0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

  • Miika Juntunen on pohjoisen seikkailusielu

Seikkailunhalu vei Miika Juntusen tyttöystävänsä kanssa pariksi vuodeksi Tromssaan: ”Swecolla on parasta, että vaikka paikkakunta – jopa maa – vaihtuu, verkostot eivät katoa. Tromsassa olin lähes päivittäin yhteydessä Suomeen ja nykyään Norjaan.”

Nimi: Miika Juntunen
Koulutus: Insinööri, Savonia ammattikorkeakoulu
Titteli: Rakennesuunnittelija, Projekti-insinööri
Swecolla: 4 vuotta, josta 1v 9 kk Tromssassa
Harrastukset: perhokalastus, metsästys, juoksu ja vapaalasku

Alalle suvun jalanjäjissä

”Muistan joskus sanoneeni, että minä en sitten rakennusalalle lähde. En tiedä, mistä sekin tuli, koska rakentaminen oli selvä valinta armeijan jälkeen. Meillä ollaan rakentajia kolmessa polvessa, ja olen ollut isän kanssa rakentamassa siitä saakka, kun olen saanut laudan toisesta päästä kiinni. Käytännön töiden ja tietokonekiinnostuksen kautta minulle kuitenkin oli selvää, että haluan tehdä muutakin. Isältä olen saanut mallin yrittämiseen, käsillä tekemiseen ja tietynlaisen uteliaisuuden. Minulle rakentaminen on aina muutakin kuin teoriaa – se on myös halua testata, isältä perittyä.

Muutin Iisalmesta Kuopioon opiskelemaan rakennustekniikkaa Savoniaan, josta valmistuin Rakennustekniikan koulutusohjelmasta rakennesuunnittelun linjalta. Tammikuussa 2016 aloin tehdä Swecolle opinnäytetyötä ja sitä kautta pääsin Swecon Rovaniemen toimistoon töihin.

Tällä hetkellä työskentelen Oulun toimistolla rakennesuunnittelun lisäksi tietomallinnuksen parissa. Tähän liittyvät myös omat ammatilliset kiinnostuksen kohteeni: Uudet teknologiat ja tavat työskennellä – ei vain Swecolla vaan koko rakennusalalla. Swecolla on hienoa päästä osalliseksi suuriin maamerkkihankkeisiin ja hyödyntää ihmisten osaamista vastaavanlaisista hankkeista. Ihmisten ammattitaito täällä on jotain ihan mahtavaa.”

Det finnes ikke dårlig vær bare dårlige klær

”Tyttöystävän kanssa oltiin aina puhuttu, että olisi siistiä tehdä töitä ulkomailla. Aloin selvitellä asiaa Swecon kanssa ja selvisi, että Pohjois-Norjassa voisi olla minua kiinnostava paikka. Norjalaisten kanssa oli tehty yhteistyötä ennenkin ja he olivat erityisesti kiinnostuneita BIM-osaamisestani. Sairaanhoitajana työskentelevä tyttöystäväni opiskeli norjan kielen kahdessa kuukaudessa (hatunnosto!) ja sai saman tien paikan Tromssan yliopistollisesta sairaalasta, joten muutto onnistui lopulta helposti.

Tromssassa työskentelyssä parasta oli se, että pääsi tekemään jotain, mistä oli haaveillut. Puoli vuotta venähti puoleksitoista vuodeksi, koska emme kumpikaan halunneet vielä lähteä. Norjalaiset ovat iloista ulkoilmakansaa, joten mielenkiinnonkohteet työkavereiden kanssa kohtasivat välittömästi! Olin käynyt Norjassa paljon ja kuvittelin tietäväni, millainen maa se on, mutta vasta kun pääsee maan arkeen kiinni, alkaa ymmärtää miten maa toimii ja ihmiset oikeasti elävät. Mielestäni on hyvä lähteä kotoa ja mennä katsomaan, millainen maailma tuolla ulkona on.

Tromssassa olin mukana toimisto- ja kouluhankkeissa sekä suunnittelemassa Tromssan korkeinta asuinrakennusta. Tutustuin hyvin Swecon Tromssan 40-hengen toimistoon ja vietin paljon aikaa työkavereideni kanssa. Swecolla on parasta, että vaikka paikkakunta – jopa maa – vaihtuu, verkostot eivät katoa. Olin lähes päivittäin yhteydessä Suomeen ja nykyään Norjaan.

Vaikeinta ulkomailla työskentelyssä oli olla ”kielellisessä umpikujassa” eli yrittää pärjätä ilman englantia. Vaikka olen luonteeltani heittäytyjä, otti aikansa että päästin englannista irti. Tämän sanonkin vinkkinä muille: heti vaan syvään päätyyn.

Norjalaisilla on sanonta det finnes ikke dårlig vær bare dårlige klær eli ei ole huonoa säätä, ainoastaan huonoja varusteita. Jos lähtee reissuun, tuolla ohjeella pääsee aika pitkälle. Ja kun on seikkailulla, siinä ei vaikkapa pikku tuisku tunnu enää missään.”

Intohimoinen perhokalastaja

”Olen seikkailijaluonne, mutta tällä hetkellä haaveilen omasta talosta, jossa olisi tilaa perheelle ja ystäville. Autotalli ja leivinuuni olisivat kova juttu. Tykkään olla pohjoisessa, tämä on meille hyvä sijainti: täältä on lyhyt matka harrastuksiin ja tyttöystävän mökille. Käytännössä vietän kaiken vapaa-aikani metsässä, joella tai perheen kanssa. Haluaisin myös pohjanpystykorvan – ja tietenkin haaveilen myös 20 kilon lohesta!

Minulle on erityisen tärkeää oma rauha, poissa kaupungin vilinästä. Luonnossa pääsen olemaan itseni kanssa ja miettimään muita juttuja kuin työtä ja aikatauluja. Olen harrastanut kalastusta intohimoisesti lapsesta saakka ja yksinomaan perholla on menty 14 vuotta.

Kalastuksen viehätys piilee siinä, että se vie minua aina eteenpäin seuraavan joenmutkan taakse etsimään isompaa kalaa – ja se tarjoaa mahdollisuuden uuteen seikkailuun.”

Kiinnostaako työskentely Swecolla? Katso avoimet työpaikkamme!

Oletko kiinnostunut työskentelemään Swecolla?

Ole meihin yhteydessä!
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.