Energiayhteisö houkuttelee Pirkanmaan Porttiin uusia toimijoita
Valkeakosken kaupunki on kehittämässä Pirkanmaan Portin teollisuusalueesta energiayhteisöä, jonka vetonaulana on sijainnin lisäksi paikallisesti tuotettu uusiutuva energia. Sähköenergiaa on tarkoitus varastoida akkuihin, mikä tuottaa tuloja jo ennen energiayhteisön muodostumista.
Valkeakosken kaupungilla on yli 80 hehtaaria valmiiksi kaavoitettuja yritystontteja Helsinki–Tampere-moottoritien varressa Valkeakosken eteläisessä liittymässä. Pirkanmaan Portti-teollisuusalueen uudeksi vetonaulaksi kaavaillaan hienon sijainnin lisäksi uusiutuvaa energiaa, joka on tuotettu paikallisesti kilpailukykyiseen hintaan.
”Uusiutuva energia kiinnostaa vihreän siirtymän takia paikallisia yrityksiä, ja meiltä tiedustellaan jatkuvasti aurinkovoimasta ja akuista”, kertoo Valkeakosken kaupungin elinkeinojohtaja Timo Kärkkäinen. ”Myös energiayhteisöt, jotka tuottavat itse tarvitsemansa energian, ovat kiinnostava vaihtoehto.”
Kaupungin ilmastoasiantuntija Ossi Kekin mukaan yritysalueen kehittäminen uusiutuvan energian varaan kumpuaa kaupungin ilmastotyöstä. Valkeakoskella, Akaalla, Pälkäneellä ja Urjalalla on yhteinen ilmasto-ohjelma. ”Kaikki ovat myös HINKU-kuntia, joiden tavoitteena on vähentää vuoden 2007 tason päästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.”
Pirkanmaan Portin kehittämiseen haettiin rahoitusta European City Facility -ohjelmasta (EUCF), joka tukee kuntien ilmasto- ja energiainvestointien suunnittelua. Rahoituksen saaminen vaati teknistä tietoa ja laskelmia eri vaihtoehdoista, ja niissä Valkeakoski kääntyi Swecon energia-asiantuntijoiden puoleen.
Swecon projektipäällikkö Elis Petäjä ehdotti kaksivaiheista lähestymistä, koska aurinkovoimalan yhteydessä puhutaan aina myös maankäytöstä ja ympäristövaikutuksista. ”Tekniseen tarkasteluun ei kannata sännätä suin päin, vaan taloudellisesti järkevintä oli kartoittaa ensin aurinkoenergian hyödyntämisen reunaehdot ja mahdolliset haasteet.”
Energiayhteisölle sopiva sijainti ja infra
Kun energiayhteisön toteuttamiselle ei löytynyt esteitä, Petäjä suositteli hyvillä mielin seuraavaa vaihetta, jossa eri vaihtoehtojen teknistä toteutusta arvioitiin poikkitieteellisesti. ”Kokosimme tiimin, jossa oli aurinkosähkön lisäksi akustoihin, geo- ja sähkötekniikkaan, maankäyttöön, hulevesiin ja ympäristövaikutuksiin erikoistuneita asiantuntijoita.”
Pirkanmaan Portin etuna on hänestä esimerkiksi maanomistus, joka on kokonaan Valkeakosken kaupungilla. Myös riittävä sähköliittymä löytyy tontin reunasta, ja sähköyhtiö suunnittelee verkon laajennusta. ”Se tukee alueen kehittämistä vuosikymmeniksi eteenpäin.”
Aurinkosähköjärjestelmän sydämenä akusto
Selvitystyö keskittyi aurinkosähköön ja sen hyödyntämistä tukevaan akustoon, ja aurinkovoimalalle löytyikin alueelta kaksi sopivaa paikkaa. Sähkövarastoa Petäjä kuvailee energiayhteisön sydämeksi. Akkujen ansiosta aurinkosähköä on saatavilla myös ilta-aikaan.
”Kun akusto toteutetaan modulaarisena konttiratkaisuna, se ei vaadi erillistä kiinteistöä, vaan akusto voidaan tuoda alueelle nopeasti ja sitä voidaan laajentaa tarvittaessa yhtä nopeasti.”
Selvitystyön toisessa vaiheessa tutkittiin myös muita energiamuotoja, mutta esimerkiksi tuulivoiman hyödyntämiseen alueen tuulet eivät riitä. Paikka on myös kaukana kaukolämpöverkosta. ”Se sulkee pois lauhdelämpöjen hyödyntämiseen perustuvat energiajärjestelmät, kuten pienydinvoimalat, biomassan ja vedyn”, Petäjä kertoo.
Kärkkäisen mukaan selvitystyö oli kaupunkiorganisaatiolle silmiä avaava oppimisprosessi, josta on hyötyä yhtä aluetta laajemmin. ”Projektin aikana meille tarkentui, minkälaisia vaatimuksia aurinkoenergian ja tuulivoiman hyödyntäminen kaupunkialueille asettaa.”
Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa tuloja heti
Laskelmien mukaan alueelle sopii noin 2,2 megawatin aurinkovoimala, joka sisältää yli 3000 aurinkopaneelia. Se on paljon verrattuna yksittäisiä tehdasrakennuksia palveleviin voimaloihin, mutta vähän suhteessa aurinkopuistoihin, jotka kytketään suoraan valtakunnan sähköverkkoon.
”Paras uutinen asiakkaalle oli, että aurinkosähköjärjestelmä tuottaa akuston kanssa tuloja heti eikä vasta energiayhteisön muodostuttua”, Petäjä kertoo. Akustoon ladattua aurinkoenergiaa voidaan myydä maksua vastaan valtakunnan sähköverkkoon tai akustoa voidaan ladata sähköverkon ylituotantotilanteessa. ”Alue voi siis osallistua kysyntäjoustoon ja sähköverkon tasapainotukseen.”
Kannattavuus kasvaa, kun alueelle saadaan sähköä kuluttavia teollisuuslaitoksia ja toimistoja. ”Arvioitu 9000 megawattitunnin vuosikulutus vaatii pari suurempaa sähkönkuluttajaa tai 15 pienempää, eli toimijoiden kokoa ei ole mitenkään rajoitettu”, Petäjä sanoo.
Raportin julkistamistilaisuuteen kutsuttiin kaupungin edustajien lisäksi yrityksiä, jotka rakentavat aurinkovoima- ja akkujärjestelmiä. Kärkkäisestä olikin tärkeää päästä esittämään suoraan kysymyksiä eri asiantuntijoille. ”Saimme myös valmiin konseptin, jonka kanssa aloittaa neuvottelut alueesta kiinnostuneiden yritysten kanssa.”
Myös Kekki on iloinen siitä, ettei projekti pysähtynyt selvitystyön valmistumiseen. ”Saimme selkeän jatkosuunnitelman, jota lähdemme nyt viemään konkreettisesti eteenpäin.”
Kuvalähde: Valkeakosken kaupunki