Väylävirasto sai arvion rautatieverkon turvallisuuteen vaikuttavista sääriskeistä
Rautatieliikenteen turvallisuuteen ja toimintavarmuuteen vaikuttavat tulevaisuudessa yhä enemmän sää ja sen ääri-ilmiöt. Swecon riskienhallinnan asiantuntijat auttoivat Väylävirastoa ja rautatiejärjestelmän muita toimijoita erilaisten sääriskien arvioinnissa nykytilanteessa ja ilmaston muuttuessa.
Rautatieverkolla varaudutaan erilaisiin sääriskeihin
Väyläviraston vastuulla ovat suomalaiset tie- ja vesiväylät sekä koko laaja rautatieverkosto. Keväällä 2024 Väylävirasto tilasi Suomen riskienhallinnan asiantuntijoilta arvion sääolosuhteiden rautateille aiheuttamista riskeistä.
”Tarkoituksena oli tunnistaa aikaisempaa järjestelmällisemmin, minkälaisia vaaroja ja riskejä erilaiset sääilmiöt aiheuttavat rautatiejärjestelmän turvallisuudelle ja toimintavarmuudelle”, kertoo Swecon riskienhallinnan asiantuntija Enni Lehtinen. Riskien tunnistaminen auttaa varautumaan erilaisiin uhkiin etukäteen.
Tavanomaisten sääolosuhteiden lisäksi riskien arvioinnissa huomioitiin työturvallisuuteen vaikuttavia sääriskejä ja ilmastoriskejä. Lehtisen mukaan sään ääri-ilmiöt vaikuttavat tulevaisuudessa yhä enemmän rautatieliikenteeseen. ”Uskon, että ilmastoriskit tulevat näkymään jatkossa enemmän myös ratasuunnittelussa ja sen ohjaamisessa.”
Sääriskejä luokiteltiin sidosryhmätyöpajoissa
Väyläviraston turvallisuustoiminta on Lehtisen mukaan Swecon asiantuntijoille ennestään tuttua rautatiehankkeiden ratasuunnittelusta, johon kuuluu aina riskienhallinta. Sääriskien arvioinnissa olikin hyötyä Väyläviraston toiminnan ja koko rautatiejärjestelmän tuntemisesta.
”Toteutimme sääriskien arvioinnin standardinmukaisen prosessin sekä Väyläviraston omien ohjeiden ja riskimatriisin mukaan.”
Eri sääolosuhteisiin liittyviä riskejä tunnistettiin ja niiden suuruutta arvioitiin verkkotyöpajoissa yhdessä Väyläviraston ja eri sidosryhmien edustajien kanssa. Työskentelytahti oli tiivis, koska yhteensä yhdeksän työpajaa toteutettiin kahden kuukauden aikana. Jokaiselle työpajalle valittiin teemaksi jokin sääolosuhde, kuten myrskyt, tulvat, helteet, ukkoset ja lumisateet sekä jäätymis-sulamissyklit.
”Asiakkaan ja sidosryhmien edustajat sitoutuivat intensiiviseen työpajailuun, mikä kertoo, että sääolosuhteita pidetään ratamaailmassa tärkeänä asiana, joka vaikuttaa muun muassa liikennöinnin toimintavarmuuteen”, Lehtinen toteaa.
Suurimpia sääriskejä tuulet ja lumisateet
Swecon fasilitoimissa riskityöpajoissa tuotettiin yhdessä eri toimijoiden kanssa tietoa sääolosuhteisiin liittyvistä riskeistä, niiden suuruudesta ja mahdollisista hallintatoimenpiteistä. Merkittävimmiksi sääriskeiksi tunnistettiin kovat tuulet ja runsaat lumisateet. Kunkin riskin suuruus määritteli sen toimenpideluokan.
”Sääriskien suuruutta voidaan pienentää vaikuttamalla joko seurausten vakavuuteen tai riskin toteutumisen todennäköisyyteen”, Lehtinen kertoo.
Riskit ja toimenpide-ehdotukset tallennettiin Väyläviraston TUTKA-järjestelmään, jota käytetään omavalvonnassa ja riskienhallinnassa. ”Asiakas voi nyt käydä jatkokeskustelua tarvittavista riskienhallintatoimenpiteistä rautatiejärjestelmän eri toimijoiden kanssa”, Lehtinen sanoo.
Lue lisää Väyläviraston ilmastokestävyydestä!