16/03/2023

Reading time: 4min

IS

Inkeri Seppälä

Kierrätyksen merkitys rakennusmateriaalien ja -tuotteiden elinkaaren ympäristövaikutuksissa

kiertotalous kierrätys ympäristöseloste EPD elinkaariarviointi

Kiertotaloutta voi rakennusteollisuudessa edistää esimerkiksi lisäämällä kierrätysmateriaalien käyttöä sekä kehittämällä tuotteiden kierrätettävyyttä. Miten kierrätysraaka-aineiden käyttö ja kierrätettävyys näkyvät tuotteen elinkaaren ympäristövaikutuksissa? Käsittelen blogissani jätteen ja kierrätyksen huomioimista elinkaarianalyysissä, sekä näiden merkitystä tuotteen ympäristövaikutusten näkökulmasta. Ympäristövaikutuksista ja kierrätyksen tuomista hyödyistä voi viestiä ympäristöselosteella (Environmental Product Declaration eli EPD), joka on luotettava, kolmannen osapuolen tarkistama elinkaarianalyysiin perustuva raportti tuotteen ympäristövaikutuksista.

Elinkaarianalyysi seuraa tuotteen matkaa raaka-aineista jätteeksi – ja joskus myös jätteestä raaka-aineeksi

Rakennustuotteiden elinkaaren aikana jätettä muodostuu erityisesti tuotantovaiheessa, asennusvaiheessa sekä elinkaaren päätteeksi. Elinkaarianalyysissä tämän jätteen matkaa seurataan siihen asti, kunnes se joko saavuttaa ei enää jätettä (EEJ) -tilan tai se loppusijoitetaan. Kuten nimestä voi päätellä, EEJ viittaa tilanteeseen, jossa materiaalia ei enää lasketa jätteeksi, vaan sitä voi käsitellä tuotteena tai raaka-aineena. EEJ-tilan saavuttamiseksi materiaalin tulee jätelain (646/2011) mukaan täyttää seuraavat vaatimukset:

  • se on läpikäynyt hyödyntämistoimen
  • sillä on käyttötarkoitus, johon sitä käytetään yleisesti
  • sillä on markkinat tai kysyntää
  • se täyttää käyttötarkoituksensa mukaiset tekniset vaatimukset ja on vastaaviin tuotteisiin sovellettavien säännösten mukainen ja
  • sen käyttö ei kokonaisuutena arvioiden aiheuta vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle

Rauta-, teräs-, alumiini- ja kupariromulle sekä lasimurskalle on EU-asetuksella erikseen määritetty EEJ-kriteerit. Lisäksi kansallisessa lainsäädännössä on annettu EEJ-asetus betonimurskeen jätteeksi luokittelun päättymisen arviointia varten. Elinkaariarvioinnin näkökulmasta virallisen EEJ-statuksen hakeminen materiaalille ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vaan olennaista on materiaalin hyödynnettävyys kierrätysraaka-aineena tai -tuotteena. EU:n ja kansallisen tason asetukset antavat kuitenkin raamit arvioinnille.

EEJ-tilasta apua kierrätyksen ympäristövaikutusten kohdentamiseen

Vaikka materiaalille ei olisi haettu virallista EEJ-statusta, elinkaariarvioinnin kannalta on tärkeää arvioida, milloin mahdollinen EEJ-tila käytännössä saavutetaan. Tällä voi olla merkittävä vaikutus tarkasteltavan kohteen ympäristövaikutuksiin, sillä EEJ-tilan perusteella määritellään, mille tuotteelle mitkäkin ympäristövaikutukset kohdistuvat.

Elinkaarianalyysin rajauksen katsotaan päättyvän joko loppusijoitukseen tai EEJ-tilaan. Siten esimerkiksi jätteen käsittely- ja kierrätysprosessien ympäristövaikutukset kohdistuvat jätteeksi päätyneelle tuotteelle. Vastaavasti kierrätysraaka-aineiden osalta elinkaarianalyysin rajaus alkaa, kun ne ovat saavuttaneet EEJ-tilan. Näin ollen, mikäli tuotteessa käytetään kierrätysraaka-aineita, ne ovat valmistajalle ympäristövaikutusten näkökulmasta taakattomia, sillä vaikutukset ovat kohdistuneet jo kierrätetyn materiaalin edellisen käyttökohteen elinkaareen. Vaikutuksia ei siis lasketa tapahtuneen kahdesti.

Elinkaarianalyysiin voi sisällyttää tuotteen varsinaisen elinkaaren lisäksi myös mahdollisten elinkaaren ulkopuolisten vaikutusten tarkastelun, minkä ansiosta ympäristöselosteella voi viestiä myös EEJ-tilan jälkeen saavutettavista kierrätyksen ja uudelleenkäytön hyödyistä. Elinkaaren jälkeiset kierrätyshyödyt eivät sinänsä vähennä tuotteen omia elinkaarenaikaisia ympäristövaikutuksia, mutta tuotteen kierrätettävyydestä saavutettavat ympäristöhyödyt voidaan silti ottaa huomioon ja raportoida. Kierrätysraaka-aineiden käyttö sen sijaan yleensä laskee tuotteen ympäristövaikutuksia vastaavaan, neitseellisistä raaka-aineista valmistettuun tuotteeseen verrattuna.

Lisätietoja jätelainsäädännöstä täältä.

Me Swecolla toteutamme rakennustuotteenne elinkaarilaskelmat ja laadimme niiden pohjalta ympäristöselosteen luotettavasti ammattitaidolla. Ympäristöselosteeseen voi sisällyttää useita tuotteita, kunhan raaka-aineet, valmistusmenetelmä sekä käyttökohde ovat riittävän samankaltaisia. Tarvittaessa myös hallinnoimme ympäristöselosteen verifiointi- ja julkaisuprosessin ja näin tarjoamme teille selkeän kokonaisuuden ympäristöselosteen julkaisemiseen.

Inkeri Seppälä, Elinkaariasiantuntija, inkeri.seppala@sweco.fi

Ole yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.