0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Supercellin pääkonttori on vaativan massiivipuurakentamisen lippulaiva

Kuvaus

Supercell pääkonttori on 8-kerroksinen puurakenteinen toimistotalo

Asiakas

SRV Rakennus Oy ja Stora Enso

Toimeksianto

Puuosien päärakenne- ja elementtisuunnittelu sekä sähkö-, tele- ja turvasuunnittelu

Toteutusvuosi

2018-2020

Peliyhtiö Supercellin uusi pääkonttori on osa ainutlaatuista Wood City -puukaupunkikorttelia Helsingin Jätkäsaaressa

Yhdessä SRV, Stora Enso ja Sweco ovat kehittäneet kohteeseen uudenlaisia massiivipuurakenteita. Lisäksi tilojen käyttöä tuetaan varmistetulla talotekniikalla.

Vuonna 2021 valmistuvaan 100 miljoonan euron Wood City -kortteliin kuuluu Supercellin pääkonttorin lisäksi kaksi puista asuinkerrostaloa, parkkihalli ja hotelli. SRV:n, Stora Enson ja Swecon yhteistyössä kehittämä puutoimistokokonaisuus on herättänyt alalla paljon kiinnostusta. 

”Kyseessä on yhteisponnistus kohti uudenlaista rakentamista ja esimerkki siitä, miten asioita voidaan tehdä toisin”, kertoo puurakennesuunnittelun projektipäällikkö Maija Tiainen Swecolta. Wood Cityn arkkitehtisuunnitelmat ovat salaiset, mutta kenellekään ei liene yllätys, että Supercellin pääkonttori on kaukana perustoimistosta. ”Rakennuksessa on paljon erilaisia tiimityöskentelytiloja ja toiminnallisuuksia, joten sitä voisi verrata vaikkapa kauppakeskukseen!” 

SRV:lle kyseessä on historian suurin puurakentamisen kokonaisuus. ”Toimistorakennuksen merkitystä lisää sen tuleva käyttäjä ja sijainti maamerkkinä Jätkäsaaren tuloväylän alkupäässä”, sanoo SRV:n kehitysjohtaja ja hankkeen projektipäällikkö Antti Aaltonen. 

Tavoitteena oli alusta lähtien luoda puurakentamiselle uusi lippulaiva. Stora Enson puurakentamisliiketoiminnan kehityspäällikkö Antto Kauhasen mukaan puurakentamisen hyödyt korostuvat Jätkäsaaren kaltaisessa tiiviisti rakennetussa ympäristössä. ”Kevyitä mutta lujia puuelementtejä voidaan kuljettaa kerralla suuria määriä, mikä vähentää kuljetuksia sekä niiden aiheuttamia kuluja ja päästöjä. Puu laski rakentamisen päästöjä jopa puoleen.” 

Uudenlaista puurakentamista kehitettiin yhdessä 

Rakennesuunnittelun suurin haaste oli kohteen arkkitehtoninen ja rakennetekninen ainutlaatuisuus. Lopulta 8-kerroksinen toimisto toteutettiin LVL-viilupuusta tehdyillä pilaripalkkielementeillä, niitä jäykistävillä betonikuiluilla ja muuntojoustavilla ruuviliitoksilla. Samalla Stora Enson Varkauden tehtaille perustettiin kokonaan uusi LVL-tuotantolinja. 

”Aluksi tuotteille ei ollut vakioituja suunnitteluarvoja ja rakennesuunnittelijat joutuivat tekemään paljon oletuksia”, Kauhanen sanoo. Suunnittelun edetessä rakennejärjestelmän toimivuus todennettiin varmennetuilla suunnitteluarvoilla. ”Ammattilaiset reagoivat muutoksiin nopeasti, ja Swecon rakennesuunnittelijoilla oli kokonaisuuden kehittämisessä aivan keskeinen rooli.” 

Muutostöitä tehtiin matkan varrella poikkeuksellisen paljon. ”Tehtävämme oli sovittaa yhteen tilaajan toiveet ja työmaan aikataulut, mikä ei ollut aivan yksinkertaista. Viestintä oli todella tärkeää”, Tiainen sanoo. ”Tekemistä ohjattiin aktiivisesti esimerkiksi Last Plannerilla.” 

Talotekniikka tukee Supercellin kunnianhimoista työympäristöä

Supercellin tavoitteena oli luoda maailman paras työympäristö. Toimistojen sähkönjakelu on varmennettu kahdella muuntajalla, ja serverihuoneelle asennettiin ulkoinen varavoimakoneen liitäntäpiste. ”Tiedonsiirtokaapelointi tulee taloon kahta kautta, ja myös sisällä valokuitukaapelointi on asennettu kahta reittiä pitkin, joten käytössä on aina vähintään yksi reitti”, kertoo Swecon sähkö-, tele- ja turvatekniikan projektijohtaja Jyrki Kokko. 

Suuri tiedonsiirtokapasiteetti, laajat AV-järjestelmät ja monipuolinen valaistus nostivat kaapelien määrän todella suureksi. IT-kaapeloinnissa huomioitiin myös PoE-tehonsiirron vaatimukset. ”Lähiverkossa oleville laitteille on mahdollista syöttää IT-kaapeloinnilla myös tehoa, jolloin erillisiä sähkönsyöttöjä ei välttämättä tarvita”, Kokko sanoo. 

Tekniikkaratkaisuissa korostui tilaajan toiveesta työhyvinvointi ja muuntojoustavuus. Pääosa työpisteiden kaapeloinneista on toteutettu asennuslattian kautta, joten työpisteiden paikkoja on helppo muuttaa ja lisätä. Ratkaisu toimii myös arkkitehtonisesti. ”Tiloissa ei ole pistorasiapylväitä tai ilmassa roikkuvia liitäntäjohtoja”, Kokko sanoo. Valaistuksenohjauskin toimii langattomasti. ”Valaisinpainikkeita voidaan kiinnittää suoraan esimerkiksi lasiseiniin.” 

Paikoitushalliin tuli 48 sähköautojen latauspistettä, joita voidaan kiskojärjestelmällä toteutetun sähkönsyötön ansiosta lisätä helposti myöhemmin. ”Vastasimme myös video- ja kulunvalvontajärjestelmien sekä AV-järjestelmien johtoreittien suunnittelusta”, Kokko kertoo. ”Lisäksi suunnittelimme savuilmaisimilla varustetun paloilmoitusjärjestelmän, joka vaaditaan korkeassa puurakennuksessa sprinklerijärjestelmän rinnalle.”