0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Kalasataman REDI

Kuvaus

Kalasataman tornitalot

Asiakas

SRV

Toimeksianto

rakennesuunnittelu

Vuosi

2018-2022

Kalasatamaan on noussut Suomen korkeimmat tornitalot sekä moderni ja korkealaatuinen kauppakeskus. REDI-hankkeen rakenteiden suunnitelmat ovat Swecon käsialaa. Kohde on ollut poikkeuksellisen vaativa ja tästä syystä Rakennusvalvonta edellyttikin, että kohteelle oli erikseen nimetty julkisivuista vastaavaa rakennesuunnittelija.

Vuosien saatossa entinen vilkas teollisuussatama on odottanut uutta alkua. Nyt Kalasataman rannoille, lähelle Helsingin keskustaan nousee ja laajenee uusi asuinalue. REDIn kuusi asuintornia, toimisto- ja hotellitorni kurottavat korkeimmillaan jopa 132 metriin. Tornien juuressa, puistojen ja rantapromenadin ympäröimänä, on Helsingin kantakaupungin suurin kauppa- ja elämyskeskus.

Swecolla on paljon osaamista kauppakeskuksista ja korkeasta rakentamisesta. Korkeimmat tornit ovat yli 130 metriä ja tornit rakennetaan kauppakeskuksen päälle. Kohde on hybridirakennus, johon sijoitetaan päällekkäin erilaisia toimintoja erittäin haastavassa ympäristössä. Se on hyvä esimerkki Swecon julkisivurakenteiden asiantuntemuksesta.

Korkeudesta ja rakennuksen muodosta johtuen torneihin kohdistuva tuulikuormitus on poikkeuksellisen suuri. Tuulitunnelikokeiden ja simulointien perusteella kuormitus on saatu mitattua tarkkaan. Tutkimusten jälkeen tornien julkisivuissa on päädytty samankaltaiseen rakenneratkaisuun kuin pilvenpiirtäjissä. Valitulla ratkaisulla saavutetaan sekä korkeat lujuus- että esteettiset vaatimukset unohtamatta ulkovaipan tiiviyttä ja turvallisuutta. Julkisivuelementit ovat keveitä sekä vain kevyttä huoltoa vaativia ja niissä on kiinnitetty erityistä huomiota säärasituksen ja korroosion kestävyyteen.

Kohteen laajuus ja pitkäkestoisuus tekevät siitä myös mielenkiintoisen ja haastavan. Kohteet tehdään kokonaisuudessaan mallintamalla kaikkien suunnitteluosapuolten kesken, mikä vaatii suunnittelijalta erityistä osaamista.

”Swecolla on paljon osaamista kauppakeskuksista ja korkeasta rakentamisesta, mutta tämä hanke on kuitenkin ihan omaa luokkaansa. Korkeimmat tornit ovat yli 130 metriä ja kerroksia tulee peräti 33”
JUKKA SAMMI, OSASTOPÄÄLLIKKÖ, SWECO