kumppanuus-malliin kuuluu myös riskianalyysi ja talousseuranta. ”Kustannuksia seurataan kuukausittain, mikä varmistaa, että budjetissa myös pysytään.” 

Kumppanuus-mallin ansiosta yhteistyö on tiivistä joka suuntaan, mikä vähentää vastakkainasettelua. ”Kun sama porukka on mukana työmaavaiheeseen asti, yhteishenki pysyy hyvänä eikä pikkuasioista tarvitse kiistellä”, Turkia toteaa. 

Taloyhtiön Putkonen näki yhteistoimintamallissa pelkkiä hyötyjä. ”Kaikki toimivat yhdessä alusta saakka, ja yhteydenpito oli sujuvaa. Myös valvojien toiminta oli ensiluokkaista, ja raportit olivat tarkkoja niin sanallisesti kuin kuvien puolesta. Välillä jo vitsailinkin, että tämähän menee niin hienosti, ettei mistään taideta saada kränää aikaiseksi!” 

Sopimusmalli asettaa urakoitsijalle tavallista tiukemmat ehdot, mikä luo turvaa myös osakkaille ja asukkaille. Linjasaneerauksen hinta on selvillä etukäteen, ja jos tietty huoneisto ei valmistu ajallaan, urakoitsija saa huoneistokohtaisen sakon. Asukkaalle korvataan hotelliyöpyminen. 

”Olimme edellä aikataulusta jo hankkeen puolivälissä, ja kaikki asunnot valmistuivat tismalleen ajallaan”, Putkonen sanoo. Linjasaneeraus myös alitti sekä budjetin että aikataulun, ja urakoitsijan muutosehdotuksista kertyi taloyhtiölle säästöjä. ”Vuosi oli raskas, mutta mielenkiintoinen, ja opimme paljon uutta. Linjasaneerauksesta jäi hyvä maku suuhun.”