0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Turun uudistunut Veritas Stadion täyttää korkeat FIFA-vaatimukset

Kansainvälisille jalkapallo-otteluille on nyt Turussa entistäkin paremmat puitteet. Uusi tekonurmikenttä vastaa FIFAn vaatimuksia ja mahdollistaa pelaamisen stadionilla ympäri vuoden. Tekonurmen suunnittelussa huomioitiin myös ympäristövastuullisuus.

Veritas Stadion on turkulaisten jalkapallofanien kotikenttä Kupittaan liikunta-alueella keskustan kupeessa. Jalkapallostadionin Olympiakatsomo valmistui Helsingin olympialaisia varten vuonna 1952, ja useiden laajennusten myötä stadionilla on tilaa yli 9000 katsojalle. Vuonna 2023 stadionia oli aika peruskorjata vastaamaan kansainvälisiä FIFA Quality pro -tason vaatimuksia.

Turun kaupungin suunnitteluinsinööri Mika Laineesta hankkeen aikataulun kannalta oli erittäin positiivista, että kaikki suunnittelualat löytyivät Swecolta. Swecon liikuntapaikkasuunnittelijat vastasivat pääsuunnittelusta, vesihuoltosuunnittelusta, LVIS-suunnittelusta ja valvonnasta. ”Aikataulussa pysyttiin, vaikka se oli kireä.”

Uusi kastelu- ja lämmitysjärjestelmä

Peruskorjauksessa stadionin luonnonnurmi korvattiin lämmitettävällä tekonurmella. Samalla kenttää ympäröinyt asfalttialue poistettiin ja muutettiin turvallisuussyistä tekonurmipintaiseksi.

”Tavoitteena oli saada pelaajille enemmän lämmittelytilaa ja minimoida turvallisuusriskejä”, kertoo Swecon liikuntapaikkasuunnittelija Mikko Närvä.

Kentän haluttiin soveltuvan ympärivuotiseen käyttöön, ja siksi kastelu- ja lämmitysjärjestelmää päivitettiin tekonurmelle sopivaksi. ”Tekonurmikentän kastelu parantaa peliolosuhteita, koska pallo käyttäytyy sen pinnalla samalla tavalla kuin luonnonnurmella”, Närvä sanoo. Lisäksi uusi kastelujärjestelmä vastaa FIFAn laatuvaatimuksia, mikä mahdollistaa kansainväliset ottelut.

Ympäristöystävällinen tekonurmirakenne

Ympäristövastuullisuus huomioitiin tekonurmikentän rakennevalinnoissa. Kentän jakava kerros on toteutettu betonimurskeella, ja sen alla on keventävä kerros Foamit-vaahtolasimursketta.

”Foamit valmistetaan puhdistetusta keräyslasista Suomessa”, Närvä sanoo. Tekonurmen täyttömateriaalina käytettiin kumirouheen sijaan ympäristöystävällistä Bioflex-hiekkaa, joka on väriltään vihreää. ”Siksi kenttä ei näytä perinteiseltä tekonurmelta.”

Kentän jousto-ominaisuudet varmistettiin joustopatjalla, johon on integroitu kuivatusjärjestelmä. ”Kentän lämmityksessä ja kuivatuksessa hyödynnetään ilmaista energiaa eli viereisen jäähallin lauhdelämpöä. Se vähentää ostoenergian tarvetta.”

Pelaajat ovat ottaneet tekonurmen ilolla vastaan

Kentän tekonurmi sai FIFA Quality pro -tason luokituksen FIFAn suorittamien testien jälkeen. Uudistunut stadion toimii FC Interin ja Turun palloseuran sekä Pikkuhuuhkajien kotipesänä, ja pelaajat ovat ottaneet sen ilolla vastaan.

”Uusi kenttä mahdollistaa paremman näköisen jalkapallon pelaamisen, koska pallo liikkuu kentällä nopeasti ja tasaisesti”, kertoo entinen maajoukkuehyökkääjä Kasper Hämäläinen. Hänestä kentällä on myös vanhemman pelaajan kevyt juosta. ”Täyteaine pysyy kentässä hyvin eikä tartu vaatteisiin yhtä paljon kuin perinteinen kumirouhe.”

Ensimmäinen ottelu uudella kentällä pelattiin 22. toukokuuta 2022 FC Interin ja IFK Mariehamnin välillä. Myös Suomen naisten jalkapallomaajoukkue ”Helmarit” pelasi kentällä UEFA Nations Leaguen avausottelun Slovakiaa vastaan syyskuussa 2023.

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.