0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Vantaan ammattiopiston Koivukylän toimipisteen ylläpitokorjaukset varmistavat sisäilman laadun

Projekti

Vantaan ammattiopisto Varian Koivukylän toimipiste

Toimeksianto

Sisäilmastoteknisten korjausten suunnittelu ja laadunvarmistus, mm. tiivistysten merkkiainemittauksilla

Kestävyys

Kohteella on LEED Gold -ympäristösertifikaatti

Kerrosala

Noin 5818 m²

Vantaan ammattiopiston Koivukylän toimipisteen ylläpitokorjaukset varmistavat sisäilman laadun

Vantaan ammattiopiston Koivukylän toimipistettä lähdettiin korjaamaan nopeasti, kun ensimmäiset viestit tilojen puutteellisesta sisäilman laadusta tavoittivat kaupungin Tilakeskuksen. Sweco vastaa kohteen sisäilmastoteknisten korjausten suunnittelusta ja laadunvarmistuksesta.

Vantaan ammattiopisto Varia tarjoaa ammatillista peruskoulutusta viidessä toimipisteessä. Sosiaali- ja terveysalan koulutus keskittyy Koivukylän toimipisteeseen Talvikkitiellä. Osittain kaksikerroksisen betonielementtitalon sisäilmastoteknisten korjausten tavoitteena on estää epäpuhtauksien pääsy sisäilmaan.

”Korjauksissa parannetaan rakenteiden ilmatiiviyttä, korjataan kosteusvaurioita lasiseinien alaosissa ja tehdään ennakoivasti muita korjauksia, joiden on todettu vähentävän sisäilmaongelmia”, kertoo Swecon sisäilmaston laadunhallintapalvelujen vanhempi konsultti Ilkka Meriläinen.

Hänen mielestään liikkeellä kannattaa olla ajoissa. ”Ylläpitävät korjaukset auttavat poistamaan mahdollisia ongelmakohtia jo ennen kuin ihmiset alkavat oireilla tiloissa. Kun ihmiset eivät ehdi altistua epäpuhtauksille, he pystyvät toimimaan monenlaisissa tiloissa jatkossakin.”

Swecon asiantuntijoiden vastuulla oli korjaussuunnittelu ja korjaustöiden laadunvarmistus. ”Olemme tehneet Swecon suunnittelijoiden kanssa paljon samantyyppisiä kohteita, joten kyse on molemmille tutuista toimenpiteistä”, kertoo korjaukset toteuttavan rakennus- ja kiinteistökehitysyhtiö NCC:n vastaava työnjohtaja Otto Hermunen.

Meriläisen mielestä korjausrakentamisen suunnittelua helpottaa, kun mukana on urakoitsija, joka tietää mitä on tekemässä aina tarkkuutta vaativia pohjatöitä myöten. ”NCC on kokenut korjausrakentaja, jonka ammattilaisia ei tarvitse olla koko ajan ohjaamassa. He huomaavat monia asioita ja tekevät ehdotuksia korjauksista itsekin.”

Huomio aikakauden ongelmakohtiin

Koivukylässä korjataan muun muassa lasijulkisivuja ja lasi-metalli-ikkunalyhtyjä sekä parannetaan kattoikkunoiden tiivistystä. ”Erityistä huomioita kiinnitetään ylä- ja alapohjaan sekä ulkoseiniin niin, että vaurioita korjaamalla ja rakenteita tiivistämällä estetään epäpuhtauksien pääsyä sisäilmaan”, Meriläinen sanoo.

Kohteessa on haluttu välttää myös rakentamisaikakauden tyypilliset ongelmat. Yksi niistä ovat liian kostealle betonille asennetut muovimatot. ”Toimipisteessä käytetyt muovimatot poistetaan ja vaihdetaan ihan varmuuden vuoksi”, Meriläinen sanoo.

Korjaustöiden laatu varmistetaan merkkiainekokeilla

Viime kesänä opiskelijoiden kesäloman aikana Talvikkitiellä korjattiin viisi luokkahuonetta. ”Uusimme muun muassa ulkoseinän liitoskohtia lattiaan ja kattoon”, Hermunen kertoo. Lisäksi korjattiin liikuntasaumoja ja tehtiin lattioiden kapselointeja.

Korjaustöitä jatketaan tulevina kesinä. Samalla jatkuu Swecon asiantuntijoiden rooli korjaustöiden laadunvarmistuksessa. ”Varmistamme, että asennustöiden laatu säilyy tasaisena”, Meriläinen sanoo. Liitoskohtien tiivistykset käydään läpi merkkiainekokeilla ennen kuin rakenne peitetään. ”Näin mahdolliset vuotokohdat löydetään ja korjataan saman tien.”