Mitä uusi rakentamislaki tarkoittaa ja miten valmistautua?
Vuoden 2025 alusta alkaen astuu voimaan merkittävä rakentamisslain uudistus, joka tuo mukanaan laajoja muutoksia rakennusalan käytäntöihin ja sääntelyyn. Tässä blogitekstissä syvennymme näihin muutoksiin ja tarkastelemme, miten voit valmistautua niihin.
Lainsäädännöllinen kehitystyö on edelleen käynnissä, ja me Swecolla viestimme ajankohtaisista muutoksista uusien säädösten vahvistuessa. Päivitämme tätä kirjoitusta sitä mukaa, kun muutokset ja niiden voimaan astumista koskevat päivämäärät varmistuvat. Tällä hetkellä rakentamislain asetuksista moni on vielä julkaisematta ja esimerkiksi alueidenkäyttölakiin on tulossa lisää uudistuksia.
Keskeiset muutokset ja kiertotalous rakentamisessa
Vuonna 2018 käynnistyi merkittävä maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) kokonaisuudistus, joka muuttaa huomattavasti Suomen rakentamissääntelyä. Tämän uudistuksen myötä rakentamista koskevat normit on erotettu omaksi rakentamislaiksi, kun taas MRL keskittyy nyt alueiden käyttöön ja sen nimi on muutettu alueidenkäyttölaiksi. Näiden muutosten on tarkoitus tulla voimaan vaiheittain 1.1.2025 alkaen. Lisäksi vaatimukset koskien rakentamisen suunnittelu- ja työnjohtotehtävissä toimivien pätevyyden osoittamista astuvat voimaan samana päivänä. Tietyt lainsäädännölliset muutokset on jo siis ratifioitu, ja ne tulevat voimaan 2025 alusta. On siis tärkeää olla tietoinen näistä lainsäädännön muutoksista ja niiden vaikutuksista rakennushankkeisiin.
Uusi rakentamislaki korostaa kolmea elinkaariomaisuutta: säilyvyys, joustavuus ja uudelleenkäytettävyys. Näiden ominaisuuksien huomioiminen jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa on nyt välttämätöntä, ja rakennushankkeilla tulee olla vähintään yksi näistä ominaisuuksista tavoitteena.
Laki myös vaatii ilmastoselvityksen ja rakennustuoteluettelon esittämistä. Tämä tarkoittaa, että jokaisen rakennushankkeen ympäristövaikutukset ja käytettävien materiaalien alkuperä ja koostumus on dokumentoitava tarkasti. On edellytetty, että hiilijalanjälkilaskennan sisältävä rakentamisluvan yhteydessä laadittu rakennuksen ilmastoselvitys tulee täydentää vastaamaan toteumaa ja toimittaa lopputarkastuksen yhteydessä. Lisäksi purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys tulisi liittää mukaan joko rakentamis- ja purkamislupahakemusta tehdessä tai purkamisilmoituksen yhteydessä.
Kiertotalouden merkitys
Kiertotalous on keskeinen osa uutta rakennuslakia. Rakennusten purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitykset ovat jatkossa lakisääteisiä, ja elinkaariominaisuuksien huomioiminen on tärkeää materiaalien tehokkaassa uudelleen käytössä.
Kiertotalous ei korvaa nykyisiä turvallisuus- ja terveellisyysvaatimuksia, vaan täydentää niitä. Uusi laki pyrkii varmistamaan, että rakennusten suunnittelu ja purku tapahtuvat mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja resurssitehokkaasti.
Digitaalinen tietojärjestelmä
Rakentamislain myötä otetaan käyttöön valtakunnallinen rakennetun ympäristön digitaalinen tietojärjestelmä. Tämä järjestelmä parantaa suunnittelun ja lupaprosessien läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta. Suunnitelmamallit ja toteumamallit toimitetaan ja säilytetään digitaalisesti, mikä helpottaa rakennusten korjaus- ja muutostöitä.
Rakennustuoteluettelo
Rakennustuoteluettelon on sisällettävä tiedossa olevat vähintään pääpiirustustasoiset tiedot rakennuksessa ja rakennuspaikalla käytetyistä alue-, rakenne- ja tilaosien sisältämistä rakennustuotteista. Luettelon on katettava rakennuksen osalta vähintään seuraavat rakennus- ja tilaosiin sisältyvät tiedossa olevat tuotteet:
1) alapohja;
2) runko;
3) julkisivut;
4) ovet ja ikkunat;
5) ulkotasot ja parvekkeet;
6) kattorakenteet;
7) jako-osat;
8) tilapinnat;
9) tilavarusteet; ja
10) hormit.
Kestävä rakentaminen vaatii muutoksiin valmistautumista
Miten voit valmistautua näihin muutoksiin ja varmistaa, että hanke toteutuu uusien vaatimusten mukaisesti? Listasimme muutamia käytännön vinkkejä:
- Konsultoi asiaan perehtyneitä ammattilaisia: Swecon asiantuntijoita konsultoimalla saat ajankohtaista tietoa muutoksista ja varmistat, että projektisi noudattaa säännösten asettamia vaatimuksia ja parhaita käytäntöjä.
- Käytä alan kokeneita asiantuntijoita hankkeen toteuttamiseen: Swecon asiantuntijoiden ja alan parhaiden teknologioiden avulla huolehdit siitä, että hanke toteutetaan uuden rakennuslain mukaisesti ja kestävää rakentamista tukien. Kestävän kehityksen, kestävän rakentamisen, energia- ja elinkaarikonsultoinnin, hiilijohtamisen, sekä kiertotalouden palvelumme varmistavat, että projektisi täyttää tulevaisuuden vaatimukset.
- Hyödynnä digitaalisia työkaluja: Ota käyttöön modernit digitaaliset työkalut ja päästöjen seurantajärjestelmät, jotka auttavat hallitsemaan ja raportoimaan rakennusprojektin ympäristövaikutuksia tarkasti.
Vuoden 2025 rakentamislain uudistus on merkittävä askel kohti kestävämpää ja ympäristöystävällisempää rakentamista. Sweco on sitoutunut auttamaan sinua valmistautumaan näihin muutoksiin ja tarjoamaan asiantuntevaa tukea kaikissa vaiheissa, aina suunnittelusta toteutukseen ja raportointiin.
Ota yhteyttä, niin keskustellaan, miten voimme auttaa sinua saavuttamaan kestävän ja lainmukaisen rakennusprojektin uusien vaatimusten mukaisesti.
Eetu Partala, Teknologiajohtaja, Sweco, eetu.partala@sweco.fi