0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Leppärinteen julkisivu

Kuvaus

Leppärinteen asuinkerrostalon julkisivusaneeraus

Toimeksianto

julkisivusaneeraus

Asuinkerrostalon julkisivusaneerauksessa säilytettiin vanhaa Leppävaaraa. As Oy Leppärinne on Espoon Leppävaaran kolmanneksi vanhin asuinkerrostalo. 1960-luvun alussa valmistuneen kohteen julkisivu uusittiin alkuperäistä henkeä kunnioittaen. Samalla parannettiin asukkaiden asumismukavuutta uusilla ikkunoilla ja parvekelasituksilla.

Vuonna 1963 valmistunut As Oy Leppärinne on Leppävaaran kolmanneksi vanhin asuinkerrostalo. Kantava runko on tehty kevytbetonista ja julkisivu rapattu 60-luvun tyyliin. Lämpötilojen vaihtelu talvisin oli rasittanut talon rakenteita, erityisesti huonosti eristettyä kattoa.

”Meillä oli ongelmia jäätyvien vesikourujen kanssa, ennen kuin saimme vesikatolle lisäeristeet. Rappaus pääsi huonoon kuntoon ja lohkeili alas kadulle”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Reijo Loponen. Taloyhtiössä ei haluttu lähteä rappauksen verkottamiseen. ”Julkisivusaneeraus oli ainoa vaihtoehto.”

Swecon asiantuntijat toteuttivat kohteessa kuntotutkimuksen, joka vahvisti taloyhtiön epäilyt: rappaus oli heikosti kiinni alustassaan. Sen jälkeen oli julkisivusaneerauksen arkkitehti- ja rakennesuunnittelun vuoro. ”Kun oikeat asiat huomioidaan jo suunnittelussa, julkisivua ei tarvitse uusia vuosikymmeniin”, kertoo Swecon projektipäällikkö Janne Luhtamäki.

Kustannustehokas ikkunaremontti samassa yhteydessä

Ikkunaremontti päätettiin toteuttaa samaan aikaan julkisivusaneerauksen kanssa. ”Se on taloudellisesti järkevää, koska toinen toisiinsa liittyviä rakenteita on paljon”, Luhtamäki sanoo.

Ikkunaremontilla haluttiin parantaa myös asumismukavuutta. Alkuperäiset puiset kaksikerrosikkunat aiheuttivat asunnoissa vetoa, ja vanha vernissamaali oli alkanut irtoilla. ”Saimme tilalle kestävät kolmikerroksiset alumiini-ikkunat”, Loponen kertoo.

Yksi rakennusvalvonnan vaatimuksista oli julkisivun perinteinen kolmikerrosrappaus. Myös parvekkeissa säilytettiin 60-luvulle tyypilliset punaiset pellitykset. Sen sijaan parvekkeiden kaiteet uusittiin ja varustettiin parvekelasituksilla. ”Lasit parantavat parvekkeiden viihtyisyyttä ja suojaavat rakenteita kosteudelta, mikä lisää niiden käyttöikää selvästi”, Luhtamäki sanoo.

Vesikatolla tehtiin räystäiden korjauksia ja vanha öljylämmityspiippu purettiin pois tarpeettomana. Kaikki seitsemän porrashuonetta ehostettiin uuteen uskoon. ”Seinä- ja lattiapinnat uusittiin, mutta värimaailmassa säilytettiin 60-luvun henki”, Luhtamäki kertoo. ”Kohdetta kunnioitettiin näin yhtenä Leppävaaran vanhimmista kerrostaloista.”

Remontti valmistui odotettua nopeammin

Julkisivusaneeraus valmistui etuajassa syksyllä 2020. ”Saneeraus sujui paljon paremmin kuin osasimme odottaa, eikä vastaan tullut suurempia yllätyksiä”, Loponen sanoo. Ennakkoon suunniteltuja betoniharkkojen saumaustöitä ei tarvittu ja vanha rappauskin irtosi helposti.

Myös Luhtamäki iloitsee siitä, miten jouhevasti ja hyvässä hengessä projekti eteni. ”Tärkeintä oli toimiva tiedonkulku sekä avoin yhteistyö tilaajan, suunnittelijoiden ja urakoitsijan välillä.”

 

”Julkisivusaneeraus sujui paljon paremmin kuin osasimme odottaa, eikä vastaan tullut suurempia yllätyksiä.”
REIJO LOPONEN, AS OY LEPPÄRINNE