0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Fineweld hyödynsi SmartDrawingsia Euroopan suurimman akkutehtaan työmaalla

Rakennetietomallit käyttöön SmartDrawingsin avulla Euroopan suurimman akkutehtaan työmaalla

Teollisuuden teräsputkistojen kotimainen huippuasiantuntija Fineweld hyödynsi rakennetietomalleja Swecon SmartDrawings-palvelun avulla Euroopan suurimman akkutehtaan, Northvoltin, työmaalla. Visualisointi helpotti myös tarjouskyselyjä ja konepajojen teräshankintoja.

”Olemme käyttäneet asennusten ohjaamisessa 3D-malleja jo toistakymmentä vuotta, ja siksi olimme heti kiinnostuneita kokeilemaan myös SmartDrawingsia”, toteaa Fineweldin projektipäällikkö Jani Harju. SmartDrawings™-palvelun avulla piirustuksen QR-koodista päästään suoraan tietomalliin ilman sovellusten lataamista tai rekisteröitymistä, jolloin tietomallien hyödyntäminen on helppoa projektin kaikille osapuolille tietokoneella tai mobiilisti.

Vanhat tutut Fineweld ja Sweco pääsivät akkutehdashankkeessa tekemään muutenkin tavanomaista laajempaa yhteistyötä. Yhtenä allianssisopimuksen osapuolena Fineweld aloitti vuoropuhelun rakennesuunnittelijoiden kanssa jo hankkeen alkuvaiheessa.

”Kävimme suunnittelijoiden kanssa hedelmällistä keskustelua siitä, miten suunnitelmat voitaisiin toteuttaa käytännön asennustöiden kannalta vieläkin paremmin”, Harju kertoo. ”Kun asioita ratkottiin yhdessä etukäteen, aikaa säästyi myöhemmin.”

SmartDrawings tuki tarjouskyselyjä ja konepajayhteistyötä

SmartDrawingsilla havainnollistetut teräsrakennemallit tukivat tarjouskyselyvaihetta. ”Pystyimme jakamaan alihankkijaehdokkaille teräsosalistojen mukana 3D-tietomallin helposti nettilinkillä ilman erillisiä ohjelmistoasennuksia”, Harju kertoo.

SmartDrawingsilla visualisoitiin myös konepajoille lähetetyt materiaaliluettelot, joiden avulla konepajat tilaavat teräsprofiileissa tarvittavan teräksen. ”Näin konepajalla oli alusta asti oikea käsitys ja mielikuva siitä, mitä Fineweldille ollaan tekemässä”, toteaa Swecon BIM-asiantuntija Pasi Kivimäki. Tyypillisestihän materiaalilistat ovat abstrakteja, ja tarkat rakennesuunnitelmat lähetetään konepajalle vasta myöhemmin kokoonpanojen mukana.

Materiaalilistojen rinnalla lähetetty visuaalinen 3D-esitys otettiin konepajoilla ilahtuneena vastaan, koska uusi työkalu havainnollisti ilman arvailua, mitä teräsprofiileista tullaan tekemään. Se säästi kaikkien työaikaa ja paransi teräsosien suunnittelun, toteutuksen ja asennusten laatua. ”Myös materiaalihävikkiä tuli vähemmän”, Kivimäki sanoo.

Digitaaliset työkalut nopeuttavat työmaa-asennuksia

Fineweld käytti Northvolt-hankkeessa SmartDrawings-palvelua myös työmaalla. 3D-tietomalli päivittyy automaattisesti, joten eri osapuolten käytössä on piirustuksista aina tuorein versio.”3D-malleista työporukka näki osat suoraan iPadiltä eikä tietoa tarvinnut etsiä piirustuksista. Se nopeutti asennuksia selvästi”, Harju toteaa.

Hänen mukaansa 3D-tietomallit ovat teräsrakenneteollisuudessa jo monipuolisesti käytössä, mikä mahdollistaa asentajille yhä suoremman pääsyn viimeisimpiin piirustuksiin ja listoihin. ”Juuri niiden etsimiseen kuluu tällaisissa toimitusprojekteissa valtavasti työtunteja. Visuaalisuus auttaa löytämään tarvittavat tiedot nopeammin ja helpommin.”

Täysin päästöttömällä uusiutuvalla energialla toimiva laitos tuottaa vuoteen 2024 mennessä vähintään 32 gigawattituntia sähköä, mikä vastaa yli 500 000 sähköauton tarvetta.

Lue lisää Swecon roolista Northvolt-hankkeessa!

 

Kuva: Havainnekuva tulevasta Northvolt Ett -gigafactorystä. Kuvaoikeudet Northvolt.

Digitalisaation edelläkävijä

SmartDrawings-palvelu tuo Swecon rakennesuunnitelmien tietomallit helposti kaikkien käytettäväksi. QR-koodista suoraan tietomalliin – ei sovellusten lataamista tai asennuksia – ei rekisteröitymistä ja kirjautumista.

Oletko sinä kiinnostunut kokeilemaan SmartDrawingsia? 

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.