PJP-projektinjohtopalvelu asettaa tilaajan tavoitteet ykkössijalle
Mitä, jos sanoisimme, että rakennushankkeen läpimenoaikaa voi tiivistää merkittävästi? Swecon projektinjohtopalvelu (PJP) aikaistaa käyttöönottoa ja pitää tilaajan tiukasti hankkeen ohjaksissa.
PJP-projektinjohtopalvelu on hyväksi havaittu rakennushankkeen toteutusmuoto, joka vastaa juuri tämän päivän vaatimuksiin ja haasteisiin. Kehitimme sen jo 1980-luvun lopulla kansainvälisistä rakennushankkeista saamiemme kokemusten pohjalta. Ideana on, että päätoteuttaja ottaa vetovastuun hankkeesta pääurakoitsijan sijaan.
Tiukkojen aikojen projektinjohtomalli
PJP-toteutuksia käytettiin ja tarvittiin rakennusalalla aina 2010-luvulle asti. Toteutimme PJP-mallilla merkittäviä kohteita, kuten Enocellin sellutehdas Uimaharjussa, Sanomatalo ja Iso Omena. Kun ajat muuttuivat ”lihavammiksi”, kustannus- ja aikataulusäästöjä tuottava toteutustapa siirtyi syrjään. Nyt sille on taas tilausta.
Rakennushankkeissa on katsottava euroa yhä tarkemmin ja läpinäkyvämmin, ja tiukat aikataulut vaativat huomiota tekemisen tapoihin. Myös tilaajan tavoitteet on yhä tärkeämpää saada näkymään lopputuloksessa. PJP-toteutuksella voidaan esimerkiksi
- Taklata kasvavia lisä- ja muutostöitä
- Vastata tiukentuviin vaatimuksiin, kuten budjetti, aikataulu ja vastuullisuus
- Lisätä tilaajan kontrollia lopputuloksesta.
Lisäksi tilaaja saa rinnalleen päätoteuttajan, jonka tärkein tehtävä on ajaa tinkimättömästi tilaajan etua.
Swecon projektinjohtopalvelun hyödyt
PJP-projektinjohtopalvelussa toimimme tilaajan edunvalvojana. Istumme koko rakennushankkeen ajan samalla puolella pöytää ja varmistamme, että tilaajan tavoitteet pysyvät agendalla jokaisessa vaiheessa aina hankinnoista suunnittelunohjaukseen ja työmaalle.
Joustava suunnitteluvaihe pitää päätäntävallan tilaajalla. Perinteisissä urakoissa suunnitelmat tehdään valmiiksi ennen rakentamista. PJP-toteutuksessa suunnittelu- ja kilpailuttamisaika on pidempi ja samalla joustavampi. Varmistamme, että tilaaja säilyttää päätäntävallan ja voi muuttaa hankkeen sisältöä oman tarpeensa mukaan rakentamisen käynnistyttyä.
Kevyempiä päätöksiä hankepaketti kerrallaan. Päätöksenteko on PJP-toteutuksessa kevyempää, koska pöydällä ei ole kerralla koko hanketta koskevia valintoja, vaan selkeitä hankintapaketteja. Tuotamme tietoa ja vaihtoehtoja päätöksentekoon osa- ja aliurakka kerrallaan. Tilaajan valintojen jälkeen vastaamme kilpailutusmateriaalien tuottamisesta ja hankinnoista sekä huolehdimme, että tarjoukset ovat vertailukelpoisia.
Lyhyempi läpimenoaika. Hankkeen pilkkominen osiin mahdollistaa sen, että esimerkiksi perustus- ja maarakennusurakka voidaan kilpailuttaa ja käynnistää jo siinä vaiheessa, kun arkkitehti vasta pohtii sisätilojen yksityiskohtia. Rakentaminen aloitetaan selvästi aikaisemmin, ja työmaa etenee ohjauksessamme tehokkaasti suunnittelun rinnalla.
Kustannussäästöjä. Päätoteuttajan vetämä urakka tuottaa kustannussäästöjä, koska mukana ei ole pääurakoitsijaa, joka lisää rakennusteknisiin kustannuksiin katteen ja riskilisän. PJP-toteutuksessa lisä- ja muutostöitä hallitaan jo suunnitteluvaiheessa. Asennustyöt ja materiaalit ostetaan suoraan ilman välikäsiä tekijöiltä ja materiaalitoimittajilta, joten riskihinnoittelua ei tarvita. Ikkunat tulevat ikkunatehtaalta ja niiden asennus asennusfirmalta.
Yhteistyötä ilman ristiriitoja. PJP-toteutuksessa ei ole vastakkainasettelua tilaajan ja pääurakoitsijan välillä. Kun vetovastuu on päätoteuttajalla, kiistoja urakan sisällöstä ei synny. Kaikki hankkeeseen valitut aliurakoitsijat ja tuotetoimittajat sitoutetaan sopimuksilla edistämään tilaajan parasta. Pienemmät urakat on myös yleensä helpompi sopia, koska asioista päätetään suoraan yritysten toimitusjohtajien ja omistajien kanssa.
ESG-tavoitteet näkyvät koko alihankintaketjussa. Tilaajan vaikutusmahdollisuudet säilyvät PJP-toteutuksessa hankkeen alusta loppuun. Tavoitteiden toteutumista seurataan läpinäkyvästi, mikä varmistaa kustannukset, aikataulun, laadun ja työturvallisuuden. Hankkeessa voidaan edistää myös tilaajan EU-taksonomiakelpoisuutta ja muita vastuullisuustavoitteita.
Hyödyt vain lisääntyvät, kun uusi rakentamislaki tulee voimaan. Laki vaatii monilta hankkeilta ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen, ja samalla näkökulma laajenee tilaajan omasta hiilijalanjäljestä koko toimitus- ja arvoketjun päästöjen arviointiin (Scope 3). Se korostaa alihankkijoiden valinnan tärkeyttä.
PJP-toteutuksessa tarjouksia pyydetään vain sellaisilta toimijoilta, jotka täyttävät tilaajan strategiset laatu- ja ESG-tavoitteet.
Jos tämä kuulostaa mielestäsi järkevältä tavalta toimia, ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!
Juha Mäkelä, juha.makela@sweco.fi ja Aku Kallio aku.kallio@sweco.fi
Blogin kirjoittajat rakentamisen johtaja Juha Mäkelä ja Aku Kallio toimivat Swecolla projektinjohdon asiantuntijoina.