0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Hotel Grand Hansan kustannus- ja määrälaskenta oli vaativa tehtävä

Kuvaus

Hotel Grand Hansan peruskorjaus

Asiakas

Ylva-konserni

Toimeksianto

Kustannus- ja määrälaskenta

Toteutusvuosi

2019-2022

Laajuus

noin 21 000 brm²

Hotel Grand Hansan kustannus- ja määrälaskenta oli vaativa tehtävä

Seurahuoneesta, ylioppilastalosta ja Hansatalosta peruskorjataan Helsingin ydinkeskustan uusi loistohotelli Hotel Grand Hansa. Swecon kokeneet kustannus- ja määrälaskijat tukivat kiinteistönomistajan päätöksentekoa ja urakoitsijan hankintaa.

Ylva hallinnoi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kiinteistöomaisuutta. Sen helmiä ovat muun muassa Seurahuone, Uusi ja Vanha ylioppilastalo sekä Hansatalo, joihin avautuu vuoden 2023 alussa uusi viiden tähden hotelli Hotel Grand Hansa. Laajan peruskorjauksen kustannuslaskenta aloitettiin keväällä 2019.

”Hotel Grand Hansa on kustannuslaskennan kannalta varmasti haastavimpia kohteita”, myöntää Ylvan rakennuttajapäällikkö Verneri Lehtovirta. Luksushotellia rakennetaan keskelle Suomen vilkkainta kaupunkiympäristöä. ”On selvää, ettei rakentaminen onnistu samoilla hinnoilla kuin melkein missä tahansa muualla.”

Haastetta lisäsi, että suunnitelmien valmiusaste oli aluksi matala. ”Tavoitehintalaskelmassa oli vielä mukana tiloja, jotka jäivät myöhemmin pois suunnitelmista”, kertoo Swecon kustannuslaskija Tuula Paloniemi. Laskelmia päivitettiin, kun tiedossa olivat eri rakennetyypit ja rakennustapaselostukset. ”Kolmas laskentakierros tehtiin loppuvuodesta, kun saimme käyttöömme ensimmäiset rakenne- ja talotekniikkasuunnitelmat.”

Paloniemen mukaan kokonaiskustannuksiin vaikuttaa eniten hotellin sijainti, kellarin laajentaminen spa-osastoksi ja rakennusten korjaaminen liki uuden veroisiksi. ”Lisäksi mukana on paljon suojeltuja osia, kuten julkisivu, osa ikkunoista, aulatilat, käytävät, porrashuoneet ja ravintolat.”

Korona keskeytti määrälaskennan

Swecon asiantuntijat laskivat ensimmäisen kerran hankkeen määriä vuoden 2020 alussa. Korona kuitenkin keskeytti hankintakyselyt, ja määrälaskenta uusittiin syksyllä. Siihen mennessä tekniikkasuunnitelmat olivat päivittyneet ja hotellihuoneiden määrä noussut 224:ään.

”Määrälaskennan vaativuutta lisäsi, että mukana on eri aikakausilla tehtyjä rakennuksia ja niiden liittymäpintoja”, Lehtovirta toteaa. Swecon määrälaskennasta vastannut Timo Isoranta on samaa mieltä. ”Urakkarajojen määrittelyssä piti olla tarkkana, ja määrät piti kohdistaa oikeaan sijaintiin ja kerrokseen. Siksi esimerkiksi valmiita ikkuna- ja oviluetteloita ei voinut käyttää.”

Myös jokaiseen hotellihuoneeseen määrät laskettiin erikseen. ”Pintamateriaaleja, kuten erilaisia laattatyyppejä ja koristelistoja, oli valtavasti”, Isoranta sanoo. Määrälaskennan tavoitteena oli helpottaa työmaavaihetta. ”Tarkoilla määräluetteloilla työmaan aikatauluttaminen ja tavaroiden siirtäminen oikeaan paikkaan on helpompaa. Ydinkeskustassa ei ole pihaa varastointia varten.”

”Ammattitaitoista kustannus- ja määrälaskentaa”

Vuoden 2021 alussa peruskorjaushankkeen urakoitsijan valinta on loppusuoralla, ja Hotel Grand Hansassa käydään läpi korjaustöiden kustannusarviota ja tarjouslaskelmaa. ”Lopullisiin kustannuksiin vaikuttaa esimerkiksi se, päädytäänkö suojellut rakennusosat restauroimaan vai vain suojaamaan”, Paloniemi sanoo.

Lehtovirta on tyytyväinen Swecolta saamaansa ammattitaitoon. ”Tällainen kohde vaatii runsaasti taustatietoa ja kokemusta. Ilman asiantuntevaa kustannuslaskentaa emme olisi voineet tehdä investointipäätöstä, ja yhtä kriittistä oli onnistunut määrälaskenta urakoitsijan hankinnassa.”

Sweco on toteuttanut myös kohteen tietomallikoordinoinnin. Lue lisää!