0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Terveydenhuollon tilat ja logistiikka suunnitellaan toiminnan mukaan

Swecon asiantuntijat ovat mukana kymmenissä terveydenhuollon hankkeissa vuosittain. Projektinjohdon ja rakennuttamisen lisäksi erikoisosaamista tarvitaan sairaalahankkeiden kustannuslaskentaan, toiminnalliseen suunnitteluun ja logistiikkasuunnitteluun.

Sweco vastaa terveydenhuollon hankkeissa asiakkaan tarpeiden mukaan joko kokonaisuudesta tai yksittäisestä osa-alueesta. Rakennuttamisen, projektinjohdon ja valvonnan lisäksi osaamista tarvitaan runsaasti sairaaloiden ja terveysasemien tilojen toiminnalliseen suunnitteluun.

”Käyttäjälähtöisen suunnittelun tavoitteena on suunnitella toiminnan vaatimia tiloja”, kiteyttää Swecon terveydenhuollon asiantuntija Kaisa Narvio. ”Autamme eri käyttäjäryhmiä tuottamaan tietoa ja tekemään oikea-aikaisia päätöksiä, jota sairaalasuunnittelijat tarvitsevat hankkeen edistämiseksi.”

”Luomme uskoa yhteiseen tekemiseen!”

Sairaalahankkeet ovat tyypillisesti pitkiä, joten yhteistyön perusta on luotava huolella. Rakennushanke on sairaala-alueella usein myös häiriötekijä, ja eri osapuolten välille on tärkeää rakentaa luottamusta ja uskoa yhteiseen tekemiseen. ”Arjen haasteet on helpompi sietää, kun tulevat hyödyt ovat tiedossa hankkeen alusta asti”, Narvio toteaa.

Jotta asiantuntijat voivat ohjata hanketta oikeaan suuntaan hyvässä hengessä, konsultilta vaaditaan alan kokemusta. ”On valtavan tärkeää puhua käyttäjien kanssa samaa kieltä.”

Tilamuutokset aiheuttavat sairaaloissa kerrannaisvaikutuksia

Swecon asiantuntijat tarjoavat palveluja sairaalahankkeiden koko elinkaarelle. Narvio korostaa, että yksi kriittisistä vaiheista on lähtötietojen validointi. ”Hankkeen alussa on tärkeää arvioida, ovatko hankkeen lähtötiedot sillä tasolla, että valmius aloittamiseen on olemassa.”

Useimpien hankkeiden taustalla ovat toiminnan muutokset. ”Suurin osa Suomen keskussairaaloista on 60- ja 70-luvulta, eivätkä tilat vastaa enää tämän päivän tarpeita.”

Alan trendejä seurataankin aktiivisesti. ”Potilashuoneita muutetaan nyt yhden hengen huoneiksi, jolloin on huomioitava, että jokaisella tilamuutoksella on kerrannaisvaikutuksia”, Narvio sanoo. Myös yhteiskunnallinen tilanne vaikuttaa sairaaloiden tarpeisiin. ”Tuorein esimerkki on Swecon arkkitehtien suunnittelema koronavarasairaala Meilahdessa.”

Suunnittelupalveluja sairaalalogistiikasta kustannuslaskentaan

Joka vuosi Swecon terveydenhuollon asiantuntijat ovat mukana peruskorjaus- ja uudisrakentamiskohteissa sekä julkisella että yksityisellä puolella.

”Tällä hetkellä vastaamme rakennuttamisesta ja valvonnasta esimerkiksi Kouvolan Ratamokeskuksessa, ja Mikkelin keskussairaalan ESPER-hankkeessa tuemme käyttäjien toiminnallista suunnittelua”, Narvio kertoo.

Yhä useammin terveydenhuollon hankkeissa tarvitaan myös sairaalalogistiikan konseptointia. ”Materiaalilogistiikassa on nähtävissä automatiikan ja robotiikan lisääntyminen. Hoitajien ja lääkärien työaikaa ei haluta enää hukata tavaroiden kuljettamiseen ja purkamiseen.”

Logistiikassa hyödynnetään muun muassa erilaisia kuljettimia, putkipostia, varastoautomaatteja ja mobiilirobotteja. ”Laakson yhteissairaalan hankesuunnitteluvaiheessa toimimme asiantuntijoina muun muassa ruokahuollon konseptoinissa ja mobiilirobottien käyttöönottoselvityksessä.”

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.