0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Laaja-alaista osaamista yksityissiltojen elinkaarisuunnitteluun

Tutustu Swecon palveluihin yksityistiekunnille verkkokaupassamme!

Laaja-alaista osaamista yksityissiltojen elinkaarisuunnitteluun aina sillan uusimisesta kuntotarkastuksiin

Suomessa on yli 12 000 yksityistiesiltaa. Yksityistiesiltojen kunnon ylläpito on tärkeää paitsi turvallisuuden, myös elinkeinojen kannalta. Tiekuntien vastuulla on pitää huolta siltojen kunnosta ja tehdä tarvittavat korjaukset ja uudistukset hyvissä ajoin. Säännöllinen tarkastus ja huolto pitävät yksityissillat kunnossa ja turvallisina. Usein yksityistiesiltojen rakentamiseen ja korjaamiseen voi hakea avustuksia esimerkiksi valtiolta tai kunnalta.

On tärkeää seurata ja tarkkailla siltojen kuntoa vuositasolla. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa teettää siltatarkastus, jossa tarkastuksen suorittaa ammattitaitoinen ja pätevä sillantarkastaja. Ammattilaisen avulla arvioidaan mahdollisten vaurioiden ja puutteiden vakavuus, varmistutaan rakenteiden toimivuudesta ja pystytään ennakoimaan tulevat kunnossapito- ja korjaustoimenpiteet.

Yksityistiesillan uusimiseen valtionavustusta

Yksityistiesillan uusimiseen on mahdollista saada valtionavustusta. Vuosina 2023 – 2025 aikana valtionavustuksen enimmäismäärät nousevat ja avustusta on mahdollista saada jopa 85 % hankkeen kustannuksista. Jos nykyinen silta on huonokuntoinen, on nyt oikea aika sillan uusimiselle!

Yksityisteiden perusparannusmäärät ovat kasvussa. Julkista rahoitusta on suunnattu myös siltojen uusimiseen ja korjaamiseen, sillä raskaat kuljetukset, kuten esimerkiksi puukuljetukset vaativat silloilta nykyaikaisten ajoneuvojen mukaisia kantavuuksia. Julkisen avustuksen tarkoituksena on parantaa pientiestöjen liikenneolosuhteita ja vastata alueen asukkaiden ja yrittäjien tarpeisiin.

Jos nykyisen sillan kunnosta ei ole tietoa, Swecon asiantuntijat voivat tehdä sillalle kuntotarkastuksen. Tarkastus pitää sisällään sillan rakenteiden ja siltapaikan kokonaisvaltaisen silmämääräisen tarkastamisen ja raportoinnin. Tarkastuksen suorittaa Väyläviraston sillantarkastajan pätevyyden omaava henkilö.

Yksityistiesillan rakentamissuunnitelma pitää sisällään yksityistiesillan uusimisen nykyiselle paikalleen. Siltatyyppinä on teräsbetoninen ulokelaattasilta, jonka kannen pituus on välillä 13-25 metriä ja jännemitta välillä 8-20 metriä. Hyödyllinen leveys eli kaiteiden välinen pienin etäisyys on välillä 6-12,5 metriä. Sillan suunnittelukäyttöikä on 100 vuotta.

Uusi silta voi olla materiaaliltaan betoninen, teräksinen tai puinen. Verkkokaupastamme löytyy betonisen laattasillan rakentamissuunnitelma, mutta kaikki muutkin materiaalit ovat mahdollisia siltapaikasta riippuen. 

Joona Pulkkinen

Teknologiapäällikkö

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.