0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Alvar Aallon suunnittelema arvorakennus avautui yleisölle ja uusille vuokralaisille

Kanavaranta 1 kuuluu Helsingin Kauppatorin maamerkkeihin ja niihin harvinaisiin rakennuksiin, jotka on suojeltu asemakaavan sijaan lailla. Swecon hankekehityksen ja rakennuttamisen asiantuntijat tukivat arvorakennuksen muutosta Stora Enson pääkonttorista usean vuokralaisen käyttöön.

Alvar Aallon suunnittelema valkomarmorinen Kanavaranta 1 on kiinnittänyt katseita Helsingin Kauppatorin laidalla jo vuodesta 1962. Stora Enson pääkonttorina toiminut ”Sokeripala” sai vuonna 2008 uuden omistajan, ja saksalainen kiinteistöyhtiö Deka Immobilien Investment GmbH aloitti kohteen kehittämisen. Stora pysyi päävuokralaisena vuoteen 2021 asti.

Vuonna 2020 Deka valitsi kohteen jo tuntevat Swecon projektinjohdon ammattilaiset  vetämään kiinteistökehityshankkeita joilla vastattiin uusien vuokralaisten toiveisiin ja nykypäivän energiatehokkuusvaatimuksiin. ”Kohde avautui nyt ensimmäistä kertaa historiansa aikana useamman vuokralaisen käyttöön, ja samalla myös suuri yleisö pääsee nauttimaan Alvar Aallon arkkitehtuurista”, kertoo Swecon projektipäällikkö Kristian Markkanen.

Kiinteistökehityksessä korostui vastuullisuus

Kohteen muutoshankkeita ohjattiin teknisten ja taloudellisten tavoitteiden lisäksi kestävyyden ja säilyttämisen näkökulmista. Toimisto suojeltiin lailla vuonna 2010, ja kaikkia muutostöitä valvoi Museoviraston rinnalla Alvar Aalto -säätiö.

”Tilamuutoksissa tasapainoiltiinkin tiukkojen suojeluarvojen sekä modernin talotekniikan ja nykytoimistojen vaatimien toimintojen, kuten tilavarausjärjestelmien, älyvalaistuksen ja AV-järjestelmien, välillä”, Markkanen kertoo. Esimerkiksi Alvar Aallon materiaalihierarkia piti säilyttää. ”Uusilla sisustus- ja materiaaliratkaisuilla toteutettiin Aallon perusideaa siitä, että hienoimpiin tiloihin valittiin myös hienommat materiaalit.”

Ensimmäinen uudistuksista oli suojeluarvojen ehdoilla toteutettu energiatehokkuuden kehityshanke, jossa uusittiin rakennusautomaatiojärjestelmä ja ilmanvaihdon ohjausjärjestelmät. Lisäksi kohteen vastuullisuutta kehitettiin BREEAM In-Use-ympäristösertifioinnin mukaan. ”Kohteeseen lisättiin esimerkiksi viherkasveja, pyöräparkkeja ja sähköpyörien latauspisteitä.”

ESG-kriteereihin kuuluva sosiaalinen vastuullisuus näkyi Markkasen mukaan viihtyisien toimistojen lisäksi eri tilojen välisen hierarkkisuuden vähentämisessä. ”Lisäksi yhdenvertaisuutta korostetaan muun muassa rakennuksen WC-tiloilla, joista lähes kaikki ovat monisukupuolisia.”

Vuokralaisille modernit tilat keskellä historiakerrostumia

Uusille vuokralaisille remontoitiin sopivat tilat kolmessa muutoshankkeessa. Asianajotoimisto DLA Piperin tiloissa tiloissa korostui nykyaikainen sisustus ja vuokralaisen liiketoiminnan erityiset vaatimukset, kuten toimistotilojen välinen äärieristys.

”Suojelluilla alueilla se onnistui vain kohteeseen varta vasten kustomoiduilla ratkaisuilla”, Markkanen sanoo. Modernin ilmeen rinnalla alkuperäisiä rakennusosia onnistuttiin säilyttämään, ja irtokalusteita, vetimiä ja lasiseiniä saatiin kierrätettyä ja käytettyä uusissa toimistotiloissa.

Neljännessä ja viidennessä kerroksessa ovat tuulivoimayhtiö Ilmattaren tilat, joista osa on kohteen suojelluimpia. Kauppatorin puoleiselle kabinettialueelle sai tehdä vain kevyttä ehostusta, mutta uudemmalle puolelle luotiin muuntojoustavia vyöhykkeitä, jotka palvelevat yhtiön eri toimintoja. ”Yhtiön kasvu on voimakasta, joten uusia työpisteitä pitää pystyä lisäämään helposti myöhemmin”, Markkanen kertoo.

Museovirasto valvoi erityisen tarkasti julkisivunäkymään vaikuttavia muutoksia, ja siksi esimerkiksi kattovalaisimet piti säilyttää ennallaan. Myös kerrosten välisiin omiin portaisiin tehtiin koteloinnit Museoviraston tarkassa valvonnassa. ”Koska portaat näkyvät ikkunoiden kautta Uspenskin katedraalin suuntaan, niitä täytyi tarkastella osana suojeltua julkisivua.”

Toppa-ravintolasta näköala yli Helsingin

Yksi rakennuksen vaikuttavimmista tiloista on ylimmän kerroksen fine-dining -ravintola Toppa. Se toteutettiin työpaikkaravintolan tilalle, mikä vaati tarkoituksenmukaisia muutoksia sekä keittiöön että ravintolasaliin. Kolmeen ilmansuuntaan avautuva sali sisältää muun muassa baarin ja ruokailukabinetin mehiläispesävalaisimineen. Esteettömät näköalat haluttiin säilyttää.

”Sali on puolisen metriä ulkoterassia alempana, joten ruokaillessa näkee Helsingin kaupunkisiluetin kauneimmat katot ja kupolit, muttei kaupungin vilinää. Se tekee tilasta rauhoittavan”, Markkanen sanoo.

Salista pääsee laajalle kattoterassille, jolta avautuvat huikeat merinäköalat. Noin metrin korkuinen vanha kaide muokattiin korkeammaksi ja turvallisemmaksi. ”Tuuliolosuhteiden ja kaupunkikuvan kannalta toimivaksi ratkaisuksi löydettiin noin 1,4 metriä korkea lasiseinä.”

Terassille on nyt myös esteetön pääsy ravintolan kabinetin puolelta. ”Projektitiimi löysi Aallon piirustuksista terassille vieneen oven paikan, jota ei ollut koskaan toteutettu. Nyt lisäovi toimii esteettömänä kulkureittinä terassille.”

Kanavaranta 1 projektinjohto ja rakennuttaminen

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.