0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Verne Global Finlandin The Air -datakeskuksen kokonaissuunnittelu

Verne Global Finlandin (suunnittelun aikana Ficolon) datakeskus The Air on Pohjoismaiden ensimmäinen ilmastoneutraali konesali. Sweco vastasi datakeskuksen kokonaissuunnittelusta aina näyttävästä arkkitehtuurista poikkeuksellisiin rakenneratkaisuihin ja energiatehokkaaseen talotekniikkaan.

Datakeskus- ja pilvipalveluyritys Verne Global Finland omistaa datakeskukset Porissa, Tampereella ja Vantaalla. Ilmastovastuullisuus näkyy kaikkien datakeskusten innovatiivisissa jäähdytys- ja lämmön talteenottoratkaisuissa sekä palontorjunnassa. Yhtiön lippulaivana toimii vuonna 2021 Vantaalle valmistunut konesali The Air.

”Vastasimme Pohjoismaiden ensimmäisen ilmastoneutraalin hyperscaler-tason konesalin suunnittelusta poikkitieteellisen datakeskustiimin voimin”, kertoo Swecon LVI-suunnittelun johtava asiantuntija Jussi Alilehto. Swecon vastuulla oli konesalin arkkitehti- ja rakennesuunnittelu sekä LVI-, sähkö- ja rakennusautomaatiosuunnittelu.

Datakeskuksen vapaajäähdytys toimii energiatehokkaasti

Datakeskuksen suunnittelussa korostettiin ilmastovastuullisuutta. Olennaisinta oli jäähdytystarpeen ratkaisu energiatehokkaalla tavalla.

”Konesalin jäähdytyksessä voidaan käyttää vapaajäähdytystä, joka hyödyntää ulkoilmaa”, Alilehto sanoo. Oikein suunniteltu vapaajäähdytys pystyy pienentämään sähkönkulutusta selvästi. ”Tarkasti mietittynä vapaajäähdytys toimii Suomen ilmastossa suurimman osan vuotta, eli kompressoreja ei välttämättä juuri tarvita.”

Kaikki datakeskuksen tarvitsema sähkö tuotetaan uusiutuvalla tuulivoimalla. Lisäksi jäähdytyksestä syntyvä lämpö otetaan talteen ja kierrätetään alueen kaukolämpöverkkoon. Alilehdon mukaan järjestelmä on suunniteltu joustavaksi ja helposti skaalautuvaksi. ”Jäähdytykseen voidaan käyttää tulevaisuudessa muitakin menetelmiä.”

Turvallinen ja toimintavarma datakeskus

Toimintavarmuus ohjasi datakeskuksen suunnittelua alusta asti. Sähkönjakelussa on varauduttu myös poikkeustilanteisiin, ja vikasietoisuus on nostettu korkealle Tier III -tasolle. Datakeskukseen suunniteltiin automaattinen sammutusjärjestelmä, joka ei käytä lainkaan vettä.

”Aktiivinen kaasusammutusjärjestelmä varmistaa, että pienimmätkin savupartikkelit huomataan ajoissa ja konesalin hapen määrää lasketaan tulipalon tukahduttamiseksi”, kertoo Swecon sähkötekniikan osastopäällikkö Juuso Kohvakka.

Kineettinen julkisivu kertoo datakeskuksen innovatiivisuudesta

The Air -datakeskus suunniteltiin olemassa olevaan teollisuusrakennukseen, jota laajennettiin uudella betonirakenteisella osalla. Julkisivun haluttiin viestivän yhtiön imagosta, kuten innovatiivisuudesta ja vastuullisuudesta. Lopputulos on hätkähdyttävä.

”Alumiinilevyistä suunniteltu kineettinen julkisivu reagoi ympäristöönsä ja liikkuu tuulen mukana”, kertoo Swecon arkkitehti Stefan Vara. Julkisivusta laadittiin 3D-malli Yhdysvalloista löytyneen kohteen inspiroimana. ”Suunnittelimme lopulliset julkisivurakenteet tiiviissä yhteistyössä Swecon rakennesuunnittelijoiden ja julkisivun toteuttaneen Aluproon kanssa.”

Erikoiset rakenneratkaisut eivät rajoitu julkisivuun. ”Vanhan rakennuksen sisään suunniteltiin kokonaan uusi teräshalli eräänlaisena huone huoneessa -ratkaisuna”, kertoo Swecon rakennesuunnittelija Iikka Ylihärsilä.

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.