0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Projekti

Mielen- ja kuntoutuksen talo (Mikkeli)

Asiakas

ESSOTE (Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä).

Toimeksianto

Käyttäjien tuki ja osallistaminen rakennushankkeen aikana.

Mielen- ja kuntoutuksen talosta suunniteltiin käyttäjien kanssa moderni psykiatrinen sairaala

ESSOTEn Mielen- ja kuntoutuksen talo tarjoaa saman katon alla Mikkelin kantakaupungin mielenterveys-, päihde- ja kuntoutuspalveluja. Käyttäjiä tuettiin koko pitkän rakennushankkeen ajan sairaalan toiminnallisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa. Moderni psykiatrinen sairaala varmistaa sekä kuntalaisten palvelut että henkilökunnan hyvät työolosuhteet.

Mielen- ja kuntoutuksen talo on Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (ESSOTE) ESPER-hankkeen viimeinen ja samalla suurin osakokonaisuus. Rakennukseen tulee mielenterveys-, päihde- ja psykiatriapalvelujen lisäksi sairaalakoulu, lasten psykiatrinen päiväosasto sekä vaativan kuntoutuksen ja palliatiivisen hoidon yksikkö.

”Pian meillä on moderni psykiatrinen sairaala, joka toimii veto- ja pitovoimatekijänä niin alan työntekijöille kuin kuntalaisten sote-palveluille”, kertoo ESSOTEn mielenterveys- ja päihdepalvelujen palvelualuejohtaja Minna Mutanen. Kun kaikki palvelut ovat saatavilla samassa osoitteessa, asiakkaiden ei tarvitse arpoa, mihin toimipisteeseen menisi. ”Samalla eri alojen ammattilaiset voivat konsultoida helposti toinen toisiaan asiakkaiden tarpeiden mukaan.”

Käyttäjiä ohjattiin läpi rakennushankkeen koukeroiden

Mielen- ja kuntoutuksen talon henkilökunta on kulkenut lähes kahdeksan vuotta kestäneen matkan rinnakkain Swecon käyttäjälähtöisen sairaalasuunnittelun asiantuntijan kanssa. ”Matka on ollut haasteellinen ja monimutkainen, mutta samalla antoisa, avartava ja opettavainen”, Mutanen kuvailee. ”Monista mutkista huolimatta olemme menneet määrätietoisesti kohti yhteisiä tavoitteita ja oppineet samalla paljon toinen toisiltamme.”

Yhteistyö on jatkunut koko ESPER-hankkeen ajan, ja Swecon Kaisa Narvio on tukenut käyttäjiä suunnitteluun liittyvässä päätöksenteossa alkaen rakennuksen sijainnista. ”Rakennushanke on käyttäjille usein ainutkertainen matka, jota heidän ei kuitenkaan tarvitse kulkea yksin”, Narvio korostaa. Kokenut konsultti voi helpottaa käyttäjätarpeiden määrittelyä ja suunnitelmien hyväksymisprosessia. ”Olen esimerkiksi avannut suunnittelijoiden valintoja käyttäjille ja sanoittanut käyttäjien toiveita ja tarpeita suunnittelijoille.”

Mutasen mukaan asiantuntija-apu on ollut tärkeintä toiminnallisessa suunnittelussa, jossa oli huomioitava myös riskit, jos tiettyjä muutoksia ei tehdä. ”Lisäksi saimme paljon apua tilaohjelman laadintaan ja uusia oivalluksia siitä, mitä muualla valtakunnassa on tehty. Tarvittaessa Kaisa vakuutti meidät tilojen riittävyydestä uudelleen laskennoilla.”

Koska sama rakennus tarjoaa sivistystoimen, sosiaalihuollon ja terveydenhoidon palveluja sekä perus- ja erityispalveluja, asiantuntijan oli tärkeää yhdistellä eri näkökulmia ja kiinnittää käyttäjien huomio arkisiin yksityiskohtiin, kuten ovien aukeamissuuntiin. ”Kaisa myös kysyi meiltä aina, miten asiakkaat näkevät tilanteen. Näin asiakkaan näkökulma ei päässyt unohtumaan missään vaiheessa”, Mutanen sanoo.

Metsäsairaaloista muutetaan sairaalakampuksille

Mielen- ja kuntoutuksen talo sijaitsee Mikkelin keskustassa Matkakeskuksen läheisyydessä. Monissa sairaanhoitopiireissä luovutaankin niin sanotuista metsäsairaaloista. Uutta on myös yhdistää samaan taloon somaattista ja psykiatrista hoitoa, mikä vähentää psykiatriseen hoitoon liittyvää leimaa. ”Swecolta saamamme sparrauksen ansiosta pääsimme ravistelemaan perinteisiä käytäntöjä ja saimme rohkeutta viedä uudenlaisia toimintamalleja ja tilaratkaisuja eteenpäin”, Mutanen sanoo.

Narvio pitää sairaalahankkeen suurimpana saavutuksena, että käyttäjien toive yhden hengen potilashuoneista toteutuu psykiatrisilla osastoilla kautta linjan. Hoitohenkilökunnan ideat näkyvät myös tilaratkaisuissa. ”Esimerkiksi toimintojen sijoittelua muutettiin niin, että kahdella osastolla voidaan hyödyntää samoja yöhoitajia. Kyseessä on todella merkittävä toiminnallinen muutos.”

Potilaiden kannalta tärkeä yksityiskohta oli turvallisen ulkoilun suunnittelu keskusta-alueella. Entiseen sijaintiin verrattuna uuden sairaalan ympärillä ei ole suurta piha-aluetta, joten käyttäjien on löydettävä uudet ulkoilureitit ja -alueet. ”Mietimmekin käyttäjien kanssa ihan konkreettisesti, voiko terassi tarjota riittävää ulkoilua, jos asiakkaalla on liikkumisrajoituksia, vai onko jokaisen tärkeää tuntea pehmyt maa jalkojen alla”, Narvio sanoo.

Erityisen ilahtunut hän on siitä, että vaativan kuntoutuksen tilaratkaisuille saatiin varattua riittävästi neliöitä, mikä mahdollistaa monipuolisen kuntouttavan osaston terapia-altaineen. ”Lisäksi talosta löytyy oma kahvio, jossa on mahdollisuus tavata omaisia ja viettää aikaa pitkienkin hoitojaksojen aikana. Sillä voi olla potilaille jopa kuntouttava vaikutus.”

Mielen- ja kuntoutuksen talo valmistuu loppuvuodesta 2022. Uusi sairaala avautuu näiltä näkymin vuoden 2023 alussa.

Kuva: Työyhteenliittymä Raami arkkitehdit ja arkkitehdit Kontukoski

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Copy link
Powered by Social Snap